Actualitat Diària

La Unió de Llauradors segueix en la seua croada per declarar els cítrics valencians ‘productes sensibles’

L’objectiu és el de protegir al sector citrícola en aquest tipus de negociacions si el país tercer desitja també exportar

Actualitat Diària

La Unió de Llauradors insta al ministre d’Agricultura, Luis Planas, al fet que defense amb fermesa i determinació la proposta plantejada el dilluns per la Generalitat i el conjunt del sector citrícola de la Comunitat Valenciana perquè es declaren els cítrics com a producte sensible, tant en la renovació de l’acord comercial de la UE amb Sud-àfrica com en altres acords amb països tercers. L’objectiu seria protegir al sector citrícola en aquest tipus de negociacions si el país tercer té també cítrics que desitja exportar a l’àmbit de la UE.

Aquest anunci es va efectuar en una reunió que van mantenir aquest dilluns els responsables de la Conselleria d’Agricultura (Mireia Mollà i Roger Llanes) amb la directora general de Relacions amb la UE, Daría Terradez, l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero i la pràctica totalitat dels representants del sector citrícola en la Comunitat Valenciana, entre ells La Va unir.

“La consideració dels cítrics com a producte sensible a l’hora que la Comissió Europea negocie els Acords Comercials amb països tercers és fonamental per a garantir la protecció per al sector en la Comunitat Valenciana i per això des de la nostra organització, en col·laboració amb l’eurodiputada valenciana Inmaculada Rodríguez-Piñero vam iniciar el mes d’octubre passat una línia d’acció mitjançant la presentació d’informes tècnics a Brussel·les per a introduir-ho ja en la revisió de l’acord amb Sud-àfrica a l’octubre”, assenyala Carles Peris, secretari general de la Unió.

La Unió es congratula que finalment la Generalitat haja agafat “la nostra proposta i la faça seua per a traslladar-la al Ministeri d’Agricultura perquè tots units sempre tindrem molta més força a l’hora de defensar els interessos del sector citrícola valencià”.

No obstant això, l’organització assenyala que “caldrà marcar molt de prop al Govern de Pedro Sánchez i al seu ministre d’Agricultura per a veure si són capaces de transmetre a les autoritats comunitàries sentir unànime de Generalitat i sector citrícola valencià sobre la inclusió dels cítrics com a producte sensible. No entendríem que Planas no tinguera en compte aqueix posicionament comú, la pilota està en la seua teulada i no és difícil el que se li proposa, per això no pot deixar a tot un sector tan rellevant per a l’economia valenciana i espanyola a l’estacada”.

El ministre d’Agricultura i el Govern “han de ser conscients que es tracta d’un cultiu de la màxima importància tant per a la Comunitat Valenciana com per a Espanya o la Unió Europea, amb una gran rellevància econòmica i social, i que les importacions són una dura competència deslleial que incideixen negativament en els preus i distorsionen el panorama comercial de forma alarmant perquè a més no tenim les mateixes regles ni existeix reciprocitat”, conclou La Va unir.

Cal assenyalar que a l’octubre cal revisar l’acord comercial amb Sud-àfrica, perquè ja s’ha entrat en el cinqué any des de l’entrada en vigor de l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional-SADC (Sud-àfrica, Botswana, Lesotho, Namíbia, Swazilàndia i Moçambic). L’article 116 de l’Acord especifica que totes dues parts podran revisar íntegrament l’Acord, com a més tard, cinc anys després de l’entrada en vigor d’aquest. Cal revisar-ho per tant i analitzar en profunditat la seua repercussió comercial, així com les conseqüències fitosanitàries que existeixen sobre el sector citrícola europeu. Durant aqueix període, Sud-àfrica ha sigut un dels països amb majors rebutjos d’enviaments de cítrics per plagues a la UE, per la qual cosa l’entrada d’un organisme nociu desconegut seria letal per a la citricultura europea.