Actualitat Diària

El Trovam es consolida en la setena edició com el certamen professional més important de la indústria a la Comunitat

Tindrà lloc entre el 7 i el 10 de novembre a Castelló i tindrà valencians com El Diluvi, La Plata, Mara Aranda, Carles Dénia i Pau Alabajos amb la Banda Municipal

Castellón Información

L’Institut Valencià de Cultura ha presentat la setena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend, que se celebrarà a Castelló entre el 7 i el 10 de novembre.

L’acte ha tingut lloc al Menador Espai Cultural de la capital de la Plana amb la presència de Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana; José Martí, president de la Diputació de Castelló; i Joan Gregori Maria, director de la Fira Valenciana de la Música.

Des del 2013, i gràcies al treball realitzat al llarg de les sis edicions anteriors, la Fira Valenciana de la Música s’ha consolidat com la convocatòria professional més important de la indústria a la Comunitat Valenciana. Així mateix, cal destacar que el Trovam – Pro Weekend forma part del projecte estratègic ‘Fes Cultura’ de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana des del 2016 i està coorganitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb altres entitats.

Enguany, Castelló tornarà a acollir quatre dies dedicats a la música durant els quals els assistents podran gaudir de desenes d’actuacions d’artistes autòctons i estatals. A més, representants institucionals, programadors, músics, promotors, mànagers i membres dels col·lectius que formen part de la cadena de valor musical s’aplegaran a la capital de la Plana per tal d’analitzar la salut del sector i els seus reptes per al futur. Presentacions de treballs i estudis que s’estan elaborant des de diversos departaments universitaris, anàlisis sobre l’economia taronja i enquestes sobre els usos culturals a la Comunitat Valenciana seran alguns dels temes tractats.

La programació artística

En l’acte que ha tingut lloc aquest matí a Castelló s’ha presentat un primer avançament de la programació artística de la Fira. Entre les vint-i-cinc propostes ja confirmades s’ha de destacar el predomini de solistes i bandes autòctones. Així mateix, més del 50 % del cartell està format per vocalistes femenines o bandes que tenen alguna dona entre els integrants. Finalment, cal dir que l’organització ha valorat especialment la presentació de novetats a l’hora de seleccionar els artistes del cartell.

En primer lloc, s’ha de mencionar que el Trovam – Pro Weekend acollirà un dels concerts de la nova gira d’El Diluvi. La formació de l’Alcoià posarà de llarg el disc ‘Junteu-vos’, publicat el passat mes d’abril per Halley Supernova. El grup encapçalat per Flora Sempere i David Payà demostrarà per què el seu mestissatge mediterrani els ha convertit en un dels projectes valencians més reeixits en els últims anys.

El Trovam també acollirà veus capdavanteres de la música tradicional i d’arrel. Així, el públic de Castelló podrà gaudir dels nous espectacles de Mara Aranda i Carles Dénia. La primera, acompanyada per quatre instrumentistes, posarà en escena ‘Les corts de l’amor’, una revisió del concepte de l’amor a través dels segles i el paper de la dona en la seua concepció, vivència i transmissió. D’altra banda, Carles Dénia interpretarà la seua lectura del ‘Cant espiritual’ d’Ausiàs March, obra magna del poeta del segle XV que el ‘cantaor’ de Gandia revisa a colp de ‘jazz’, flamenc, cant valencià, música mediterrània i bolero americà, entre altres ritmes.

Un altra experiència singular que formarà part de la programació artística de la Fira Valenciana de la Música serà la unió de Pau Alabajos i la Banda Municipal de Castelló. Serà una oportunitat única d’escoltar les composicions del cantautor de Torrent amb arranjaments per a orquestra interpretades per una formació quasi centenària dirigida pel mestre Marcel Ortega i Martí.

El ‘jazz’ també tindrà el seu espai en el Trovam – Pro Weekend. La cantant Arantxa Domínguez i el pianista Ricardo Belda presentaran el projecte ‘Sólidos’. Amb aquesta etiqueta han enregistrat el disc ‘A las puertas’ (Sólidos Music, 2018) amb temes propis i alguns estàndards del gènere amb ritme de ‘cool’, ‘bebop’, ‘bossa nova’, samba i bolero. Per una altra part, Nina Dinamita y la Swing Milicia transportaran el públic a l’època daurada del ‘swing’ gràcies al seu estil i vestuari. Amb una formació en què les dones són majoria, les seues actuacions s’inspiren en grans figures femenines que han superat els rols de gènere imposats.

En el vessant dels ritmes moderns, el festival comptarà amb La Plata, un quintet que ja ha deixat de ser una promesa (el senzill ‘Un atasco’, editat per Sonido Muchacho en 2017, va ser tota una sensació) per a consolidar-se definitivament en el panorama del pop accelerat gràcies a treballs com ‘Desorden’ (Sonido Muchacho, 2018) i ’01 03 2019′ (Sonido Muchacho, 2019).

