La Campanya de Prevenció està dirigida a col·legis de la província
Actualitat Diària
L’Hospital Vithas Castelló comença la Campanya de Prevenció de l’Ambliopia i altres Anomalies Visuals dirigida als col·legis de la província, amb l’objectiu de la detecció precoç i prevenció dels problemes visuals en els xiquets.
El primer centre que ha iniciat aquesta campanya ha sigut el col·legi Escola Pia de Castelló, on s’ha revisat a més de 40 alumnes de cinc anys. L’equip docent d’Educació Infantil del Col·legi Escola Pia considera que “és important realitzar una revisió ocular als xiquets i xiquetes de 5 anys perquè estan immersos en el procés lector i aquesta revisió, pot previndre de futures dificultats d’aprenentatge que poden ser detectades i corregides en un moment evolutiu decisiu”.
En aquest sentit, l’optometrista Elena Santolaria, de la unitat oftalmològica de l’Hospital Vithas Castelló assegura que “a vegades els pares no ens adonem que els nostres fills poden estar veient mal i és més difícil de detectar en edat preescolar, per això l’objectiu d’aquesta campanya és detectar possibles anomalies visuals que després es confirmen en consulta”.
Per part seua, Lorena Silvestre, supervisora de la unitat d’oftalmologia de l’Hospital Vithas Castelló explica que “la campanya consisteix en el fet que els especialistes es desplacen als centres escolars per a realitzar controls preventius i conscienciar tant a pares com pares com a professors de la importància de la visió” i afig que “l’examen que es realitza als menors consisteix en una presa d’agudeses visuals tant en lluny com en prop i refracció (retinoscopia), valoració de l’estat binocular i estereòpsia (alineació eixos visuals), valoració de l’estat acomodatiu, determinació de dominàncies i lateralitats, reflexos pupil·lars, motilitat ocular”. Silvestre assegura, a més, que “en aquest primer cribratge hem detectat un alt percentatge de possibles casos, que s’hauran de confirmar amb la revisió de l’especialista a l’hospital”.
Problemes de visió més comunes en edat preescolar
L’ambliopia o ull vague és la pèrdua parcial de la visió que normalment afecta a un ull i és la causa més comuna de problemes de visió en xiquets. Elena Santolaria, optometrista de l’Hospital Vithas Castelló, insisteix que “la major part dels casos es deuen a defectes visuals no detectats i/o corregits en la infància, per aquest motiu és important realitzar un examen als xiquets en edats infantils perquè la detecció precoç és sempre la millor opció”. El sistema visual proporciona al nostre cervell el 80% de la informació necessària per a realitzar una interpretació i execució correcta, sent el procés de retroalimentació imprescindible per a l’aprenentatge i per a obtindre el màxim rendiment amb el mínim esforç.
Santolaria comenta que “hi ha símptomes que poden donar un senyal que el xiquet pot tindre alguna anomalia visual com, per exemple, sota rendiment, mal de cap, falta de coordinació ull-rage, fatiga visual, ulls rojos, visió borrosa o doble, eixir-se dels espais en acolorir, dificultat en les manualitats, baixa concentració i comprensió lectora, lectura lenta o guiada amb el dit, es vorera molt al paper quan escriu, tanca o es cobreix algun ull, adopta postures incorrectes en llegir o escriure, evita tasques de prop, es perd quan llig o escriu i presenta dificultats en tasques esportives”.
Els problemes visuals més habituals que es detecten és aquestes revisions són defectes refractius com la miopia, hipermetropía i astigmatisme. També ambliopia o conegut com a ull vague, també problemes binoculars com forias descompensades, estrabismes o problemes de motilitat ocular: bàsics en la lectoescriptura o problemes acomodatius com és la dificultada d’enfocament segons distàncies.
Una vegada que els especialistes detecten “possibles sospites” realitzen un informe personalitzat amb el resultat final, que entreguen als pares, perquè puguen visitar a l’oftalmòleg i agafar cita en la Unitat d’Oftalmologia i així, diagnosticar el problema visual sospitós i, per tant, començar un tractament.
Els centres docents que estiguen interessats en aquesta campanya poden posar-se en contacte amb la Unitat d’Oftalmologia de l’Hospital Vithas Castelló enviant un correu a silvestrenl@vithas.es o trucar al telèfon 682 34 40 82 (En horari de 9 a 17 hores).