Actualitat Diària

Un equip format per la Universitat de São Paulo i l’UJI demostra la millora de les propietats del cromat de plata en incorporar-li zinc

L’anàlisi de les aigües residuals revela que l’augment de la concentració de pesticides afecten el medi ambient i a la salut

Actualitat Diària

L’anàlisi continuada de les aigües residuals revela que existeix un augment en la concentració de fenols, pesticides, colorants, i altres compostos orgànics que no sols afecten el medi ambient, sinó que són molt perjudicials per a la salut. Per això, l’obtenció de materials multifuncionals capaços d’eliminar per degradació aquests contaminants i donar lloc a molècules no tòxiques com ara H₂O i el CO₂, que a més posseïsquen activitat bactericida i fungicida, és un objectiu primordial en química, física i ciència de materials.

Un estudi conjunt experimental i teòric realitzat per un equip internacional hispanobrasiler sobre les propietats estructurals, electròniques i òptiques del cromat de plata (Ag2CrO4) al qual se li ha inserit en la seua matriu el metall zinc ha demostrat l’eficàcia d’aquest compost en activitats fotocatalítiques, bactericides i fungicides. Per primera vegada, la síntesi d’aquests materials multifuncionals s’ha realitzat mitjançant l’intercanvi catiònic de zinc i plata, utilitzant un mètode de coprecipitació simple, ràpid i barat. A més, s’ha demostrat el seu elevat poder fotocatalític per a la degradació de la rodamina B (colorant) i antibacteriana contra el fong Candida albicans i el bacteri Staphylococcus aureus.

Aquests resultats s’han aconseguit gràcies a la utilització d’espectres de reflectància difusa ultraviolada-visible i espectroscòpia de fotoluminescència, i de simulacions teòriques, basades en els mètodes i tècniques avançades de la química teòrica i computacional. Aquesta combinació és una estratègia innovadora que ha permès entendre, comprendre i millorar les propietats químiques i físiques, i les seues aplicacions. Tot això constitueix el punt de partida per al desenvolupament de noves tecnologies per al disseny i l’obtenció de nous materials amb unes elevades activitats fotocatalítiques, bactericides i fungicides, que tindran un gran impacte en l’àrea del medi ambient i la salut.

El treball, realitzat per personal investigador del Centre de Desenvolupament de Materials Funcionals (CDMF), dirigit pel professor Elson Longo, i l’Institut de Química de la Universitat de São Paulo del Brasil i el Laboratori de Química Teòrica i Computacional, coordinat pel professor Juan Andrés del Departament de Química Física i Analítica de la Universitat Jaume I de Castelló, ha estat publicat en el número del mes de maig del Journal of Alloys and Compounds.