Actualitat Diària
La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica destina 50.000 euros a la Universitat Miguel Hernández (UMH) per al desenvolupament de programes d’investigació emmarcats en la detecció i seguiment de la presència del SARS-CoV-2 en les aigües residuals d’Elx, a més de mantenir els treballs centrats en la qualitat de les aigües de drenatge agrícola del sud de la Comunitat.
La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada del director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, ha presentat el conveni de col·laboració juntament amb el rector de la UMH, Juan José Ruiz, i ha assenyalat la necessitat de “secundar i alinear-se amb els investigadors i els científics per a posar en marxa projectes de vigilància epidemiològica orientats a l’alerta primerenca i al seguiment en temps real de la presència del virus en el nostre territori”.
Mollà ha explicat que l’objectiu de l’estudi “també és el d’homologar els criteris i conéixer quan aquesta nova eina pot ser indicativa i significativa per a adoptar mesures de prevenció”. “A hores d’ara no existeix encara un indicador que ens faça saltar les alarmes”, ha indicat la consellera, que ha traslladat un missatge de “prudència i responsabilitat sobre les conclusions” de la presa de mostres.
La investigació, impulsada amb les universitats públiques Miguel Hernández, Jaume I de Castelló i la Universitat de València des de finals d’abril, es fonamenta en la presa de mostres de les aigües residuals entrants a les depuradores per a detectar la presència de restes del virus SARS-CoV-2 i avaluar l’eficàcia de les tècniques d’anàlisis.
En aquest sentit, el suport s’ha acompanyat a més de l’autorització de l’Empresa Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) per a la presa de mostres en les plantes d’Algorós, Arenals i Carrissars.
“L’estudi, la quantificació i el desenvolupament de noves eines són instruments necessaris per a aconseguir mètodes eficaços per a lluitar contra les actuals crisis. El coneixement de hui són les respostes del futur”, ha assegurat la consellera.
El projecte de rastreig de les aigües residuals no és l’únic inclòs en el conveni, que dona continuïtat a la línia de treball iniciada en 2016 per a mesurar la qualitat de les aigües de la Comunitat Valenciana. Concretament, se centra en les aigües sobrants de la Vega Baixa i el Baix Vinalopó, donada la importància social, ambiental i econòmica dels assarb i les seues aigües i els possibles efectes sobre les zones costaneres.
En els projectes participen el departament d’Agroquímica i Medi Ambient, juntament amb l’Institut d’Investigació, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d’Elx (IdiBE) així com amb membres de la divisió de Bioquímica i Biologia Molecular, Medicina Clínica, Producció Vegetal i Microbiologia, a més del Centre de Recerca Operativa (CIO).