Actualitat Diària

El Diari de la Unió Europea reconeix al sector de fregides i esmalts dins de la llista de ‘Fugida de Carboni’

El sector estalviarà 112 milions d’euros, encara que haurà de reduir emissions i assumir la compra de drets si s’excedeix

Actualitat Diària

El Diari Oficial de la Unió europea ha publicat recentment que les fregides i esmalts ceràmics han sigut reconegudes novament per la Comissió Europea com a sector inclòs dins de la llista de ‘Fugida de Carboni’ per al pròxim període 2021-2030. L’assoliment ha sigut fruit d’un ardu treball per part de l’Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffec) desenvolupat al llarg de l’any 2018, i el resultat del qual ha sigut finalment aprovat en 2019. Les empreses han presentat ja la nova documentació requerida pel Ministeri a aquest efecte, i en aquests moments el sector està a l’espera que la UE emeta nova normativa per al desenvolupament d’aquest pla, amb la finalitat de tindre una idea clara sobre quin serà la quantitat total de drets d’emissió concedits i les condicions d’aquesta pròxima etapa.

Segons la patronal, aquest reconeixement permetrà a les empreses estalviar-se entorn de 112 milions d’euros, xifra que, considerant un preu de 30€/tona de CO2, s’estima hauria costat la compra de drets d’emissió durant aqueixos deu anys a la totalitat del sector. Això suposa renovar l’estatus del qual les fregides han gaudit en períodes anteriors, des que començara a funcionar a la Unió Europea el Sistema de Comerç d’Emissions (MTS), la fi de les quals és la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (CO2).

Per a aconseguir-ho, *Anffecc ha treballat en aquest projecte durant mesos al costat dels tècnics de les empreses, consultoria especialitzada, el Ministeri i la Comissió Europea, amb la finalitat d’elaborar un informe específic relatiu a les particularitats d’aquest sector, molt concentrat a Espanya i amb unes característiques molt concretes, per a renovar la seua condició de ‘fugida de carboni’ ja que, donada l’especificitat del producte, aquesta no es produïa de forma automàtica. Segons explica el president de l’associació, Joaquín Font de Mora, “aconseguir-lo en aquesta ocasió ha suposat un treball molt important per part de Anffecc, perquè som un sector molt especialitzat i xicotet a Europa i calia demostrar que complim amb escreix els requisits cada vegada més exigents que sol·licita la Unió Europea”.

Cal destacar que, malgrat que les fregides i esmalts espanyoles continuen sent líders mundials per la seua qualitat i innovació, poder comptar amb drets d’emissió gratuïts és important perquè la competència en països emergents està a l’alça. Recordem que en aquests països els costos d’energia i mà d’obra són molt més baixos, i a més en ells no hi ha obligació d’implementar mesures de protecció mediambiental.

Esforços de la indústria

Això no implica, no obstant això, que la indústria no haja de fer un esforç. El càlcul per a la concessió de drets és cada vegada més restrictiu, i a això cal sumar el desconeixement de les particularitats del nou pla, els esborranys del qual s’estan seguint de prop, o la possible imposició d’un coeficient corrector que gradualment vaja reduint drets concedits any a any, com ha succeït en altres períodes.

Així, encara que la classificació aconseguida és molt important, no eximeix a les empreses de veure’s obligades a comprar drets en el cas que algun any s’excediren en les seues emissions respecte a les concedides. Per això, afirma Font de Mora “és molt important continuar realitzant inversions en eficiència energètica, amb la finalitat d’anar reduint gradualment les emissions”. En aquest sentit, destaca que, com així ha reconegut tant Ministeri com Conselleria, des que va començar el sistema l’any 2005, “el sector sempre ha anat reduint el ràtio d’emissions per tona de fregida produïda, no solament de CO2 sinó també de molts altres contaminants, en una aposta conscient per la protecció de la salut i el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic”.