Així mateix, cal destacar la presentació de ‘L’eix radical’, fusió sonora de la cançó d’autora de l’olivera Clara Andrés i el ‘dream pop’ atmosfèric de les alcoianes Júlia. Els assistents a la Fira també podran assistir a les actuacions dels castellonencs Junior MacKenzie, enamorat dels sons d’arrel americana, i de Lula, trio de ‘power pop’ que celebrarà 15 anys de trajectòria amb un repertori molt especial que inclourà temes que no toquen des de fa temps.

Les propostes autòctones de la setena edició del Trovam – Pro Weekend es completen amb l”electrocore’ de Prozak Soup, que ja treballen en el seu nou disc; la rapera d’Almussafes Tesa, que arribarà a Castelló amb el seu segon àlbum, ‘Rural’ (Halley Supernova, 2019), sota el braç; Émbolo, que té arrels africanes i personalitat urbana gràcies a la producció sonora de Carles Biano (Orxata Sound System); el mestissatge energètic d’El Chamuyo, que acaba d’editar ‘La última conexión al sofà’ (JBC Music, 2019); i La POP (Petita Orquestra Peiotaire), formació que recupera el cançoner tradicional per a tota la família a través de nous arranjaments i adaptacions des d’una perspectiva contemporània i que també té un àlbum molt recent, ‘Vol 2’ (LaCasaCalba, 2019).

Com és habitual, la Fira Valenciana de la Música s’enriquirà amb propostes artístiques arribades d’altres punts de l’Estat. Enguany, cal destacar el nom de León Benavente, grup de ‘rock’ en què militen quatre músics veterans (Abraham Boba, Eduardo Baos, Luis Rodríguez i César Verdú), que aterrarà a la capital de la Plana poc després d’editar el seu tercer llarga durada, ‘Vamos a volvernos locos’.

També hi seran Lisabö, en una de les poques dates dels bascos sobre els escenaris; Baiuca, amb la seua electrònica amb sabor gallec; Cintia Lund, representant del pop nostàlgic i ‘retro’; Egosex, que etiqueten la seua música com ‘Jungle Trance Blues’; Suu, que transita pels terrenys del pop, el ‘reggae’ o la rumba amb naturalitat; Kids From Mars, duet català emergent d’electrònica elegant; Side Chick, trio de garatge ‘glam’ d’alt voltatge; i Claim, formació murciana de pop amb lletres enginyoses i ritmes tropicals.

Programació professional

L’Auditori de Castelló, seu oficial de la Fira, tornarà a prendre el pols a la indústria musical amb la celebració de taules de debat, conferències i tallers. L’objectiu de l’organització és abordar les potencialitats que poden fer de la música un element fonamental en el creixement social, econòmic i cultural del territori, així com detectar les debilitats i les qüestions que cal millorar.

D’altra banda, i després de l’experiència positiva de l’any passat, es potenciaran els tallers sobre aspectes concrets del negoci musical. Així, s’abordaran qüestions legals sobre les contractacions musicals; difusió y ‘playlisting’; comunicació i màrqueting; i estudis de casos d’èxit. En conseqüència, els assistents podran conéixer de primera mà com abordar les problemàtiques relacionades amb el sector, les polítiques públiques i institucionals de la música, la posició del sector privat en les indústries culturals i qüestions transversals com, per exemple, el disseny, el món de l’audiovisual, etc.

Finalment, les rodes de negocis permetran a artistes, mànagers, promotors i discogràfiques mantindre contactes directes per tal d’afavorir l’organització de concerts, cicles i festivals, l’edició d’àlbums i millorar les possibilitats del negoci musical.

També s’abordaran sessions de treball amb agents del sector centrades en el foment del turisme musical i aspectes relacionats amb la desestacionalització i la territorialització de l’activitat musical. Entre els professionals assistents d’enguany destaca l’Associació Estatal de Sales de Música en Directe (ACCES), que, per primera vegada, celebrarà el seu congrés estatal a l’Auditori de Castelló.

Cal recordar que el termini d’inscripció per a les jornades professionals de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend estarà obert fins al 18 d’octubre. Les acreditacions es poden formalitzar de manera gratuïta a través d’aquest enllaç: http://bit.ly/2MFdcw3.

La programació concreta de les activitats professionals de la Fira es donarà a conéixer pròximament.

La Fira Valenciana de la Música està organitzada per l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana i la Diputació de Castelló. La iniciativa forma part del programa de desenvolupament estratègic ‘Fes Cultura’ de la Generalitat Valenciana i compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), d’À Punt Mèdia i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

També hi participen altres organismes com ara l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) i l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!), el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira Mediterrània de Manresa, la Fira B! (Illes Balears), l’associació estatal de sales (ACCES) y el circuit de música portuguesa OuTonalidades.