El Govern central ha posat en marxa en els últims mesos per a aflorar béns no declarats. L’Ajuntament de Vila-real ofereix facilitats de pagament als veïns i l’alcalde anima a acudir al departament de Tresoreria municipal per a acollir-se als plans flexibles de pagament de fins a 18 mesos i espera que l’Executiu de Rajoy no obligue a utilitzar aquests fons per a pagar deute als bancs. Durant el procés han aflorat unes 500 piscines que abans no constaven
Soumaia Nejjar/ActualitatDiària
El ple de Vila-real va aprovar ahir una proposta de modificació de l’Ordenança Fiscal de l’IBI per al 2018 que va generar un gran debat entre l’equip de govern i
D’aquesta manera, el Ministeri d’Hisenda ha posat en marxa un dispositiu de gravació d’última tecnologia mai vist fins a la data per a aflorar béns vila-realencs no declarats, ja que la incorporació d’elements com piscines o els canvis d’ús fan que augmente l’impost de contribució que ha de pagar-se. Per una banda, segons explica José Benlloch, els 60 euros que s’han exigit aniran a parar al Govern i són per a cobrir la despesa que ha generat els mitjans de captació utilitzats com drons, i els rebuts de l’IBI que es reclamen, corresponen als que s’haurien d’haver pagat per aquests habitatges durant els últims quatre anys atenent al seu estat actual. Benlloch, que ha assenyalat que ell també s’ha vist afectat per la regularització cadastral, considera just aquest procediment, ja que “abans hi havia gent que si abonava el que pertocava i altra que no, ja que el Ministeri no era tan estricte”. Benlloch ha indicat que no només Vila-real està sent ‘víctima’ de la regularització, sinó que s’està produint en tot el país i també en 44 localitats de la província, amb casos destacables com el d’Atzeneta. L’alcalde assegura que en aquest exercici ja es reflectirà en el cobrament i que s’espera recaptar 1,8 milions, que “tant de bo pogueren destinar-se a inversions i millores com a actuacions de neteja, les instal·lacions de neteja o l’alberg de Càritas, però segurament aniran a parar a pagar als bancs i les sentències”.
L’Ajuntament de Vila-real està oferint facilitats als veïns per a fer front als rebuts que des de fa uns dies estan començant a arribar als domicilis de la ciutat, amb motiu del procés de regularització cadastral executat pel Govern central en els últims mesos per a aflorar béns no declarats.
“Tot i que és un procés que s’ha dut a terme en multitud de municipis en els últims temps, sabem que hi ha molts veïns que no tenen disponibilitat econòmica per a fer front de colp a certes quantitats. Per açò, estem oferint facilitats perquè puguen pagar amb comoditat”, explica l’alcalde, José Benlloch. Pel que a les persones ateses, unes 50 persones acudeixen al dia al cadastre municipal i prop de 80 per fraccionar el pagament,
El primer edil anima a tot aquell que tinga dificultats a acudir al departament de Tresoreria, situat al carrer de Josep Ramon Batalla, 6 (al costat de la UNED), per a acollir-se als diferents plans de pagament flexibles que l’Ajuntament ofereix. “Els rebuts que superen els 1.500 euros podran fraccionar en un any i els que siguen menors podran pagar-se sense interessos en tres mesos”, indica. A més, per a casos excepcionals s’estableix un període de fins a 18 mesos. “Per damunt de tot, volem que sàpien que tenen les portes obertes d’aquest Ajuntament i que estem al seu costat per a ajudar-los”, apunta.
Plusvàlua
L’alcalde ha manifestat que l’IBI representa el 80% dels ingressos que rep un Ajuntament a l’any i que la plusvàlua ha representat en 2017, 1,7 milions, però en 2018 serà de 900.000 euros després de la sentència del Tribunal Constitucional que estableix que les compravendes que hagen originat perdudes als propietaris no han d’abonar aquest impost, i per tant la recaptació en l’Ajuntament va ser menor.
Cs de Vila-real censura “la desinformació i el desastre” en la gestió municipal de la regularització cadastral
El portaveu de Ciutadans en l’Ajuntament de Vila-real, Domingo Vicent, ha censurat “la desinformació i el desastre en la gestió municipal de la regularització cadastral que en determinats casos ha suposat fins i tot que alguns veïns hagen d’abonar fins a 2.000 euros per la reliquidació de la contribució de 2014 a 2017”. En aquest sentit, Vicent ha recordat que “Cs ja va advertir al bipartit quan l’Estat va anunciar aquesta regularització extraordinària al març, però PSOE i Compromís van fer cas omís, titllant-nos d’alarmistes i demagogs”.
“El temps acaba posant a cadascun en el seu lloc i al final Cs tenia raó”, ha asseverat el regidor, qui ha explicat que “com a regal de Nadal molts veïns van rebre una recepta sense saber ni com, ni quan ni per què i creient-se la majoria d’ells que ja havien abonat el que devien amb el pagament de la taxa prèvia de 60 euros”.
“La indignació dels veïns és un fet encara que Benlloch ho negue sistemàticament, s’excuse en l’Estat i acuse Cs de no assabentar-se, quan l’únic que no s’ha assabentat en aquest tema o no ha volgut assabentar-se és ell i el seu Govern”, ha postil·lat el portaveu, qui ha assenyalat que “amb aquesta mesura hi haurà veïns que hauran pagat dues vegades la contribució” i, per açò, espera que “almenys aquest ingrés d’1’8 milions extra anunciats per l’alcalde en roda de premsa es destinen directament a beneficis per als veïns, com pot ser la neteja, i no per a seguir augmentant la partida d’autobombo que ja acumula 1’5 milions”.
Finalment, Vicent ha incidit que “cal destacar que amb l’aprovació en ple de la modificació de l’ordenança de l’IBI, el bipartit ha tornat a pujar els tipus, contrarestant, així, la reducció dels valors per part de l’Estat”