Ximo Puig i Rafa Simó han presentat la seua candidatura autonòmica i el seu programa per a la província de Castelló
Actualitat Diària
Els municipis que aposten per les energies renovables es beneficiaran amb un descompte en l’energia. Aquesta és una de les propostes del PSPV-PSOE en el seu programa per a les eleccions autonòmiques del 28M. Ximo Puig i Rafa Simó també van avançar “la creació d’un fons de l’IVF de 1.000 milions d’euros per a les empreses valencianes viables i atraure noves empreses”; i subvencions amb fins a 2.000 euros per hectàrea perquè es treballe la terra i siga productiva a l’interior de la província”.
El president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Ximo Puig, ha participat amb Rafa Simó, candidat autonòmic per Castelló, en un desdejuni informatiu per a la presentació del programa electoral de la província i als seus candidats pel PSOE.
En aquest cas, Rafa Simó ‘jugava a casa’, ja que abans de ser proclamat candidat, era el president de l’autoritat portuària. Però el que també es trobava en un ‘terreny amic era Ximo Puig, que va aprofitar per a debatre amb els mitjans de comunicació després de presentar les línies més importants del seu programa.
I és que, aquesta és la primera vegada que Puig es presenta per València i no per la província en la qual va nàixer, Castelló (Morella).
Entre les directrius més importants que el PSPV-PSOE porta en cartera, són la de donar suport a les energies renovables, i el desenvolupament de l’hidrogen verd en el polígon del Serrallo.
Ara bé, com va reconéixer Ximo Puig, aquestes energies renovables, a la província, solen generar una protesta per part dels municipis on s’instal·len perquè perden elements del seu patrimoni paisatgístic sense obtindre un benefici directe.
Per aquesta raó, va avançar Puig: s’aplicarà una normativa que garantisca rebaixes en la factura de la llum per als ciutadans d’aquells municipis que aposten per la instal·lació d’energies renovables. “Proposem que es vincule la instal·lació de parcs d’energies renovables en els municipis amb una rebaixa de la factura de la llum” i ha subratllat que “en aquells llocs que tinguen excedent en la producció, no sols es beneficiarà d’això l’ajuntament, sinó que també hi haurà beneficis directes en els ciutadans, que es traduiran en una rebaixa de la factura de la llum per a aquells que residisquen en el municipi”. “Les energies renovables s’han de fer amb el territori, no contra ell, hem de compensar als municipis que suporten més aquestes instal·lacions”.
No és l’única mesura nova. S’ha demostrat durant els últims grans incendis que ha patit la província, que el foc se centra en camps de cultius abandonats que s’omplin de massa forestal que serveix com a combustible per a les flames.
Davant aquesta evidència, en ocasions anteriors es disposava de pressupost per a la neteja de muntanyes i territoris de caràcter públic. Però aquestes intervencions no beneficien als propietaris dels terrenys privats que tenen a abandonar activitats tradicionals com la ramaderia o l’agricultura.
És un dels problemes de la despoblació. Els propietaris d’aquests terrenys abandonen els seus llocs d’origen i zones de producció per la seua baixa rendibilitat, per a emigrar a altres centres urbans amb indústries potents.
Per a lluitar contra aquesta despoblació i mantindre actives aqueixes zones de ramaderia i agricultura, que fomentaran subvencions de fins a 2.000 euros per a fomentar que els agricultors cultiven terres en desús.
Es tracta, ha dit Puig, de “generar una aliança entre ramaders i agricultors per a la defensa de la protecció del territori enfront dels incendis”. Per això ha anunciat: “subvencionarem amb fins a 2.000 euros per hectàrea perquè es treballe la terra i siga productiva”. Així ha explicat que “les zones més treballades són les que fan de tallafocs naturals i hem de treballar en aquesta direcció”.
Aquest pla es posarà en marxa amb una prova pilot a la comarca de l’Alt Palància. Una mesura que, per descomptat estarà acompanyada per beneficis fiscals per a aqueixos xicotets municipis, l’increment de serveis bàsics, sanitat, col·legis, accessibilitat i noves tecnologies per a frenar la despoblació de l’interior de la província.
D’altra banda, també avançava Puig: “Ampliarem l’oferta de productes financers de l’IVF per a cobrir les necessitats de circulant de les empreses valencianes” i ha afegit: “ho farem a través de la creació d’un fons de 1.000 milions d’euros destinat únicament a aquesta finalitat”. A més, ha recordat que “abans l’IVF era un instrument fet fallida en l’època del Partit Popular i ara l’hem recuperat per a garantir el finançament de les empreses” i ha destacat que “els i les socialistes valencians estarem al costat de les empreses perquè siguen viables i no caiguen per una falta de disponibilitat financera”.
Finalment, Ximo Puig ha assenyalat que “igual en el 2019 ens vam proposar aconseguir que s’instal·larà una gigafactoría de bateries en la Comunitat Valenciana i ho aconseguim, ara ho farem amb el desenvolupament de l’Hidrogen Verd impulsant l’entorn industrial i portuari de Castelló”.
Puig ha recordat els grans avanços que s’han produït en la Comunitat Valenciana i a la província de Castelló des que governa el Botànic. I ha assenyalat que són avanços reals que s’han traduït en una major qualitat de vida per a la gent. No ha sigut fàcil, ha recordat, perquè situacions mundials externes com la Covid o la crisi energètica i la Crisi d’Ucraïna han condicionat en gran manera les polítiques de progrés.
Amb tot, ha recordat l’impuls de l’Aeroport de Castelló, que és ara un element fonamental per al turisme de la província; els avanços en les polítiques d’educació a través de plans dome Edificant, per a acabar els barracons, i ha tornat a posar sobre la taula un nou Hospital General, per al qual ja es negocia l’adquisició dels terrenys. Aquest nou hospital no frenarà la modernització de les Urgències del centre hospitalari que és una necessitat imminent.
Ximo Puig ha sigut clar en el seu plantejament, el 28 de major els ciutadans hauran de triar entre progrés o fer un pas arrere.