Actualitat Diària

Vila-real crearà el seu primer banc d’habitatge públic amb deu immobles al que destinarà 500.000 euros del pressupost

L’Ajuntament, independentment d’aquesta mesura, se sumarà a les ajudes de la Generalitat, que destinarà 15 milions d’euros, i que a més ha anunciat que la ciutat tindrà una de les noves oficines InfoHabitatge per a assessorar els veïns en matèria d’habitatge. L’objectiu és arribar a tindre 50 o 60 cases de propietat municipal en cinc anys. Benlloch assegura que estaran a disposició dels veïns que ho necessiten de manera temporal i que estaran en espais totalment normalitzats i integrats, i “mai exclosos”. La idea de l’equip de govern passa per adquirir –i també llogar- tant pisos com cases a bancs i a particulars.

Soumaia Nejjar/ActualitatDiària

Aquesta mateixa setmana s’ha celebrat una reunió entre l’Ajuntament de Vila-real i la Direcció General d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, depenent de la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques de la Generalitat Valenciana, que ha portat una bona noticía per a la ciutat i és que el Consell té previst publicar una convocatòria d’ajudes en aquesta matèria que permetrà que Vila-real compte amb el seu primer banc d’habitatge públic. “S’han destinat prop de quatre milions d’euros per a fomentar l’ocupació en 2017 gràcies als programes del Consell que han beneficiat a prop de 500 vila-realencs, entre ells Avalem Joves, i ara amb aquest nou pla, podrem solucionar per fi una de les meues majors frustracions des que vaig arribar al poder, però que no podíem engegar sense l’aval de l’administració autonòmica, ja que és competència seua”, ha explicat l’alcalde, José Benlloch, que va mantenir una trobada el 10 de gener amb Rebeca Torró, responsable de la Direcció General. La Generalitat dotarà la convocatòria de 15 milions d’euros i l’Ajuntament consignarà 500.000 euros en el pressupost de 2018 quan s’aprove, “a principis del mes de març”, segons indica Benlloch. Vila-real també una de les primeres ciutats a tenir una oficina d’assessorament sota el nom InfoHabitatge, que gestionarà tant el lloguer d’aquestes cases, com altres ajudes relacionades amb la matèria, com reformes, o ajudes al lloguer.


L’alcalde assegura que Vila-real va a ser la primera ciutat que va optar a la subvenció i que a nivell municipal el banc d’habitatge públic serà la inversió més gran del 2018. “Els 500.000 euros ja els tenim, i si la Generalitat col·labora, seran més diners que ens permetran adquirir més immobles”, apunta, i insisteix que mentre ell governe “Vila-real no tindrà el que es coneix despectivament com a blocs de ‘gent pobra’, sinó que viuran en les mateixes que la resta de veïns, mai exclosos, i en espais totalment normalitzats i integrats”. Els beneficiaris serien persones en risc d’exclusió social com víctimes de violència de gènere, menors tutelats o famílies desnonades i enguany l’objectiu seria tindre ja una desena d’habitatges i en un termini de cinc anys, arribar a les 50 o 60 cases de propietat municipal. Benlloch ha assegurat que el consistori també es va a sumar a “totes les convocatòries que la Generalitat Valenciana ultima en aquest sentit perquè Vila-real puga disposar d’habitatges per a aquells veïns que ho necessiten de manera temporal”.

Així mateix, Benlloch ha lamentat que “durant molt de temps, hem intentat tenir mitjans propis per a donar resposta a necessitats sobrevingudes, però la falta de sensibilitat del Partit Popular en la Generalitat i el fet que els ajuntaments no tinguem competències en la matèria ho ha impedit”, explica. No obstant açò, “ho hem compensat augmentant el pressupost de Serveis Socials per a fer front a aquesta qüestió i pagant el reallotjament en hotels a les famílies que ho necessitaven, entre d’altres mesures”.

Una de les primeres ciutats a tenir una oficina d’assessorament InfoHabitatge a la província

Benlloch ha destacat també la possibilitat d’optar a ajudes al lloguer o la rehabilitació gràcies a la “bona sintonia amb la Conselleria”. Dins d’aquest pla, la Generalitat crearà una sèrie d’oficines d’assessorament en la matèria denominades InfoHabitatge, que no tots els ajuntaments la tindran, tot que ja ens han confirmat que Vila-real sí disposarà d’aquest servei, que servirà per a gestionar tant el lloguer d’aquests habitatges, com altres ajudes relacionades amb la matèria, com reformes, o ajudes al lloguer. “Ja tenim la proposta de conveni sobre la taula, per la qual cosa esperem que siga una realitat al més aviat, ja que molta gent es beneficiarà de l’assessorament i les ajudes que s’ofereixen des del Govern valencià, que ara sí que és sensible amb les necessitats de les persones”, manifesta el primer edil, al mateix temps que assegura que “Vila-real va a sol·licitar totes les ajudes que s’oferisquen per a no perdre cap oportunitat”. Aquesta oficina s’ubicarà a la tercera planta de l’Ajuntament, on està Urbanisme però Benlloch afirma que si el Gran Casino haguera estat a punt, segurament les dependències de la InfoHabitatge s’haguera situat ací.

Sistema mixt

La idea de l’equip de govern passa per adquirir –i també llogar- tant pisos com cases a bancs i a particulars per a posar-les a la disposició dels veïns que les necessiten temporalment per una situació d’emergència. El primer edil ha assenyalat que es pretén que els habitatges siguen més una mena de ‘pisos pont’ en situacions temporals que una solució permanent com el cas de la família de sis membres que va haver d’abandonar la seua casa en desembre i que encara no ha pogut tornar per risc d’esfondrament i encara hui es troba ubicada en un hostal.

L’equip de la Regidoria de Territori, encapçalada per Emilio Obiol, han estat visitant habitatges en propietat de bancs i s’ha elaborat un llistat de cases amb bon preu i que podrien passar a formar part del parc municipal. També s’estudia la incorporació de cases tradicionals d’una planta, amb patí i galeria, que actualment estan cuides i en bones condicions i que ara han passat a ser propietat per als fills. “A més, pot ser una bona oportunitat per a revitalitzar els barris i el comerç més local, per això estem estudiant obrir una convocatòria pública perquè els propietaris actuals les oferisquen i siguen avaluades i analitzades pel personal municipal abans d’adquirir-les”, expressa Benlloch. Altre sistema seria la cessió d’una casa durant un període d’anys, que seria rehabilitada i tutelada per l’Ajuntament durant tot el temps de donació.”Es tracta d’una opció que explora la Conselleria, que encara que ens semble molt innovadora, en la resta d’Europa ja s’està fent amb bons resultats, ja que s’evita que l’habitatge romanga buit molt de temps i es faça malbé”, indica l’alcalde.

Benlloch ha insistit en que el consistori també es va a sumar a “totes les convocatòries que la Generalitat Valenciana ultima en aquest sentit perquè Vila-real puga disposar d’habitatges per a aquells veïns que ho necessiten de manera temporal”.