Actualitat Diària

Vila-real convoca el divendres la comissió especial per a la lluita contra l’incivisme en festes que endurirà sancions

Es preveu celebrar dos reunions cada mes, en les quals tindran representació proporcional de tots els partits polítics i també comptaran amb la presència d’ens veïnals i representants del sector festiu, per a adaptar la normativa municipal i  combatre la brutícia i les molèsties i garantir la convivència. El primer edil apunta que “en 2008, quan es va crear el registre de penyes, hi havia 167. Hui dia són 450 i és normal que es generen friccions”. La realitat social és molt diferent hui dia de la de fa deu anys, s’han produït canvis tecnològics, de comportament, relatius a l’espai i a la ubicació i per això la normativa actual no dóna resposta a les necessitats actuals

Actualitat Diària/S.N.

Vila-real dóna un pas més cap a la millora de la convivència entre veïns i penyes, no tan sols en festes, sinó també durant la resta de l’any. L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat la convocatòria oficial de la primera comissió especial per a la lluita contra l’incivisme, la brutícia i les molèsties i per a garantir la convivència entre penyes i veïns. Serà aquest divendres 22 de març, a les 13.00 hores, quan la comissió, integrada per membres de tots els partits polítics segons representació institucional, es reunisca, donant resposta a l’acord aconseguit en el ple del 29 de gener. Benlloch ha reconegut que tenint en compte el termini que sol tindre el tràmit de modificació de l’Ordenança de Seguretat Ciutadana la materialització dels primers canvis es farà efectiva després de setembre d’aquest any. “Serà la pròxima corporació la responsable dels canvis però creem que és necessari avançar el procés el màxim possible i que les millores es facen paleses el més aviat”, ha indicat.

La trobada estarà presidida inicialment pel primer edil i posteriorment passarà a ser presidida per la coordinadora general d’Alcaldia, Silvia Gómez, al seu torn regidora de Seguretat Ciutadana, “Regidoria que té molt a dir, ja que serà l’encarregada de vetlar pel compliment de tot el que acordem”, indica Benlloch. A més, i tot i que no formaran part de la comissió, ja que a nivell jurídic no es considera compatible, estaran convidades tant la Junta de Festes, com la Comissió de Penyes, empreses de neteja, diferents departaments municipals, fins i tot representants del Consell de Participació Ciutadana, “perquè entre tots puguem crear un marc de convivència ampli en el qual tots puguem opinar, aportar i també cedir en diferents qüestions”.

“Com tots els veïns sabran, les penyes són el motor de la nostra festa i també un important nucli d’unió i trobada per a moltes persones al llarg de tot l’any”, assegura Benlloch. No obstant això, “algunes actituds sobrepassen els límits del civisme i és moment d’actuar”. El primer edil apunta que “en 2008, quan es va crear el registre de penyes, hi havia 167. Hui dia són 450 i és normal que es generen friccions en la convivència amb els veïns, ja que en alguns carrers hi ha una alta concentració”.

Per a Benlloch, un dels principals problemes és, juntament amb la concentració de casals a certes zones, el fet que durant tot l’any es reunisquen per a fer festes i, especialment, el fet de poder aconseguir fàcilment aparells de música molt potents, la qual cosa es fa insuportable per als veïns en molts moments”. “La realitat social és molt diferent hui dia de la de fa deu anys, s’han produït canvis tecnològics, de comportament, relatius a l’espai i a la ubicació i per això la normativa actual no dóna resposta a les necessitats actuals”, apunta.

Sabem que la major part de les penyes compleixen i saben conviure, per això no volem que paguen justos per pecadors, però és hora d’actuar amb contundència amb aquells que no respecten el descans dels veïns”, explica. Lamenta que en alguns casos es demonitzen els casals, “ja que han sigut impulsors d’iniciatives de gran rellevància per a la ciutat. Per a això, es treballarà en l’adaptació de la normativa municipal, recollida en l’Ordenança de Convivència Ciutadana, de manera que “pactem unes regles del joc per a aconseguir una convivència tranquil·la”. “El que queda clar és que l‘ordenança del 2012 s’ha quedat obsoleta i s’ha d’actualitzar perquè hi haja major autoritat”, assenyala, fins al punt que es plantegen mesures com clausurar de forma definitiva un local si no es fa cas a les indicacions de les autoritats, excloure a la penya dels registres oficials o, fins i tot, “carregar sobre l’amo del local en el cas que la penya no faça cas”. “Cal endurir les sancions i actuar seriosament”, declara Benlloch.

La comissió té previst reunir-se cada 15 dies, encara que l’alcalde és conscient que “a dos mesos per a les eleccions no dóna temps de fer tot el treball”. “Les primeres modificacions que es puguen fer ara, les farem, però quedaran qüestions que s’hauran de reprendre després de les eleccions. Esperem que els nous representants reprenguen aquestes comissions i acaben el treball iniciat”, manifesta. “Podríem haver-ho deixat pendent, però no volem perdre temps. Hem d’estar tots units per a aconseguir d’una vegada per sempre la convivència entre les nostres penyes i els residents”, conclou.