El conseller Vicent Marzà ha donat la notícia durant la presentació del nou mapa d’escoles oficials d’idiomes en la Comunitat junt amb Miquel Soler i Rubén Trenzano, així que la localitat albergarà la seu de la Plana Baixa. En el ple de desembre es va aprovar per unanimitat l’adhesió de Vila-real al pla Edificant del Consell per agilitzar les 16 actuacions reivindicades en els col·legis locals, a més de l’EOI i el quart institut
Actualitat Diària
El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler, i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha presentat el nou mapa d’escoles oficials d’idiomes en la Comunitat i ha portat una esperada al torn que bona notícia per a Vila-real i és que la localitat serà la que finalment albergarà la seu de la Plana Baixa de l’EOI, que es ‘disputava’ amb Borriana. En l’últim ple ordinari del mes de desembre es va aprovar per unanimitat l’adhesió de la ciutat Vila-real al pla Edificant del Consell per agilitzar les 16 reivindicacions als col·legis locals i també es va demanar acollir la nova Escola Oficial d’Idiomes i la construcció del quart institut.
D’aquesta manera, Marzà ha explicat que “seguint l’aposta del govern del Botànic per incentivar l’aprenentatge d’idiomes, hem ampliat i reestructurat la xarxa d’escoles oficials d’idiomes seguint criteris poblacionals i d’impacte socioeconòmic, coherents amb les necessitats de cada part del nostre territori, comarca a comarca”, i ha afegit que, “per tant, ampliem l’oferta de places i apropem l’ensenyament d’idiomes a la ciutadania”.
El nou mapa comprén la creació de set noves escoles oficials d’idiomes. Algunes d’elles eren seccions i altres són de nova creació. “Les antigues seccions ara passen a ser EOI amb autonomia pròpia de funcionament i això afavorirà molt l’alumnat perquè evitarà molta burocràcia del passat”, ha comentat el secretari autonòmic, Miquel Soler.
Pel que fa a les comarques de Castelló, a l’EOI existent a Castelló, se suma ara una altra seu autònoma a Vinaròs, denominada EOI-el Maestrat i una més a Vila-real denominada EOI-la Plana Baixa.
Sumades a les 17 EOI valencianes ja existents, la xarxa comptarà amb un total de 24 centres distribuïts al llarg del territori valencià.
Ampliació de l’oferta: Més places i més idiomes
Aquest nou mapa permetrà oferir per al pròxim curs vora 100.000 places, unes 85.000 ordinàries en diferents nivells i idiomes, i quasi 13.000 gratuïtes per a anglés i valencià adreçades al professorat.
D’aquesta manera, a les més de 80.000 places ordinàries oferides en el curs 2017-2018 se sumaran per al pròxim curs 3.940 noves places presencials i 400 noves per a grups de destresa oral. D’altra banda, dins de l’aposta d’Educació per millorar la formació del professorat en idiomes, el curs 2017-2018 es compta amb 10.000 places addicionals gratuïtes per a l’aprenentatge de l’anglés i el valencià per part del professorat. Amb l’objectiu de consolidar el pla, l’oferta es vorà reforçada amb la creació de 2.030 noves places d’anglés i 530 de valencià per al curs 2018-2019.
Actualment a les EOI valencianes s’oferten catorze idiomes: alemany, anglés, àrab, espanyol, èuscar, francés, grec, italià, japonés, portugués, romanés, rus, valencià i xinés. El pròxim curs s’incorporaran tres idiomes més: neerlandés, finés i polonés.
A part s’oferiran idiomes que no s’oferien en algunes EOI. A Alacant es podrà estudiar éuscar i japonés. Aquest segon idioma també s’oferirà a Elx. Torrevieja incorporara el rus, Castelló el éuscar i a Ayora es reforçarà l’oferta de valencià.
A totes aquestes novetats cal afegir que, es crearan un total de 1.280 places en línia d’anglés noves.
Apropar els serveis a la ciutadania: Mediateques i E-idiomes
El pròxim curs s’activarà un nou servei obert a tota la ciutadania, cada EOI tindrà una mediateca: “No cal estar matriculats en cursos de les EOI, qualsevol ciutadà interessat a mantindre un contacte permanent en llengües podrà usar les mediateques mitjançant un carnet”, ha explicat el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Ruben Trenzano.
Aquests espais oferiran materials i recursos de tot tipus relacionats amb les llengües: lectures, aules d’autoaprenentatge, models d’exàmens, etc. Així mateix seran centres lúdics per a l’organització d’activitats com la lectura de premsa en diversos idiomes o tàndems lingüístics.
L’Escola Oficial d’Idiomes en línia és la darrera de les apostes d’Educació, de la Generalitat, per a la creació d’aquest nou mapa. Davant la necessitat d’adaptar la xarxa d’EOI a l’actual demanda de la societat en l’aprenentatge ‘on-line’ de llengües, s’està estudiant la millor manera per crear la denominada e-idiomes.
Està previst que es pose en marxa en el curs 2018-2019, però per a aquest curs 2017-2018 ja s’oferieix formació en modalitat ‘on-line’ en anglés (B2 i C1) i valencià (C1) dins del marc del Pla Integral d’Aprenentatge de Llengües per al Professorat com a projecte pilot.
Més seccions a les EOI
Cada EOI disposa de seccions en altres poblacions. A les ja existents se’n creen cinc de noves per al curs 2018-2019.
L’IES Rascanya serà secció de l’EOI València-Benicalap, l’IES El Cid de l’EOI València-Quatre Carreres, Morella passarà a tindre una secció per a l’EOI-el Maestrat, l’IES Asunción serà secció nova de l’EOI d’Elx, i Rojales comptarà amb una secció de l’EOI d’Orihuela.
Altres millores a les EOI en tres cursos
S’ha contractat 95 docents més des de 2015. Això suposa un augment de la plantilla del 15 %. S’ha passat de 618 professors a 713, l’1 de setembre de 2017.
Cal recordar que han augmentat les hores setmanals de docència dels grups curriculars i hi ha una major oferta de cursos específics: reforç de l’expressió oral, cursos monogràfics i cursos específics. Els cursos curriculars han passat de 4 a 4,5 hores setmanals de docència. També cal recordar que érem una de les tres úniques comunitats autònomes, juntament amb Castella-la Manxa i Múrcia, que havien mantingut una estructura de 5 grups curriculars per professor.
A més, s’ha implantat la matrícula en línia en totes les EOI i s’han abaixat les ràtios en els grups de primer del nivell A2 de 42 a 35 places.
Des del curs 2016-2017, tot l’alumnat, tant l’oficial com el de la modalitat lliure té dues oportunitats per a superar les proves, atés que s’ha fet extensiva la convocatòria extraordinària també per als candidats que s’han presentat sense ser alumne oficial de l’últim curs de nivell. D’aquesta manera s’ha permés a aquells que no han superat la convocatòria ordinària de juny tornar a presentar-se al setembre sense haver d’abonar novament les taxes de drets d’examen. Les EOI valencianes s’equiparen així a altres autonomies on ja es realitzaven proves al setembre. Cal recordar que l’alumne només ha d’examinar-se al setembre de les destreses que no haja superat al juny, és a dir, que en cas que en la convocatòria ordinària de juny haja obtingut més d’un 6 en qualsevol de les destreses orals o escrites, no ha de tornar a fer aquesta part de l’examen.