Actualitat Diària
L’hèrnia inguinal és la protrusió o sortida a l’exterior del contingut d’una cavitat, generalment a través d’un orifici natural o d’una zona de feblesa de la paret que el conté. El més habitual és que el contingut que sali siguin anses d’intestí.
Segons la Societat Hispanoamericana d’Hèrnia, al voltant del 75% de totes les hèrnies es presenten a la regió inguinal.
En Vithas Aigües Vivas, el Dr. David Iborra, amb la col·laboració del Dr. Javier Lorenzo, ha començat a conjuminar les tècniques mínimament invasives més avançades amb els materials d’avantguarda indicats per a la intervenció d’hèrnies inguinals. Aquest centre Vithas és pioner en la sanitat privada de la Comunitat Valenciana en la utilització de malles 3D en aquesta mena d’intervencions.
Flexibilitat i disseny anatòmic
El passat 26 de novembre cirurgians de la Unitat de Paret Abdominal de Vithas Aigües Vives utilitzaven per primera vegada en un centre privat de la Comunitat Valenciana una malla 3D per a intervenir per laparoscòpia -tècnica quirúrgica alternativa a la cirurgia oberta i que precisa de mínimes incisions per a actuar- a un pacient d’una hèrnia inguinal bilateral, una d’elles recidivada (és a dir, prèviament intervinguda i que s’havia reproduït).
A més d’estar teixida en tres plans, la qual cosa permet el seu manipulat en els plans vertical, longitudinal i oblic, la malla 3D presenta un disseny anatòmic especialment pensat per a la seva col·locació en la zona preperitoneal. «Com a novetat», ressalta el Dr. Iborra, «incorpora una solapa inferior que s’adapta a les estructures anatòmiques que hi ha sota; la vora inferior no està segellat, la qual cosa sens dubte millora l’adaptació anatòmica». En definitiva, pel seu alt grau de flexibilitat i la seva capacitat ergonòmica millora el reforç a llarg termini dels teixits tous, i, si no hi ha altre remei, «redueix possibles complicacions i accelera la recuperació».
«A més», observa el Dr. Iborra, «el fet que la malla sigui tridimensional fa que s’adapti perfectament a l’anatomia de la zona intervinguda, disminuint el temps quirúrgic i les fixacions».
Incisió quirúrgica mínima
És important destacar que la capacitat de la laparoscòpia d’accedir a la cavitat abdominal amb mínimes incisions redueix notablement, al seu torn, el risc de complicacions com sagnat, infeccions, etc. A més, el seu caràcter mínimament invasiu permet una recuperació curta i menys dolorosa. «A la setmana el pacient ja pot exercir totes les seves activitats rutinàries, fins i tot exercici físic. Per això, aquest tipus d’intervencions són especialment interessants per als qui han de reincorporar-se ràpidament a la seva rutina, com a treballadors autònoms o esportistes», assegura el Dr. Iborra. No obstant això, la corba d’aprenentatge obligatòria per a adquirir la destresa necessària per a manejar els trócares de laparoscòpia explica que, a Espanya, tan sols el 5% de les hèrnies inguinals s’intervinguin mitjançant aquesta tècnica.
Complicacions en hèrnies inguinals que mereixen atenció urgent
En la majoria de casos, el pacient que presenta una hèrnia inguinal nota un embalum. A vegades s’associa a dolor lleu o malestar, que generalment s’accentua en realitzar esforços.
Les hèrnies inguinals no tractades poden evolucionar cap a estats greus que requereixen atenció urgent. En aquest sentit, apunta el Dr. Iborra, «quan el diagnòstic i la indicació quirúrgica són clars i els símptomes incòmodes, quan no dolorosos, és aconsellable plantejar-se sense pressa però sense pausa la cirurgia».
En cas d’aparició de dolor de gran intensitat cal descartar l’aparició d’una complicació: la incarceración herniaria. Aquesta consisteix en la impossibilitat per a retornar el contingut de l’hèrnia a cavitat abdominal per compressió a nivell de l’orifici de sortida.
Si, a més, es troba compromesa la circulació sanguínia de l’intestí, es tracta llavors d’una hèrnia escanyada i davant tals símptomes és recomanable acudir amb rapidesa a un centre mèdic per a valorar tractament quirúrgic urgent, donat el risc de lesió de l’ansa intestinal herniada.