Actualitat Diària

Universitats, Crue i Santander acorden llançar més de 2.100 Beques Erasmus

Actualitat Diària

El Ministre d’Universitats, Manuel Castells, el president de Crue Universitats Espanyoles, José Carlos Gómez Villamandos, i la presidenta de Banc Santander, Ana Botín, han presentat aquest matí a casa d’Amèrica l’avanç de resultats de l’informe ‘La Universitat espanyola enfront de la pandèmia’, elaborat per Crue amb la col·laboració de Santander. En aquest acte, les tres institucions també han segellat el seu acord per a posar en marxa la tercera edició de les Beques Santander Erasmus 2021/2022.

El Ministre Manuel Castells ha destacat que “la comunitat universitària en el seu conjunt ha mostrat una resiliència i una capacitat d’adaptació i innovació absolutament exemplars. No s’han interromput les classes, ni els exàmens i s’han adaptat les pràctiques amb la qualitat suficient per a ser acreditades per les agències de qualitat independents. La situació sanitària ha estat controlada. Les aules són segures i ho són gràcies a la disciplina del conjunt de la comunitat universitària. Són els universitaris, professors i estudiants, els que realment han assumit aquesta responsabilitat”.

El president de Crue, José Carlos Gómez Villamandos, ha explicat que aquest informe “demostra, una vegada més, la vocació de servei a la societat que tenen les universitats espanyoles i el treball de Crue com a principal interlocutora amb les autoritats i el seu paper en la coordinació i posada en marxa de les innombrables actuacions dutes a terme per les institucions universitàries per a preservar el bon funcionament d’aquestes pesi a l’avanç de la pandèmia”. Gómez Villamandos ha incidit en els reptes que les universitats tenen per davant en matèria de docència, recerca i transferència del coneixement i ha advertit que, “ara, més que mai, és el moment d’invertir en Educació Superior i I+D+i” si es vol sortir d’aquesta crisi en millors condicions que en l’anterior. Finalment, ha celebrat l’èxit del Fons Supera Covid-19, de Banc Santander, CSIC i Crue, un “magnífic exemple de col·laboració públic-privada”.

Per part seva, la presidenta de Banc Santander, Ana Botín, ha cridat l’atenció sobre la lliçó que ens deixa aquesta pandèmia i la prioritat que per al banc han suposat des d’un principi les persones, “amb focus especial en les dones, que s’han vist afectades de manera diferencial; en la recerca, perquè aquesta pandèmia ha posat de manifest que la inversió en ciència és absolutament imprescindible de manera consistent en el temps; i en la col·laboració públic – privada” com a factor fonamental en la sortida de la crisi sanitària i econòmica. “Com més gran sigui la inversió ara en salut, més ràpida serà la recuperació i més empreses sobreviuran”.

Principals conclusions de l’informe

L’informe ‘La Universitat espanyola enfront de la pandèmia’, és un avanç de resultats d’un projecte major que porta el mateix nom i que serà presentat previsiblement en la primavera de 2021.

L’objectiu d’aquest document preliminar és donar a conèixer de manera sintètica la resposta de les universitats espanyoles que conformen Crue davant l’enorme desafiament d’aquesta crisi sanitària sense precedents i la posada al servei de la societat de tots els recursos disponibles per a frenar l’expansió del virus.

També ofereix una visió del context internacional en l’àmbit universitari, que demostra la sintonia del sistema espanyol amb els dels països del seu entorn, i exposa el paper exercit per Crue Universitats Espanyoles com a interlocutor necessari amb els ministeris d’Universitats, Ciència i Innovació, Sanitat i Afers exteriors per a donar resposta als problemes i les necessitats emergents, així com el treball i coordinació de totes les comissions sectorials que conformen Crue per a preservar en tot moment la qualitat de la docència.

El text explica el desenvolupament de la convocatòria del Fons Supera Covid-19, dotat amb 8,5 milions d’euros, i impulsat per Banc Santander a través de Santander Universitats, en col·laboració amb el CSIC i Crue Universitats Espanyoles. Amb aquest Fons, exemple de la col·laboració públic-privada, s’han aconseguit canalitzar les capacitats del sistema nacional de recerca i posar-les al servei de la societat, mitjançant el suport als investigadors en la cerca de solucions als problemes derivats de la pandèmia.

Beques Santander Erasmus

El Ministre Manuel Castells, la presidenta de Santander Ana Botín i el president de Crue Universitats Espanyoles, José Carlos Gómez Villamandos, també han segellat aquest matí la seva col·laboració per al desenvolupament de la tercera edició de les Beques Santander Erasmus 2021/2022, l’objectiu principal de les quals impulsar el progrés acadèmic dels estudiants a través de la internacionalització, promovent la igualtat d’oportunitats, la inclusió i el reconeixement de l’excel·lència acadèmica dels joves.

La III edició de les Beques Santander Erasmus, comptarà amb un finançament de més d’1.3 milions d’euros per a la concessió de 2.152 beques de 2.000 i 500 euros a joves que vulguin cursar els seus estudis en un centre educatiu de la Unió Europea i realitzar pràctiques professionals internacionals. En la seva segona edició, aquest programa de beques va rebre més de 27.000 sol·licituds.

Per a Ana Botín, “no hi ha millor inversió que l’educació per a avançar cap a un nou model més productiu, obert, inclusiu i sostenible, basat en el coneixement i en el talent”. “Comencem per reformes de poc cost i molt impacte” perquè, “és essencial accelerar la integració de les noves tecnologies en l’educació, fomentar les capacitats i habilitats adequades des de la universitat per a impulsar l’ocupabilitat, l’emprenedoria i una recerca científica eficaç vinculada als processos d’innovació i creació d’empreses”, ha afegit Botí.

Per part seva, el president de Crue Universitats Espanyoles, José Carlos Gómez Villamandos, considera que aquestes beques “abunden en la defensa del principi d’igualtat d’oportunitats del Sistema Universitari Espanyol i contribueixen a evitar que cap estudiant es quedi fora per causes alienes a les seves capacitats i talent”. També ha assenyalat l’oportunitat que suposa la posada en marxa d’aquest programa, en un moment en el qual la situació econòmica i familiar de l’estudiantat no és aliena a les terribles conseqüències aquesta pandèmia.

Els joves que vulguin optar a una Beca Santander Erasmus, poden realitzar la seva inscripció a través de la plataforma www.becas-santander.com fins al 15 de març de 2021.

El programa Erasmus+ de la Unió Europea, gestionat en els àmbits de l’educació i la formació pel Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE), adscrit al Ministeri d’Universitats, porta 33 anys funcionant i s’han beneficiat més de 600.000 universitaris del nostre país. A Espanya, s’adjudiquen més de 56.000 mobilitats internacionals per a estudiants d’Educació Superior a l’any, tant per a estudis com per a pràctiques a l’estranger.