L’equip de Govern no té res que amagar, PP i CS diuen que només volen documentació i VOX la considera precipitada
No hi ha hagut sorpreses. El Ple extraordinari de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat per unanimitat la constitució d’una Comissió d’Investigació sobre la Sala de Seguretat de la Policia. El Govern vol que tot s’aclarisca com més prompte millor, Carrasco, del PP va afirmar: “ningú parla de corrupció, només volem transparència, la mateixa que ha demanat CS i VOX diu que això és precipitat.
EM/ Actualitat Diària
Tal com s’havia previst, el ple de l’Ajuntament ha donat el seu vot unànime a la constitució d’una Comissió d’Investigació no permanent, l’objectiu de la qual és aclarir com es va contractar la Sala de Seguretat de la Policia Local, i els equipaments del cos que, segons el parer de l’oposició, van ser tan opacs com sospitosos.
Només estava aquest punt en l’ordre del dia i per no haver-hi, ni tan sols hi ha hagut debat, només una explicació de vot una vegada aprovada la proposta.
D’aquesta forma, una vegada que es va produir el suport unànime a aquesta Comissió, a mà alçada, van anar eixint a l’estrada els representants dels grups de l’oposició i el portaveu de l’equip de Govern, regidor de Seguretat. Temps màxim d’intervenció: 3 minuts.
Primer va ser el torn de VOX, el portaveu del qual, Luciano Ferrer no va necessitar esgotar els temps. “Hem votat que si, va dir, perquè no podem oposar-nos a una gestió de transparència que explique com s’ha utilitzat els diners públics”, va manifestar, però a continuació va afirmar, que s’ha tractat d’una acció precipitada, perquè el normal és que aquest punt haguera arribat acompanyat d’un expedient que explicara els passos que es van donar entorn dels temes que ara es volen investigar.
A continuació, el portaveu de Ciutadans, Alejandro Marín-Buck ha assenyalat des de l’estrada: “sol·licitem la comissió d’investigació en honor de la transparència i per a aconseguir una millor seguretat a través d’un sistema informàtic estable i segur, per a la sala de control de la nostra Policia Local”
Marín-Buck ha indicat que “això forma part de la nostra funció fiscalitzadora com a partit en l’oposició. Hem d’escoltar a les parts implicades, i actuar en conseqüència, per a esclarir quantes irregularitats s’estiguen produint en el nostre cos de Policia Local”
A més, Marín-Buck ha posat l’accent “en la fallada judicial del passat 30 de maig contra l’acord d’adjudicació del contracte per a la posada en marxa de la Sala de Control de la Policia Local, així com les presumptes irregularitats en l’adjudicació de compra de jupetins antibales, motxilles tàctiques o llanternes i els desplaçaments d’alguns responsables públics a l’estranger per a exportar un model de seguretat ciutadana que falla constantment”.
El portaveu de CS ha assenyalat al portaveu adjunt del seu grup, Vicente Vidal, com a representant en és Comissió.
Segons la portaveu del PP, malgrat tots els anuncis del llavors regidor de Seguretat la Sala no ha arribat a complir les expectatives que s’esperaven d’ella.
Però a més, ha manifestat Carrasco, una sentència emesa el 30 de maig del 19 pel Tribunal de Contractació va anul·lar l’adjudicació del sistema informàtic perquè s’havien comés defectes de forma. Com ja va explicar Castelló Informació, l’empresa adjudicatària havia introduït de forma errònia la documentació en els sobres que havien de contindre-la, de forma, que s’incomplia el procediment administratiu. Encara que la Mesa de Contractació va acceptar aquest error i no el va tindre en compte a l’hora d’adjudicar el contracte, el Tribunal estimava que el procediment era incorrecte perquè podrien permetre una competència deslleial entre les empreses que van optar a donar aquest servei.
Carrasco també s’ha referit als repetits viatges realitzats pel regidor de Seguretat i els seus acompanyants per a promocionar el sistema de policia de proximitat a Mèxic.
Tot això, ha indicat Carrasco, produeixen preocupació i desconfiança, per a afirmar després: “no estem acusant a ningú, ningú parla de corrupció, simplement volem transparència.
Finalment, i per part de l’equip de govern va intervindre el seu portaveu, Omar *Braina, actual regidor de Seguretat.
Omar Braina, ha manifestat que els grups polítics que integren el Govern municipal han donat llum verda a la creació de la comissió d’investigació per la “única i senzilla raó” que “no hi ha res que ocultar”.
“Les decisions polítiques adoptades en l’anterior mandat es van realitzar seguint tots els procediments administratius i van estar guiades pels informes dels tècnics municipals, per tant, no existeix cap impediment per a analitzar les contractacions i les despeses que se sol·liciten”, ha indicat. Braina ha apuntat que tota aquesta informació ja va ser exposada en les comissions informatives i en el ple.
Braina ha recalcat també que la creació d’aquesta comissió respon a un exercici de “transparència” de l’equip de govern.
I ha sigut l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la que ha tingut accés a l’última paraula per a assenyalar que se seguiran els passos estipulats per a la seua posada en marxa “al més prompte possible”
De fet, al final del ple, la secretària ja ha activat els mecanismes per a constituir la comissió amb la remissió a tots els grups municipals de la corresponent notificació per a instar a la designació dels membres que formaran part de la comissió, segons la representativitat de cada grup.
Al Grup Municipal Socialista li correspondran tres membres; dos al Grup Popular i un a cadascun dels grups restants.
Representaran al PSOE: José Luis López, Mary Carmen Ribera i Jorge Ribes. Per part del PP, seran el portaveu adjunt, Sergio Toledo i el regidor Vicent Sales. CS ha designat al portaveu adjunt, Vicente Vidal; i Podem a Fernando Navarro. Compromís encara ha de nomenar-ho.
Una vegada designats, es procedirà a la convocatòria d’una sessió extraordinària constitutiva de la comissió, que serà presidida per l’alcaldessa, Amparo Marco, que avaluarà la possibilitat de delegar o no la presidència en un altre regidor de l’Ajuntament.
Posteriorment, s’hauran de fixar els acords de funcionament de la comissió, pla de treball, calendari i altres decisions que tinguen a veure amb la seua organització per al correcte desenvolupament de les sessions.
En el que concerneix la presidència de la Comissió, el PP ha sol·licitat que siga el seu grup qui la presidisca, i encara que siga l’alcaldessa la que haja de presidir-la en la seua composició, estimen que podria delegar en el *GMP, que ha sol·licitat la seua constitució, com va fer en el seu moment en la Comissió d’Investigació de Festes, que va presidir Xavi del Senyor, de *CseM.