Actualitat Diària

Puig aposta per una alliança “sòlida” entre economia, ciència o política per a una “transformació justa”

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha urgit, durant la seva intervenció en el lliurament dels Premis Rei Jaume I 2020, a una aliança “sòlida” entre ciència, economia i política per a aconseguir una transformació “justa” que redueixi la desigualtat i ampliï el benestar i la prosperitat.

L’acte, que s’ha desenvolupat en la Llotja de València, ha estat presidit per Sa Majestat la Reina Letizia, a qui el president ha agraït que la seva presència serveixi per a “prestigiar” a la Comunitat Valenciana i als Premis Rei Jaume I.

“Precisem de més ciència, de més recerca i de més innovació”, ha afirmat el cap del Consell, qui, malgrat recordar avanços com l’augment de l’11% en el nombre de persones investigadores en els últims 3 anys en la Comunitat Valenciana o l’increment del pressupost autonòmic en ciència i recerca del 65%, ha insistit que “queda molt camí per recórrer”.

“La ciència, -ha estimat Puig-, ha de ser considerada com un nou pilar fonamental del nostre estat de benestar, com ho són la sanitat, l’educació, la dependència o les pensions. Perquè la ciència ens salva. Perquè la ciència ens està salvant”.

Construir amb esperança

En la seva intervenció el president de la Generalitat ha reflexionat sobre la necessitat de “construir” des de “l’esperança” en el context generat per la pandèmia de COVID-19. “Per això, ara necessitem donar més protagonisme als qui millor la simbolitzen: la gent jove”.

“Són les persones joves, -ha afegit el cap del Consell-, els qui estan marcant el camí de la igualtat entre dones i homes; de la diversitat sexual normalitzada; de la sostenibilitat responsable; dels hàbits de vida més sans; del progrés tecnològic; de la solidaritat. Elles i ells ens estan traçant el rumb”.

“Hem d’evitar depressions col·lectives, tornar a l’esperança i generar nous ideals, nous somnis. En definitiva hem de tornar a creure. No sols crear, sinó també creure”, ha remarcat el màxim responsable de l’Executiu autonòmic.

Persones premiades en l’edició de 2020

En la present edició el premi a la Recerca Bàsica ha recaigut en Francisco José García Vidal, doctor en Ciències Físiques, catedràtic i director del Condensed Matter Physics Center (IFIMAC), a qui es reconeix el seu treball durant 25 anys en l’àrea de la Nanofotònica. El jurat destaca “la seva destacada contribució en el camp de la plasmónica i de la interacció de la llum amb materials nanoestructurados”.

Quant a la categoria d’Economia, ha rebut el premi Diego Puga Petit, PhD in Economics, London School of Economics and Political Science, i actualment professor d’Economia en CEMFI. Diego Puga ha estat guardonat amb el Premi Rei Jaume I 2020 per les seves contribucions en el camp de l’economia espacial. Destaca pel seu treball sobre l’evolució de les desigualtats regionals i, més recentment, per les seves contribucions utilitzant el ‘Big Data’, que estan canviant la forma tradicional d’abordar els fenòmens lligats a l’espai.

En Recerca Mèdica ha estat guardonat Miguel Beato del Roser, doctor en Medicina, Habilitació en Bioquímica i cap de Grup del Centre de Regulació Genòmica (CRG). Va crear el Centre de Regulació Genòmica que, sota la seva direcció, és un dels més reconeguts a Europa meridional. El jurat li ha atorgat el premi pels seus descobriments sobre com funcionen un tipus d’hormones que químicament són grasses i inclouen les hormones sexuals i el cortisol, l’hormona de l’estrès.

Fernando Maestre Gil és el guardonat aquest 2020 en la categoria de Protecció del Medi Ambient. Llicenciat en Biologia i doctor en Biologia, per la Universitat d’Alacant, és investigador, catedràtic d’Universitat (en excedència) i director del Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global. Per al jurat, “la recerca del professor Maestre aborda el creixent problema de la desertificació enfront del canvi climàtic global, un problema que necessita solucions urgents en la protecció del medi ambient”.

En el camp de les Noves Tecnologies, ha estat reconeguda pel jurat la doctora en ciències químiques, Laura M. Enciam Gómez, que actualment exerceix com a professora de Recerca CSIC i és cap de Grup en l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i en CIBERBBN. Amb el premi es reconeixen les seves importants contribucions al disseny i desenvolupament de nous biosensores essencials per a un diagnòstic clínic, primerenc i ràpid. De fet, la capacitat d’aplicar les seves innovadores eines de diagnòstic ha suposat un desafiament en el programa que està desenvolupant per a la detecció de la COVID-19.

Finalment, Verónica Pascual Boé, consellera delegada d’ASTI Mobile Robotics, enginyera Aeronàutica per la Universitat Politècnica de Madrid, MBA pel CDI de París i Màster Executiu en Psicologia positiva aplicada al lideratge del IS Business School, ha obtingut el premi a l’Emprenedoria “per la seva gran formació, pels assoliments obtinguts per la seva empresa en un sector innovador i capdavanter com és la robòtica i pel creixement que li ha donat a la seva companyia familiar en els anys en què ha estat al capdavant”.