Actualitat Diària

Puig anuncia l’avançament de la vacunació de la franja d’edat de 30 a 39 anys a dilluns que ve

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l’avançament de la vacunació de la franja d’edat de 30 a 39 anys, que donarà principi dilluns que ve, i la recomanació de l’ús de la màscara en espais a l’aire lliure, excepte en platges i espais naturals sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat.

Així ho ha avançat després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual s’ha acordat la pròrroga de les actuals mesures a partir del pròxim dijous, 1 de juliol, i durant dues setmanes, és a dir fins al 15 de juliol, amb la finalitat de consolidar una “obertura prudent i responsable” així com “segura i eficaç” que propiciï una “recuperació sòlida” en termes econòmics, socials i emocionals.

Durant la seva intervenció, en la qual ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, el president ha assegurat que “la vacunació de la gent jove és ara una prioritat”, per la qual cosa s’avançarà en 12 dies el procés de vacunació generalitzat d’aquest grup de població, que ja havia començat en zones rurals.

Puig ha destacat que en les últimes 48 hores, el 52% dels contagis detectats són joves de 15 a 29 anys, i encara que molts d’ells són asimptomàtics, actualment hi ha 20 joves menors de 34 anys ingressats i 1 en l’UCI. Així mateix, cal destacar que la incidència acumulada en aquest grup d’edat aconsegueix els 172 casos per 100.000 habitants.

Per això ha fet una crida als joves a mantenir la “maduresa i responsabilitat admirables” mostrada durant la pandèmia i a “preocupar-se més per la seva salut” i per la de les persones que encara no estan immunitzades totalment.

Recomanació de l’ús de màscares a l’aire lliure

Respecte a la recomanació de l’ús de la màscara, el president ha assenyalat que es recomana que la màscara es continuï utilitzant a l’aire lliure, excepte en espais naturals i a les platges. En aquest sentit, ha fet una crida a la prudència, i ha instat a prestar especial atenció tant a l’ús de la màscara com a la ventilació d’espais tancats.

Sobre aquest últim aspecte, ha destacat que la conselleria de Sanitat ha elaborat una guia amb indicacions bàsiques per a mantenir ventilats espais interiors, que pot ser consultada en la pàgina web i que serà distribuïda per locals com a comerços, hotels, bars, restaurants, cinemes, teatres o museus.

Obertura de seus festeres

Per la seva part la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat que entre les mesures adoptades en la Mesa Interdepartamental destaca l’obertura de les seus festeres, com els casals fallers.

Barceló ha assenyalat que a partir de l’1 de juliol, decaurà la restricció de l’activitat i els horaris d’obertura i tancament d’aquests locals, que seran regulats pels ajuntaments. A més, es podrà consumir menjar i beguda seguint les mesures establertes per al sector de la restauració, com ara el tancament de barres, l’aforament al 50%, i taules de fins a 10 persones. Per a la resta d’activitats, com a tasques administratives, es manté l’aforament del 75%.

Finalment, la consellera ha fet una crida a la responsabilitat de l’àmbit de les festes, com ara la Magdalena, les Falles, els Moros i Cristians i qualsevol altra festa popular que se celebrin en la Comunitat Valenciana.

Immunitat de grup en dos mesos

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell s’ha referit a l’avanç “a gran velocitat” del procés de vacunació, que permetrà aconseguir la immunitat de grup en dos mesos. Actualment dos milions i mig de valencianes i valencians ja estan vacunats i que més de 1,6 milions han rebut la pauta completa i estan immunitzats, la qual cosa suposa haver duplicat la xifra de vacunats en l’últim mes.

Així mateix, ha reiterat que la sortida de la crisi depèn de la “prudència i la responsabilitat de cadascun” i que la persistència de la COVID-19 continua sent una amenaça sanitària, social i econòmica per a la Comunitat Valenciana. La pandèmia “no ha acabat i ningú pot confiar-se perquè seria irresponsable, insensat i egoista”, ha assegurat.

Repunt de contagis

Durant la seva intervenció, el president ha mostrat la seva preocupació davant la detecció de la variant delta, i el “repunt significatiu en la circulació del virus”, com es pot constatar en l’increment de la incidència acumulada, que ha passat de 40, quan va entrar en vigor l’actual marc de mesures el passat 8 de juny, a 75 casos per 100.000 habitants, registrats avui.

Per al cap del Consell, l'”obertura progressiva” de les restriccions enfront del coronavirus durant l’últim mes, amb mesures com la fi del toc de queda, del perimetraje o de l’ús obligatori de màscares en exteriors, “ha tingut efectes” en coincidir també amb la finalitat del curs acadèmic, l’arribada de l’estiu i del bon temps, i la sensació de seguretat propiciada per la vacunació massiva, la qual cosa ha ocasionat “més mobilitat, més relacions i menys màscara”.

No obstant això, ha destacat que “la vacunació ens està fent superar la pandèmia”, i que el repunt de contagis té una afecció sanitària menor, com demostra el fet que la pressió hospitalària continua estable, gràcies a que la població més vulnerable ja està protegida.

En concret, ha explicat que el nombre de persones hospitalitzades ha passat de 137 a 126, en l’últim mes, i que el nombre de llits ocupats per pacients COVID-19 és la meitat que la mitjana espanyola, és a dir l’1%. A més, ha assegurat que l’ocupació en UCI representa una quarta part de la mitjana estatal, el 1,4%.