Aquesta metodologia innovadora fa servir la teràpia assistida amb animals com a complement a l’educació formal realitzada dins de l’aula
Actualitat Diària
El doctorand del Programa d’Educació de la Universitat Jaume I de Castelló Juan Vives Vilarroig ha destacat en la seua tesi la importància de treballar aspectes bàsics com l’equilibri i el control postural per millorar la integració sensorial en els xiquets i xiquetes de l’espectre autista utilitzant cavalls com a elements principals per aquesta intervenció.
El treball d’investigació «Efectos de un programa educativo asistido con caballos en el equilibrio y control postural de un grupo de niños con trastorno del espectro autista», dirigit per la professora Paola Ruiz Bernardo (UJI) i el profesor Andrés García Gómez (Universitat d’Extremadura) ha estat defensada a finals de juliol de 2020 i ha rebut la qualificació d’excel·lent cum laude amb menció internacional.
La tesi recull una metodologia innovadora que fa servir la teràpia assistida amb animals, en aquest cas els cavalls, com a complement a l’educació formal realitzada dins de l’aula. Hi han participat xiquets i xiquetes amb trastorn de l’espectre autista al llarg de 8 mesos i la seua evolució ha sigut analitzada en la investigació.
Les conclusions de l’estudi també indiquen que quan augmenta l’equilibri i el control postural es millora el rendiment acadèmic i social, i que traure l’educació de l’entorn clàssic de l’aula als entorns naturals, i motivar l’alumnat amb noves estratègies educatives són el gran repte dels nous mestres per poder generar entorns educatius inclusius.
Al voltant d’aquesta investigació es va realitzar a l’UJI en 2017 el I Congrés Internacional de Teràpia Assistida amb Animals, on van participar investigadors i investigadores de diferents països (Espanya, EUA, Argentina, Mèxic, etc.); s’han publicat diferents articles en revistes científiques i s’ha editat el primer llibre científic a Espanya sobre aquesta temàtica.