Actualitat Diària
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apel·lat a la “unitat” d’administracions i sector turístic per a fer front als danys ocasionats pel temporal en el litoral de la Comunitat Valenciana i aconseguir que totes les infraestructures estiguen a punt per a la pròxima temporada alta de Setmana Santa.
Així s’ha pronunciat en Fitur, que celebra el Dia de la Comunitat Valenciana, on ha realitzat un recorregut pels expositors de les diferents marques turístiques de la Comunitat Valenciana i ha participat en la presentació de ‘Turisme i objectius de desenvolupament sostenible. Una aliança necessària’, que ha tingut lloc en l’estand de la Comunitat.
El titular del Consell ha subratllat la capacitat de “resiliència” de la Comunitat Valenciana i ha destacat que “cal mirar cap avant amb esperança” perquè el sector puga recuperar-se dels efectes de la borrasca Gloria i aconseguir tornar a comptar amb les seues infraestructures de qualitat producte d’anys d’esforç.
El president ha estat acompanyat en part del recorregut tant per la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, com pel ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i el d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.
També li han acompanyat la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i la consellera d’Innovació, Universitat, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.
El president ha assegurat que Fitur és “fonamental” per al turisme de la Comunitat Valenciana. “Aquesta trobada ha deixat de ser la fira de les vanitats i la passarel·la de diferents representants polítics i ara és una fira on es treballa, es fa negoci i s’aconsegueixen contractes”, ha afegit.
El president ha volgut a més destacar el “bon moment” que viu el turisme valencià, ja que, enfront de la desacceleració que ha patit el sector en el conjunt d’Espanya, la Comunitat Valenciana ha crescut fins a aconseguir els 30 milions de turistes anuals, entre estrangers i nacionals.
En aquest sentit, ha indicat que la col·laboració entre les administracions i el sector privat ha sigut fonamental per a aconseguir aquest creixement i que també el serà per a afrontar els efectes del temporal Gloria.
“Els últims dies han sigut molt durs per a les nostres platges i sectors turístics”, s’ha lamentat Puig, qui ha afegit que “a partir de demà, la Generalitat desenvoluparà el decret d’ajudes”. En aquest sentit, ha apel·lat al Govern central per a posar en marxa “un pla d’actuació immediat”, en el marc del qual “totes les administracions prenguen decisions ràpides perquè al més prompte possible totes les nostres destinacions estiguen a plena capacitat”.
Així mateix, Puig ha reivindicat la necessitat del Pativel i de Patricova, tots dos plans impulsats pel Consell en la passada legislatura, i ha assegurat que “és necessari continuar treballant en aquesta qüestió estructural”, ja que cal “planificar tenint en compte que l’emergència climàtica és ací” i, per tant, “canviar algunes estratègies”.
Actuacions empreses
Durant la presentació de ‘Turisme i objectius de desenvolupament sostenible. Una aliança necessària’, s’han exposat les diferents actuacions empreses des de la Generalitat per a desenvolupar una estratègia turística per a la Comunitat Valenciana alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030. Referent a això, el president ha destacat que els objectius de desenvolupament sostenible no sols suposen uns principis de “obligat compliment” per als governs, sinó que constitueixen un “repte de la humanitat”.
Turisme Comunitat Valenciana ha treballat en aquesta línia tant amb la llei de Turisme, Oci i Hospitalitat com amb el Codi Ètic del Turisme Valencià, text subscrit per més de 900 entitats públiques i privades i se sustenta en els valors de cordialitat, respecte, inclusió, sostenibilitat i professionalitat. A més, entre altres mesures, també ha desenvolupat el Llibre blanc per a una nova estratègia turística de la Comunitat Valenciana, on es proposen una sèrie de línies d’actuació relacionades amb la governança col·laborativa, la sostenibilitat, la innovació i el canvi climàtic, d’acord amb una anàlisi prèvia del sector.
En l’acte, s’ha fet lliurament al president de la Generalitat del diploma que acredita l’adhesió de la Comunitat Valenciana al Pacte Mundial de Nacions Unides, iniciativa que compta actualment amb la col·laboració de més de 12.500 entitats en més de 160 països. La Generalitat mostra així el seu compromís amb els 10 principis universalment acceptats per a promoure el desenvolupament sostenible en les àrees de drets humans i empresa, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció en les activitats i l’estratègia de negoci de les empreses, que constitueixen el Pacte Mundial.