Actualitat Diària

Puig anuncia l’ús de drons per a frenar ofegaments a les platges

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la posada en marxa d’un programa pilot que permetrà la utilització de drons per a frenar ofegaments a les platges de 10 municipis costaners de la Comunitat Valenciana i ha demanat prudència a la ciutadania per a gaudir d’uns espais naturals en els quals el Consell posa tots els instruments al seu abast per a garantir tant la seguretat en el bany com la protecció enfront de la COVID-19.

Així ho ha expressat a Xàbia durant la presentació de la campanya ‘Stop ofegaments’ i del pla per a l’ús d’aeronaus no tripulades en labors de salvament i emergències. L’acte ha comptat també amb la participació de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, així com del responsable de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), José María Ángel, i de l’alcalde de la localitat, José Chulvi.

El projecte pilot per a la realització de labors de suport als serveis de socorrisme i salvament a través d’aeronaus no tripulades s’executarà en 10 municipis de la Comunitat Valenciana. En concret, es durà a terme a les platges de Guardamar del Segura, Dénia, Xàbia i Benidorm, a la província d’Alacant; Alboraia, Gandia i Cullera, a la província de València, i Borriana, Oropesa i Peníscola, a la província de Castelló.

El projecte té una durada de tres mesos, es desenvolupa de dilluns a diumenge, pot ajustar-se a les necessitats de cada municipi i la seva execució estarà coordinada per la AVSRE.

Els drons treballaran al costat dels serveis de salvament d’aquestes platges per a desplegar tasques de suport a la vigilància en la zona de bany i realitzar llançament de flotadors a banyistes en situacions de risc.

El president ha destacat que la iniciativa s’emmarca dins de la voluntat de la Generalitat d’utilitzar tots els instruments que la innovació en comunicacions posa a l’abast de les institucions per a reforçar la seguretat en unes platges que són també segures en matèria de protecció sanitària. L’ús d’aeronaus no tripulades “obre un espai extraordinari” de possibilitats per a “millorar l’efectivitat dels serveis públics”, ha indicat.

‘Stop ofegaments’

Puig també ha subratllat la importància de la campanya ‘Stop ofegaments’, que busca conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat d’actuar amb “prudència” per a evitar situacions de perill. Ha recordat en aquest punt que l’ofegament és en l’actualitat la tercera causa de mortalitat en el món en nens i nenes amb edats compreses entre els 5 i els 14 anys.

Per part seva, la consellera d’Interior ha incidit també en què l’objectiu d’aquesta campanya de sensibilització és traslladar a la ciutadania que els comportaments imprudents poden conduir a desenllaços fatals. Tal com ha indicat, en la majoria de casos, aquestes defuncions podrien haver-se evitat “amb un comportament responsable, com respectar les banderes, banyar-se només en plenes facultats físiques o evitar endinsar-se en la mar sense socorrista”.

El Govern valencià està decidit a “aconseguir, juntament amb la implicació de la ciutadania, una costa completament lliure d’ofegaments, perquè, com diu el lema de la campanya dirigida a totes les persones que gaudeixen de les nostres platges a l’estiu, volem tornar a veure’t”, ha indicat.

En aquest punt ha expressat la seva preocupació per les xifres de persones ofegades, ja que fins al 31 de juliol han mort ja 23 persones per aquesta causa en la Comunitat i l’any passat van morir altres 61, una tendència que similar a la registrada en 2019. “No podem quedar-nos de braços plegats”, ha assenyalat.

Així mateix, ha recordat que els ofegaments són una de les deu principals causes de mort a tot el món, segons l’OMS.

‘Platges destrals’

Tant la campanya ‘Stop Ofegaments’, que es difondrà a través de mitjans audiovisuals, tascons de radi, publicitat en suports exteriors i xarxes socials, com el projecte pilot de vigilància de platges amb drons estan emmarcats en l’estratègia ‘Platges destrals’, que tracta de facilitar la major informació possible sobre les característiques físiques de les platges valencianes, detallant els riscos que existeixen i els serveis de socorrisme amb els quals compten. El portal www.platgessegures.gva.es (consultar aquí) inclou informació actualitzada de les zones de bany, així com consells per a prevenir incidents.

A més, per segon any consecutiu, la Generalitat ha impulsat la contractació de 1.000 joves que traslladen missatges a la ciutadania perquè gaudeixin de les platges valencianes de manera segura, respectant les mesures sanitàries i evitant possibles contagis per COVID-19.