Les obres, finançades per la Diputació Provincial, culminen amb mestratge el conjunt pictòric de la cocatedral
La cocatedral de Santa María ja llueix complet el quadre pictòric de l’altar Major, on s’han instal·lat els dos nous quadres pintats per l’artista Traver Calzada. Dues composicions magistrals, per a les quals s’han necessitat dos anys de treball, des que el pintor traçara lloa primers esbossos fins a compondre les imatges: ‘Las Bodas de Canaan’ i ‘Jesús en el templo’. Amb una manyaga absoluta, les dues obres han sigut penjades a banda i banda de l’altar Major, mentre que el Crist ha sigut hissat i situat en el lateral dret, sobre un monòlit de 2 tones de pes. Totes dues obres han sigut finançades per la Diputació de Castelló, que editarà un fullet en el qual es relatarà com es va crear el conjunt pictòric.
EM/ Actualitat Diària
Les dues últimes obres del conjunt pictòric, situat darrere de l’Altar Major, són sublims. Tot el conjunt ho és, amb la manyaga, la tècnica i l’art de qui ha sigut capaç de recrear en imatges el sentiment i la simbologia religiosa. A un costat i un altre del retaule principal, que representa la Mare de Déu, ‘Las Bodas de Canaan’, a l’esquerra, i la representació de Jesús en el Temple, a la dreta afigen elements a un frontal de la cocatedral de Santa María de Castelló, impressionant en tots els sentits.
Han sigut sis llargs anys de treball per a compondre les obres. Perquè Traver Calzada és, sobretot, un artista conscienciós que treballa fins al mínim detall. Per això, primer van ser els esbossos, detall a detall, fins a equilibrar el sentit de cadascuna de les imatges. Quan els esbossos van estar ultimats, va començar un altre pas tan important com el primer, trobar els models, les cares, els detalls de cada escenari, on cada element té un significat propi.
I després, l’elaboració de vestits i túniques, la composició del decorat, que després van servir perquè Traver Calzada, ja amb la imatge al cap, amb els detalls davant la vista, poguera representar en cadascun dels quadres amb la màgia de la seua tècnica i la seua increible habilitat com a artista.
Els últims llenços portaven al matí fins a la porta de Santa María, embalats amb afecte i completament protegits per a aqueix últim trasllat, des del taller fins a la cocatedral.
Allí, sota la mirada atenta del president de la Diputació, Javier Moliner, acompanyat per Vicent Sales, el bisbe de la cocatedral i, per descomptat, dirigits per l’artista, Traver Calzada, els quadres han quedat al descobert, a poc a poc. Quants contemplaven el desembalatge quedaven meravellats pel resultat.
Posteriorment han començat els treballs per a muntar les imatges en els punts que ja estaven disposats per a això. D’altra banda, el Crist de Santa María ha sigut traslladat al lateral esquerre, on ha sigut instal·lat sobre un monòlit de dues tones.
La Diputació de Castelló reforça el seu compromís amb la posada en valor del patrimoni sacre de la província amb la culminació del conjunt pictòric de Vicente Traver Calzada en l’Altar Major de la Cocatedral de Santa María de Castelló. El president de la Diputació, Javier Moliner, ha comprovat els complexos treballs d’instal·lació dels dos llenços de l’artista que completen aquest imponent conjunt artístic del temple. I és que la institució provincial porta col·laborant des de 2014 en totes les fases de la realització d’aquest gran conjunt artístic que conformen el retaule de tan preuat lloc.
“Amb la instal·lació d’aquests dos imponents llenços completem el projecte que iniciem fa sis anys quan decidim que el talent d’un artista excepcional com és Traver Calzada, amb el qual tenim el luxe de comptar en aquesta província, contribuïra a enriquir encara més el patrimoni sacre de la nostra ciutat. Podrem tindre recursos en altres moments, però serà molt difícil que trobem una mà genial com la del mestre Traver Calzada, i hui tornem a ser molt conscients d’això en poder presenciar el resultat de tant esforç i que molt prompte podran gaudir tots els castellonencs”.
En aqueix sentit, el president Moliner ha explicat que “el patrimoni sacre és motiu d’orgull per a tots els veïns de la província de Castelló i també un important llegat i un dinamitzador de noves oportunitats de la nostra terra. Tenint un repte com el que era intentar aportar-li a la Cocatedral de Santa María una obra única com era un retaule que estava anhelat després de la finalització de les obres de reconstrucció de la cocatedral, trobem una oportunitat per a deixar un llegat de patrimoni provincial en un lloc històric, en un lloc on sens dubte, esperem, dins de moltes generacions, podrà continuar venerant-se i gaudint-se d’una obra artística de primer ordre. Això va portar a començar a treballar des de fa quatre anys amb Traver *Calzada, situant cada any un dels quadres. A partir d’ara seran aportacions d’un quadre cada any, i enguany tenim l’ocasió d’incorporar aquests dos quadres, que juntament amb els dos restants completaran el gran retaule central de la cocatedral”.
Un projecte que ja es culmina
En les seues declaracions, el president de la Diputació ha confirmat la conclusió d’aquest retaule ja amb aquesta tercera fase que consisteix a aportar dos llenços més al conjunt.
“Ha sigut una col·laboració anual, d’entorn de 30.000 euros, que era el que la Diputació venia gastant-se anteriorment en l’adquisició d’obra pictòrica. Enteníem que el millor llegat d’obra pictòrica que podíem fer és deixar-lo en un lloc de tanta exposició, tenim el *Museu complet, tenim una col·lecció extraordinària d’obres de pintors de Castelló, i enteníem que no era just condemnar a un pintor extraordinari com Traver Calzada, un pintor amb una valoració internacional extraordinària, deixarà una obra extraordinària en la cocatedral i vindrà a sumar-se a l’altra obra excepcional de la província que són els retaules en l’hall de la Diputació que converteixen el Palau Provincial en una explosió d’art quan passes les seues portes d’entrada”.
El patrimoni sacre, un actiu per a la província
Cal assenyalar que aquesta iniciativa forma part del compromís de la Diputació amb la recuperació, divulgació i posada en valor del patrimoni sacre de la província com a motiu d’orgull per a tots els castellonencs i com a important recurs per a la dinamització turística i cultural de la província. En aqueix sentit han caminat iniciatives tan ambicioses com la recentment conclosa exposició d’art sacre La Llum de la Memòria a Caudiel i Xèrica, o les obres que el Govern Provincial realitza en temples de la província a través de les seues línies de col·laboració amb els bisbats.