ActualitatDiària
Un total de 2.874 alumnes de tots els centres educatius de Vila-real han rebut educació viària al llarg del present curs, dels quals 1.255, a més, han pogut realitzar pràctiques en el parc infantil de trànsit, tant amb bicicleta -5é de primària- com amb karts, en el cas dels alumnes de 2n d’ESO.
Des del 2 d’octubre de 2017 fins al passat 25 de maig, els alumnes d’educació infantil (5 anys), així com els de educació primària (2n i 5é) i els de educació secundària (2n i 3r) i tots els de el centre La Panderola han rebut formació destinada a mentalitzar tots els ciutadans de la importància de circular correctament, amb precaució i adoptant les mesures oportunes per a evitar els accidents.
La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, acompanyada pel comissari de la Policia Local, Domingo Adán, i per l’inspector José Luis de Llago, ha fet balanç d’aquesta campanya, que “incideix en alguns aspectes molt importants en diferents rangs d’edat per a aconseguir ciutadans més responsables i segurs en la circulació”.
Així, destaca el treball realitzat amb els xiquets d’educació infantil, als qui se’ls inculca la seua condició d’usuaris de les vies públiques, principalment com a vianants, perquè aprenguen a caminar per la vorera i creuar pel lloc adequat, però també com a viatgers en vehicles a motor, ensenyant-los per on han de pujar i baixar i on han d’asseure’s per a estar més protegits i no patir cap risc.
Amb els escolars de 2n de primària s’han tractat matèries relacionades amb la importància i el significat de les normes i senyals de tànsit, així com les normes de convivència a l’hora de circular com a vianants o conductors, al mateix temps que s’han intentat crear hàbits de conducta relacionats amb “el passatger”.
Amb els alumnes de 5é, s’han estudiat temes referents a la circulació amb bicicleta, com a vehicle inestable de dues rodes, tant des del punt de vista teòric com a pràctic, que s’ha realitzat en el parc infantil de trànsit, on s’han abordat qüestions de seguretat com la circulació per la dreta, la senyalització de maniobres, la utilització del casc o la preferència de pas en els encreuaments.
En 2n curs d’ESO, el treball ha consistit en mentalitzar els joves sobre la importància de la utilització del casc en el ciclomotor, s’han plantejat qüestions tals com l’adquisició dels documents necessaris per a poder conduir-ho (el permís de conduir, el SOA i el permís de circulació), i s’han realitzant pràctiques en el parc infantil de trànsit per a adquirir la destresa per a la conducció de vehicles a motor.
D’altra banda, amb els alumnes del tercer curs d’ESO s’ha tractat seguir fomentant una actitud positiva i de respecte cap al Codi Penal, en aspectes relacionats amb la seguretat del trànsit, la Llei de Seguretat Viària i els reglaments que la desenvolupen; al mateix temps que s’ha mentalitzat els joves de la importància que el respecte a les normes de trànsit té en la disminució del nombre d’accidents i en la seua gravetat, posant l’accent, sobretot, en la correcta utilització del casc i del cinturó.
“Els resultats són molt positius i sabem que molts xiquets quan arriben a casa fins i tot els recorden als seus pares com cal circular correctament”, explica Gómez, qui felicita l’equip de la Policia Local per “tot el treball que han realitzat des de l’any 1987 i perquè també han incorporat enguany dues guarderies, així com als alumnes de la Panderola, als qui ensenyen hàbits per a ser més autònoms”.
Per la seua banda, Adán ha assegurat que “aquestes campanyes formen ja part de l’ADN de la Policia Local, que porta a tots els xiquets, per igual, aquesta formació, que a més es complementa amb moltes altres activitats en col·laboració amb altres entitats”.
De Llago afirma que ja s’està treballant en el projecte del pròxim any i anima als centres educatius a sumar-se a partir de setembre, quan es presente la campanya.