Actualitat Diària

Serveis Socials atén 529 noves unitats familiars de Vila-real en 2017 i comptarà aviat amb cinc treballadors socials més

Els tècnics realitzen 3.048 entrevistes, amb un increment de les visites a domicili, i tramiten 152 ajudes d’emergència per valor de 147.000 euros, a més de destinar 7.000 euros a la pobresa energètica i 118.000 euros a 59 beneficiaris de la renda garantida de ciutadania. Escorihuela detalla que hui dia hi ha uns 250 expedients de dependència en tràmit i anuncia que el pressupost de 2018 s’ha inclòs una partida que permetrà la contractació de catorze professionals nous en el departament, que ajudaran a reduir la càrrega de treball

S.N./ActualitatDiària

El departament de Serveis Socials de Vila-real ha obert 529 expedients nous a unitats familiars al llarg de 2017, enfront dels 493 de 2016. Així ho ha anunciat el regidor de l’àrea, Álvaro Escorihuela, aquest matí, que ha presentat el balanç de les actuacions realitzades des de la Regidoria en el passat exercici. Dins d’aquestes altes, destaquen els 183 expedients a menors, davant els 159 de 2016, els 245 casos de dependència, enfront dels 332 de 2016 i els 176 de 2015, amb una tendència al llarg termini de l’augment de sol·licituds segons l’edil. “En alguns casos es tracta de revisió de graus o la comptabilització de fins a dos recursos arràn del nou decret de Conselleria, el que motivat aquest increment”, explica Escorihuela. La, 101 expedients, són de diverses matèries com acolliment familiar, reconeixements discapacitats, derivació a altres centres, allotjament, transport adaptat o prestacions d’emergència.

Altra de les dades que el regidor ha destacat ha sigut el nombre d’entrevistes realitzades pel departament de Serveis Socials, un total de 3.048, 168 d’aquestes a domicili – 155 en 2016 – motivades sobretot pels casos de dependència sobretot. Del total, 1044 han sigut primeres preses de contacte i 2004 segones o següents. Així mateix, enfront de 2016, amb 3557, s’ha registrat un baixada, no obstant Escorihuela atribueix el fet que en fa dos anys encara s’inclouen alguns dels casos del Centre de Dia Lluís Alcanyís, que ara es gestiona des de la Regidoria de Sanitat.

En global, la Regidoria té 12.732 expedients oberts, la qual cosa significa que un 62% de les famílies de Vila-real han passat en algun moment pel servei. Així mateix, en 2017 s’han atorgat 152 ajudes d’emergència social, per un valor de 147.000 euros. “En aquest cas, 96.000 euros van ser aportats per la Generalitat Valenciana, un 65% del total, mentre que en 2016 l’aportació era del 34%, per la qual cosa s’observa un increment important en el finançament, entre altres ajudes”, indica l’edil. A aquestes xifres se sumen les ajudes a la pobresa energètica, de les quals s’han beneficiat 28 famílies. En total, s’han pagat 96 rebuts de llum, vuit de gas i sis d’aigua, per un valor de 7.000 euros. A més, en 2017 un total de 59 unitats familiars van rebre la renda garantida de ciutadania de la Generalitat Valenciana. “Encara que la tramitem ací, l’import que reben prové al 100% de l’Administració autonòmica”, manifesta, la qual cosa ha suposat una inversió de 118.000 euros. “Aquesta renda és l’últim recurs que tenen moltes famílies quan ja han esgotat totes les prestacions”, afirma, i recorda que “amb aquests beneficiaris hem realitzat dues intervencions diferents per a seguir ajudant-los a tirar endavant”, detalla Álvaro Escorihuela.

Així, Escorihuela recorda que en l’anterior exercici es va oferir un taller pràctic d’autogestió del que es van beneficiar 14 d’aquests usuaris, amb 60 hores de treball i activitats per al desenvolupament de competències bàsiques i la millora de la seua capacitat d’adaptació als canvis socials. Així mateix, un total de 153 persones –moltes d’elles també beneficiàries d’aquesta renda- han participat en els itineraris d’inserció sociolaboral, que “han funcionat molt bé i que hem tornat a sol·licitar per a aquest 2018”.

“En definitiva, ha sigut un any molt actiu en el qual també s’han oferit serveis complementaris com el Centre de Dia Espardenyers, el Promou, Seafi o l’Aplec, i ajudes com la teleassistència, la teleajuda o el programa Major a casa”, assenyala. Per altra banda, el regidor de Serveis Socials ha assenyalat que des de febrer el departament de Serveis Socials està gravant els expedients de dependència. “Abans els sol·licitants registraven la documentació a l’Ajuntament, des d’on es traslladava a Conselleria i allà es registraven en la plataforma informàtica, però ara aquest pas es fa en el departament municipal, els treballadors del qual han assistit a cursos per a aprendre a usar-la, i on també es valora. Finalment la Generalitat resol i paga”. En aquesta línia Álvaro Escorihuela detalla que ara hi ha uns 250 en tràmit que segurament durant 2018 l’equip de Serveis Socials passarà dificultats per a posar-se al dia però que en 2019 els expedients de dependència estaran bastant al dia.

Per últim, el regidor ha anunciat que en el pressupost de 2018 s’ha inclòs una partida que permetrà la contractació de catorze professionals nous en el departament, que ajudaran a reduir la càrrega de treball. Seran cinc treballadors socials, un educador, dos psicòlegs, dos assessors jurídics, dos administratius i dos auxiliars administratius. La llista d’admesos per a la realització de proves definitives es publicarà i s’espera que en maig tinguen lloc les proves definitives. “Aquestes incorporacions seran finançades entre el Govern valencià i l’Ajuntament amb 193.000 euros cadascun, amb un total 386.000 euros”.