Actualitat Diària

Vila-real acollirà un programa pioner de benestar físic a través de l’exercici per a persones amb càncer al CTE

L’Ajuntament i l’AECC local organitzen activitats per a millorar la qualitat de vida i ajudar a superar la fatiga crònica de pacients oncològics i familiars. L’encarregada de desenvolupar el programa ‘I feel good’, Elena García, assegura que el programa  arranca inicialment amb tres grups reduïts de deu persones cadascun i pretén millorar la força, la resistència, la mobilitat articular i la respiració

S.N./ActualitatDiària 

Promoure la recuperació física i la millora de la qualitat de vida dels malalts i malaltes oncològics. Així es pot resumir l’última iniciativa a la qual ha prestat suport l’Ajuntament de Vila-real junt amb l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC). Es tracta d’un projecte pioner que per primera vegada se centra més en la salut física dels pacients en fase de tractament i de control de càncer a través de l’esport. El regidor d’Esports i Salut, Javier Serralvo, i el president de l’entitat local, Francisco Bielsa, acompanyats de la responsable d’activitats de l’entitat, Mar Puchol, i l’encarregada de desenvolupar el programa, Elena García, han detallat el programa, que arranca inicialment amb tres grups reduïts de deu persones cadascun.

Serralvo ha destacat que el projecte posa pràcticament per primera vegada en relació l’activitat esportiva amb la millora de la qualitat de vida de malalts oncològics, “conjuguem dues de les principals apostes de l’equip de govern, que han derivat en la marca de Ciutat de la Salut i l’Esport”, Amb aquest objectiu, el SME ha posat a la disposició del programa les instal·lacions necessàries al Centre de Tecnificació Esportiva per al desenvolupament de tècniques de Pilates encaminades a la millora del benestar dels pacients. El regidor ha posat en valor la formació i la trajectòria de la responsable, Elena García, qui recorda com va sorgir la idea. “La major part de les teràpies per a persones amb càncer sempre solen anar adreçades al benestar mental però com a persona que sempre he estat vinculada a l’esport i la salut, volia engegar una iniciativa dirigida a superar els efectes que físics que deixa aquesta malaltia en les persones com són la fatiga muscular i el cansament crònic”, ha contat.

García assegura que quan va traslladar la idea al grup de recerca de qualitat de vida de la Universitat de València en el qual col·labora, van adonar-se’n que podria ser molt interessant obrir una línia de treball que posara en relació la pràctica d’exercici físic amb la recuperació de persones amb càncer i, “des del primer moment, vaig voler que aquesta idea pionera es desenvolupara al meu poble, Vila-real”. La responsable tècnica del projecte incideix en els bons resultats que pot oferir l’activitat física per a combatre la fatiga crònica. “Els estudis sobre aquesta matèria revelen que un 35% de les persones amb càncer han pogut fer front al cansament crònic amb exercici físic i, en un 30% dels casos, s’ha produït una millora general en el seu benestar”, argumenta García. Després d’açò va acudir a l’AECC local, als quals els va ilusionar molt, va haver de ser aprovat per la Junta Provincial i també nacional, i finalment, “ens faltaven les instal·lacions adequades on desenvolupar l’activitat i l’Ajuntament ens va cedir el Centre de Tecnificació Esportiva, un espai totalment habilitat, lluminós i que compta amb la temperatra adequada, a més de piscina”, assenyala.

El projecte té un nom molt clarificador, ’I feel good’, ‘Em sent bé’, i es dirigeix a persones diagnosticades de càncer, en tractament o que hagen finalitzat el tractament, és a dir, en fase de control, a més de familiars, els quals pateixen també en primera persona la malaltia. A més, abordarà principalment la recuperació física dels pacients.

Inicialment, com ha explicat Mar Puchol, les sessions s’impartiran els dilluns i dimecres en horari de matí i de vesprada, encara que, si la demanda és major, poden ampliar-se a cinc grups, també els dimarts i dijous i en un primer moment estaran centrades en activitats en sec per millorar la força, la resistència, la mobilitat articular i la respiració. L’activitat podria albergar un màxim de 30 persones però si la demanda és major, podria ampliar-se fins a 50. Per a participar, la responsable d’activitats d’AECC Vila-real anima els potencials beneficiaris a inscriure’s, de dilluns a divendres, a la seu de l’entitat (antiga Escola Taller) de 10.00 a 13.00 hores. En el cas de no poder desplaçar-se en aquest horari, els interessats poden contactar amb l’associació en el telèfon 964 912 727.

Cal destacar que la iniciativa ix de la col·laboració de diferents entitats com la Universitat de València o l’Institut Valencià d’Oncologia i que s’estan mantenint converses perquè entitats més properes com l’Hospital Provincial i el de la Plana, s’impliquen en el projecte i que aquest s’implante en la província i així poder ampliar el programa en futures edicions, en les quals es plantejarà també la possible incorporació d’activitats aquàtiques.

“Es tracta d’un projecte pioner a Espanya, per la qual cosa és possible que no es quede només a Vila-real, sinó que puguem estendre’l a la resta del territori”, avança Francisco Bielsa. “Malauradament hi ha molt gent afectada per aquesta malaltia que no entèn d’edats, classes o àmbits, per tant agraïm la implicació de totes les administracions i empreses que ens ajuden, com és el cas de l’Ajuntament de Vila-real”, ha indicat. També ha incidit que el projecte va més enllà de la persona malalta i també inclou a les famílies. “Ací és on entra la tasca dels nostres voluntaris, prop de 50, així que convide a les persones que estiguen passant per aquesta situació, ja que els mals quan es comparteixen i es parlen són menys dolorosos”, ha conclòs.