Actualitat Diària
Portar la ciutat d’origen o en la qual es viu a qualsevol part, i no sols en el DNI, és un privilegi al qual molts dels habitants de Tarragona, Ateca i Arona han decidit no renunciar. Els tres SUV de SEAT exerceixen d’ambaixadors dels municipis que els donen nom, ja que els donen a conéixer al voltant del món, però res com jugar a casa. És allí on han tingut i continuen tenint el major de les rebudes, i això es nota en les vendes.
Tres Tarracos, una fórmula d’èxit per a Jesús: Viu a Tarragona, és gerent de la plaça Tarraco Arena i té un SEAT Tarraco com a cotxe d’empresa. Jesús Féliz ho explica orgullós: “No tots els dies succeeixen coses com aquesta, que un cotxe es cride com la teua ciutat i la teua empresa i poder damunt gaudir d’ell”. Però no és fruit de la casualitat. Quan SEAT va llançar la campanya perquè els seguidors de la marca batejaren al nou SUV, Jesús ho va tindre molt clar. “Tarragona, Tarraco, Tarraco Arena era l’equació perfecta” explica. Per això va mobilitzar a veïns, empreses i institucions i ho va aconseguir. “La ciutat de Tarragona té 140.000 habitants, així que imagina’t el que són quasi 52.000 vots!”, exclama.
El SEAT Tarraco es va presentar mundialment en la plaça i en els cinc primers dies el concessionari de la zona va vendre set unitats del més gran dels SUV. “El nom marca molt, perquè estem satisfets del lloc on residim, però a més és un gran cotxe en tots els sentits” manté Jesús. Per a ell, aquest triplet és tan especial que fins i tot ha volgut immortalitzar-lo a través de diversos quadres d’un artista, per descomptat, també de Tarragona.
De veïns a propietaris i a l’inrevés: La notícia que Ateca batejaria a un model SEAT va córrer com la pólvora per aquest municipi saragossà. “Va ser un boom, en menys de cinc minuts el sabia tot el poble”, assegura Ramón Cristobal, alcalde de Ateca. Va haver-hi atecanos que van comprar el mitjà dels SUV per això. Però són més els propietaris del SEAT Ateca d’altres llocs que han recorregut el camí invers i s’han convertit en veïns del poble, almenys, per uns uns dies. Cada any desenes de fans del SUV, uns 60, visiten Ateca. “Vénen per a recórrer amb el cotxe el poble i els voltants i a estar amb nosaltres” explica l’alcalde.
La primera dels primers: Iranzu Pradas va ser la primera de tot Tenerife Sud a comprar un SEAT Arona. Viu a tot just 20 quilòmetres d’aquest municipcio canari. “Vaig ser a provar-ho de seguida, m’encantava el cotxe i a més em feia molta il·lusió lluir el nom d’una ciutat canària, on tinc amics i família, així que em vaig emportar el de mostra. No podia esperar”, explica aquesta de Tenerife. Iranzu va ser la primera d’una llarga llista. Ho sap bé el gerent dels concessionaris Rahn Acte Universal, Luis Enrique Linares: “El 40% dels cotxes que embenem a Tenerife són Arona. Quan va arribar vam ser tots els del concessionari a rebre-ho per a veure l’acabat i amb quines lletres s’escrivia Arona. Tots ens sentim molt identificats. És un orgull lluir allí on vas el nom d’Arona i a més el cotxe s’adapta perfectament a l’illa, perquè és urbà, perfecte també per a anar a la platja o pujar els 2.000 metres del Teide”.
El perquè dels noms
El mític SEAT 600 deu el seu nom a una coincidència de xifres. El seu germà major era el Fiat 600, la motorització del vehicle era de 600 centímetres cúbics, i el seu pes era de 600 quilos.
SEAT ha passat per diverses fases a l’hora de triar el nom dels seus models. Els models 800 o el 1.500 deuen el seu nom a la cilindrada del motor. El 124 o el 127 al número de projecte. Després es va optar per noms propis, com amb el Ritme o el Fura, encara que aquesta tendència va durar poc.
Taking my city everywhere I go
Des del llançament del SEAT Ronda, en 1982, és una tradició, amb poques excepcions, batejar els models amb noms de ciutats o pobles espanyols. El SEAT Tarraco, l’últim, és el quinzé.
A l’hora de trobar el nom d’un cotxe es busca que reflectisca l’ADN de la marca, que siga curt, senzill de recordar i sone bé en tots els idiomes. A més en aquest cas, els noms preseleccionats es van sotmetre a l’opinió de grups de persones de diferents països, amb el perfil de compradors. Després, la votació popular va fer la resta.