S’imagina què ocorreria si s’incendiara un camió cisterna amb fuga de gas propà en el Serrallo d’Almassora?
El simulacre realitzat en el Polígon del Serrallo ha mostrat l’òptima organització entre els diferents cossos d’intervenció i seguretat. Es treballava sobre un supòsit extrem: l’incendi d’un camió cisterna amb fugida de propà que, al seu torn, hauria generat alarma química, i més de 20 víctimes. tot un repte! que per sort, en la ficció ha sigut el pitjor dels mals. L’objectiu: aprendre, coordinar, i confiar que no ocórrega mai.
Actualitat Diària
Aquesta simulació ha servit als organismes participants per a posar en pràctica els protocols d’actuació RBQ, risc Radiològic, Bactereològic i Químic, a més d’activar el Pla Especial enfront del Risc de Mercaderies Perilloses per carretera i ferrocarril, i el Pla Territorial d’Emergències de la Comunitat Valenciana, en situació 2.
El simulacre ha començat sobre les 10.00 del matí quan el conductor d’un camió cisterna ha trucat al telèfon d’emergències 112 Comunitat Valenciana alertant d’un accident del seu vehicle. Com a conseqüència, s’ha produït una fuga de gas propà i un posterior incendi en la depuradora d’Almassora.
Donades les condicions ambientals, el núvol dens ocasionat s’ha desplaçat fins a la depuradora on troba un punt d’ignició en el gasòmetre produint-se una deflagració i posterior flamarada que ha afectat la cisterna de la depuradora. El gasòmetre explota i danya l’edifici de pretractament amb el consegüent abocament de residus sense tractar al riu Millars.
Al mateix temps, es troben als voltants de la zona operaris de l’empresa Comaypa que realitzaven mesuraments d’humitat del sòl amb un equip que conté una font radioactiva i 50 estudiants d’enginyeria que realitzaven una visita de formació dins dels seus estudis sobre el Cicle de l’Aigua.
L’incendi en la depuradora, com a conseqüència de totes aquestes circumstàncies, ha deixat 30 ferits entre els estudiants (figurants de l’Escola d’Infermeria) i 20 morts (maniquins utilitzats per a la simulació). A més, ha provocat un incendi forestal en els voltants que ha sigut sufocat pels bombers forestals de la Generalitat Valenciana.
El simulacre s’ha desenvolupat en quatre escenaris diferents: zona 1 de la depuradora; zona 2 i 3 Centres de Coordinació Municipal d’Almassora i Castelló de la Plana i zona 4 Centre d’Atenció de Familiars, que se situarà en el Centre de Turisme de Castelló.
En l’escenari 1, situat en la depuradora d’Almassora, és on s’han recreat huit situacions derivades de l’accident i que han permés posar en pràctica els protocols dels tres riscos previstos del simulacre: cisterna depuradora, incendi forestal, font radioactiva, contenció de vessament, incendi d’oficines en la depuradora, descontaminació de persones i vehicles i Lloc de Comandament Avançat en el terreny.
Organismes i mitjans tècnics
Com en els tres anys anteriors amb els simulacres d’accident ferroviari, l’any 2016 a València; d’accident aeri amb múltiples víctimes, l’any 2017 a Elx-Alacant; i de terratrémol, l’any 2018 a Torrevieja, la AVSRE ha realitzat un gran esforç de coordinació dels 25 organismes implicats entre ajuntament d’Almassora i Castelló, Policia Local de Borriana, Almassora i Vila-real, Consorci Provincial de Bombers de Castelló i Parc Municipal de Bombers de l’Ajuntament de Castelló.
Des de la AVSRE, com ha subratllat la consellera, “totes les actuacions i tots els recursos per a afrontar una emergència i minimitzar sobretot els riscos és una prioritat i per tant, els simulacres com aquest so importantíssims perquè ens permet examinar les possibles fallades i modificar les metodologies per a ser més efectius per a poder atendre les víctimes”.
També han participat el Regiment Nuclear, Batereològic i Químic de les Forces Armades, Unitat Militar d’Emergències, Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana, Guàrdia Civil, Voluntariat de Protecció Civil, Policia de la Generalitat, Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient i les empreses Repsol, ESK, Depuradora Facsa i Comaypa.
D’altra banda, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Creu Roja i l’Associació Psicoemergències de la Comunitat Valenciana també exerciten els seus protocols en tractar-se d’un simulacre amb múltiples víctimes en el qual hauran de ser atesos tants els ferits com els familiars de les persones que suposadament hagen mort en l’incendi de la depuradora.
En el desenvolupament del #GranSimulacre2019 s’ha comptat també amb mitjans tècnics com els drons de la AVSRE, que han realitzat el mesurament de contaminació radiològica a distància i rescat de víctimes; vestits NBQ’s per a activar en aquests ambients de contaminació i equips descontaminants, a més dels helicòpters d’extinció i rescat i avions d’extinció.
De la mateixa manera també s’ha comptat amb un furgó de risc químic, material de contenció de vessament, remolque nodrissa i maquinària pesant, a més del desplegament de vehicles d’intervenció de bombers i forces d’ordre públic.
Iniciativa 5+5 Defensa
Entre els observadors del Gran Simulacre ha estat una representació de la Iniciativa 5+5 Defensa convidats per la Unitat Militar d’Emergències. Aquesta iniciativa va nàixer el 21 de desembre de 2004, quan els ministres de Defensa d’Algèria, Espanya, França, Itàlia, Líbia, Malta, el Marroc, Mauritània, Portugal i Tunísia, reunits a París (França), van signar una declaració d’intencions per a constituir una nova iniciativa de seguretat en la conca occidental de la Mar Mediterrània.
Per primera vegada, com ha destacat durant el simulacre la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, s’han coordinat drons de la Unitat Militar d’Emergències i de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències per a efectuar el mesurament radioactiu de la zona afectada.
Bravo ha destacat la importància de realitzar simulacions com la d’aquest matí, en la qual han participat observadors internacionals “perquè realment la Comunitat Valenciana és capdavantera en matèria d’emergències: ens hem convertit en una comunitat referent tant en el marc nacional com internacional”.