Actualitat Diària
SEAT participa per primera vegada en el festival 48h Open House Barcelona, una iniciativa que té l’objectiu de divulgar el patrimoni arquitectònic de la ciutat i que els ciutadans s’acosten a l’arquitectura, obrint les portes de més de 200 espais singulars. La companyia, amb un fort compromís amb la ciutat comtal, patrocina aquest esdeveniment i mostrarà la seua fàbrica de la Zona Franca durant el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre, lloc en el qual es va començar a construir la història de SEAT.
L’edifici dels menjadors, que es podrà visitar per torns amb reserva prèvia, és obra de César Ortiz-Echagüe, Manuel Barbero i Rafael de la Joia. Va ser el primer a Espanya a utilitzar una innovadora estructura d’alumini, procedent de la indústria aeronàutica. L’espai s’organitza en forma de pinta, creant una sèrie de patis enjardinats connectats per pèrgoles que contribueix a trencar amb la monotonia de l’arquitectura clàssica d’espais de producció en sèrie. Es tracta d’un projecte que es va convertir en una de les primeres imatges de marca, on la innovació arquitectònica es va convertir en sinònim de la modernitat i eficàcia de l’empresa. A més, un jurat presidit per Ludwig Mies van der Rohe li va atorgar el Premi Reynolds Memorial Award del American Institute of Architecture.
Les 240 persones que visitaran la fàbrica també podran gaudir de la col·lecció de cotxes històrics, situada en la històrica nau A122 i conformada per més de 200 vehicles, entre ells els primers models de la marca com el SEAT 1400 o el 600. Les places per a participar en la iniciativa, que requerien d’inscripció prèvia, es van esgotar uns dies abans de l’esdeveniment.
El vicepresident de Producció i Logística de SEAT, Dr. Christian Vollmer, ha afirmat que “SEAT Barcelona és una fàbrica clau per a la nostra companyia. Estem molt il·lusionats de poder participar en la principal cita de la ciutat amb l’arquitectura i mostrar les nostres instal·lacions als ciutadans. Amb la iniciativa, els visitants tindran l’oportunitat de gaudir dels diferents detalls arquitectònics de les nostres instal·lacions i de realitzar un passeig inoblidable per la història de l’automoció”.
Per a Elisenda Bonet, directora del festival, “els pavellons i menjadors de SEAT són un dels espais ‘somiats’ per a poder explicar durant el festival. Realment la qualitat estructural de l’edifici va suposar una fita per a l’època i continua sent un clar exemple d’arquitectura de qualitat amb caràcter social, ja que va tindre en compte la importància de crear espais exteriors que propiciaren el benestar dels treballadors. Tot un emblema”.
Created in Barcelona
Des de la seua fundació en 1950, la companyia ha mantingut un ferm compromís amb la ciutat de Barcelona. La posada en funcionament de la fàbrica de la Zona Franca, en 1953, va ser una fita rellevant per a la ciutat i un centre d’activitat que es manté actiu fins als nostres dies.
Actualment, SEAT fabrica a la ciutat de Barcelona el 80% de les peces per a la plataforma MQB A0, sobre la que es produeixen models com el SEAT Eivissa, Arona, Audi A1 i VW Polo, així com la gran majoria de peces d’estampació dels models dels seus automòbils. Només en 2018, es van fabricar més de 52 milions de peces per a SEAT i per a diferents marques del Grup Volkswagen, que es van exportar de Barcelona a 22 ubicacions en sis països.