Actualitat Diària
El portaveu de Governació del Grup Popular en Les Corts, José Antonio Rovira, ha denunciat avui que el Consell del Botànic “ha deixat congelada quatre anys la Llei de Funció Pública per les discrepàncies internes entre Compromís i PSPV sobre el requisit lingüístic”.
Rovira s’ha pronunciat així en el ple de les Corts, durant la defensa de l’esmena a la totalitat al projecte de Llei de Funció Pública. El diputat ha recordat que la legislació de la funció pública valenciana va començar la seva marxa amb una Llei de 1985, amb Joan Lerma. “En 2007 es va aprovar l’estatut bàsic de l’empleat públic i solo llavors el PPCV es va plantejar el canvi”.
“La Llei es va aprovar en 2010 i en aquell debat es van dir coses, per part dels socialistes, com que el Projecte de Llei donava resposta a nous reptes i demandes i una nova concepció de la funció pública. Per això resulta curiós que després d’aquestes paraules només cinc anys després, quan el PSPV arriba al Govern en 2015, un dels primers objectius d’aquest Botànic I fos la modificació de la Llei. A penes uns mesos després d’arribar al Govern es va constituir una comissió d’experts”, ha explicat.
El portaveu de Governació ha preguntat “com ses possible que si es va començar a treballar en 2016 aquest Projecte de Llei no hagi arribat a les Corts fins a 2020”. “La resposta és el requisit lingüístic. És per aquest requisit pel qual el projecte ha estat congelat, per les discrepàncies internes entre Compromís i PSPV”. Rovira ha recordat que l’1 de febrer d’enguany el PPCV es va oferir a Puig per a pactar la nova Llei “i impedir qüestions com que el ministre Pedro Duque, que parla set idiomes, no pugui ser funcionari en la Comunitat per no acreditar el valencià”.
El diputat ha assenyalat que va ser finalment al febrer quan es va anunciar que el Consell destascaba la Llei de Funció Pública però aparcava el requisit lingüístic. “Han ajornat la batalla, han ficat entre els requisits d’accés acreditar la competència lingüística i en una disposició final han ficat una comissió que en el termini d’un any s’haurà de posar d’acord”. Segons el parer de Rovira, “això ni serà discutit ni aprovat en Les Corts, sinio que hauran d’arribar a un acord entre PSPV i Compromís, malgrat ser una qüestió que afecta molts valencians, sobretot a aquells als quals la Llei d’Ús d’Ensenyament del Valencià reconeix que viuen en municipis de predomini lingüístic castellà”.
Finalment, Rovira ha criticat que el Projecte de Llei hagi deixat fos la regulació del teletreball en la funció pública, “una modalitat de treball que avui té tot el sentit, especialment per la situació de la pandèmia”. Sobre aquest tema, ha manifestat que una administració “no pot quedar paralitzada per un confinament o per una altra catàstrofe”.