L’alerta podria allargar-se durant la jornada del dissabte i igualaria el dia de més calor des que hi ha registres tèrmics
Rafa Mezquita//Actualitat Diària
Risc per calor extrema a la província de Castelló. Un total de set comarques de les huit de la província (L’Alcalatén, Els Ports, L’Alt Maestrat, El Baix Maestrat, La Plana Baixa, L’Alt Millars i l’Alt Palància) es troben en alerta roja per altes temperatures, segons informa la Conselleria de Sanitat i Salut Pública.
D’aquesta forma, i com ja va informar aquest mitjà, Castelló podria aconseguir els 42 graus de temperatura màxima aquest divendres i en la jornada de demà dissabte. Unes dades atmosfèriques dels més extrems que es recorden i dels més alts des que hi ha registres a la província tal com recull el cronista de la Ciutat de Castelló, Juan Antonio Balbás, en el ‘Llibre de la Província de Castelló’ (1987, P-668): “El 17 d’agost de 1881 es va produir en la capital de la Plana “un horrorós vent de ponent mai sentit amb tanta violència en aquest país. La calor era insuportable, arribant el termòmetre centígrad en la capital a 42 graus a l’ombra i 50 al sol”.
En zones de litoral se sobrepassaren els 35 graus, però la brisa marítima rebaixarà la sensació de xafogor, encara que com recull l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) “amb l’estiu tan avançat, les brises de mar són cada vegada més febles, entren més tard i tenen menys recorregut cap a l’interior, amb el que són menys eficients per a refrescar les temperatures a partir de migdia. Així i tot, aquests dies hem continuat tenint brises en la costa”.
D’altra banda, Emergències de la Generalitat ha activat el nivell 3 de preemergència per Risc extrem d’incendis forestals en tot l’interior de la província de Castelló i ha prohibit encendre qualsevol tipus de foc en zones forestals i intensificar la precaució. La província ha viscut en les últimes dates xicotets conats d’incendi derivats de les altes temperatures.
Precaucions
El nivell de preemergència per risc d’incendis forestals és extrem a gran part de la Comunitat Valenciana excepte al litoral de Castelló, on el risc és elevat.
La teua col·laboració és fonamental per a una ràpida intervenció, si veus fum o ????, telefona a l’1-1-2.#stopalfoc pic.twitter.com/iD2sD6yEyj
— GVA 112CV (@GVA112) August 9, 2019
Aquest augment de temperatures ha provocat que s’active el protocol per a advertir a la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.
Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegerse el cap amb una gorra o barret. En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.
Finalment, s’insta a la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.
Alertes sobre els nivells de calor
Des del CEAM diàriament s’estableix un mapa en el qual es registra el risc previst durant tres dies consecutius en les 28 zones termoclimàtiques que hi ha establides en la Comunitat Valenciana. En aquest mapa s’indica el nivell verd, groc, taronja o roig (normal, moderat, alt i extrem) que marca una sèrie d’actuacions i intervencions per part de Sanitat en funció del risc.
Per a establir una alerta d’intervenció en salut pública, s’ha de detectar un nivell de risc alt o extrem almenys dos dies consecutius. En aquest cas, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’alerta sobre el risc de temperatures elevades i s’ofereixen consells i s’expliquen les mesures preventives que cal adoptar.
L’alerta podria allargar-se durant la jornada del dissabte i igualaria el dia de més calor des que hi ha registres tèrmics