Actualitat Diària

El programa d’Igualtat de Vila-real per a 2018 reforça els actes commemoratius i la conscienciació entre els joves

Royo assegura que “la investigació no ha conclòs però tots els indicis apunten que la mort d’Andrea respon a un cas de violència de gènere”. El ‘planning’, sota el lema ‘Repensem les nostres relacions en les noves realitats’, compta amb tallers per a millorar l’autoestima i la salut de les dones i reforça els esdeveniments commemoratius i de conscienciació per a les generacions més joves sobre els micromasclismes. Royo 

S.N./Actualitat Diària 

La regidora d’Igualtat de Vila-real, Rosario Royo, ha presentat aquest matí la programació de l’àrea durant el pròxim 2018 i ho ha fet recordant Andrea, la jove que va morir en un accident intencionat per part de la seua exparella després d’una relació de maltractament continuat durant dos anys, tal com apunten tots els indicis, ja que la investigació en marxa no ha sigut conclosa. “Aquest trist succès no ens han deixat indiferents però aquest equip de govern ha decidit actuar des de la prudència i la responsabilitat i situant-nos al costat de les famílies fins que la Policia finalitze la seua tasca, encara que tots els indicis apunten que és un cas de violència de gènere”, ha destacat.

L’edil ha incidit en el fet que la indiferència és uns dels grans culpables d’aquesta xacra, ja que està en mans de tota la societat evitar fets masclistes que en els pitjors casos posen fi a la vida de les dones. “Esperem que la Subdelegació de Govern a Castelló ens informe del resultat de la investigació per a procedir a activar el protocol de violència de gènere”, afirmat Royo. El lema del programa d’enguany és ‘Repensem les nostres relacions amb les noves realitats’ i centrarà les activitats i iniciatives en l’àmbit escolar i la joventut per a detectar i prevenir comportaments masclistes i també estarà adreçat a l’empoderament de les dones amb tallers que incideixen en la salut emocional, mental i corporal, a més dels actes especials en jornades com el 22 de Febrer, Dia Internacional de l’escletxa salarial’ o el 8 de març. A més, en 2018 es compleixen 70 anys des de la signatura dels Drets Humans. Cal destacar que enguany la prescripció ha de realitzar-se en la Casa dels Mundina del 8 al 14 de gener i no en la Casa de la Dona, com s’ha fet fins ara. Si hi ha una demanda superior a l’oferta de cursos, es realitzarà un sorteig i la matriculació serà del 17 al 27 de gener, en el mateix espai.

Rosario Royo ha fet una reflexió sobre la responsabilitat de tota la societat per a combatre la violència de gènere i la desigualtat, que és el que la genera. “No teníem constància que a Vila-real existia un cas tan greu com aquest, ja que no estava en coneixement de la Regidoria ni en la Casa de la Dona. Sembla que estem comunicats i informats, però la realitat ens supera i ocorren situacions com aquestes”, ha lamentat. La regidora ha recordat el Pacte contra la violència de gènere de la Generalitat, signat per tots els grups polítics i societat civil de la Comunitat i també el Pacte del Govern que va ser ratificat fa uns dies. “Esperem que es materialitzen i arriben als ajuntaments els milions d’euros que prometen i que permetran destinar més persones i dispositius per a acabar amb aquesta xacra que es porta la vida de dones i també un poc de la nostra”, ha afegit.

El programa de la Regidoria d’Igualtat continuarà amb les campanyes als instituts i amb tallers de formació dels joves que es centraran en les relacions sanes i la detecció dels micromasclismes. “Hem de saber com pensen per a saber que es pot fer per a atallar comportaments perillosos”, ha indicat. El lema ‘Repensem les nostres relacions en els noves realitats’, fa referència a ficar-les i entendre-les en les noves realitats que vivim, per açò, des de la Regidoria d’Igualtat seguirem treballant en dos objectius com són fer visible el treball de les dones en la nostra ciutat i, sobretot, sensibilitzar contra la violència de gènere”, apunta.

Per a complir la primera proposta s’organitzaran tallers per a ajudar les dones a créixer i relacionar-se i se seguirà col·laborant amb associacions de la ciutat i organitzant esdeveniments que donen a conèixer el paper de la dona al llarg del temps. Així, entre les activitats ja perfilades per l’àrea que dirigeix Royo destaquen la jornada contra l’Escletxa Salarial, el 22 de febrer, que comptarà amb les treballadores dels magatzems i sindicats; una taula redona amb dones que van obrir el camí a les periodistes radiofòniques en la ciutat, el 6 de març; i una sessió de dones i lletres, que es materialitzarà en un concert el 27 d’abril i en la participació en la fira del llibre.

D’altra banda, Igualtat tornarà a organitzar campanyes com ‘Bésame 2.0’, ‘Igualtat en ruta’ o ‘Tinguem la festa en pau’ i commemorarà el 25 de novembre, entre altres esdeveniments “per a arribar, especialment, als més joves, als qui cal allunyar d’actituds dominants, relacions tòxiques i micromasclismes que estan presents en el nostre dia a dia i que molts arriben a interioritzar com a valors normals, però que estan molt lluny de la realitat i no formen part d’allò que volem per al futur de la nostra societat”.

A més, l’agenda tornarà a comptar amb cursos com el d’intel·ligència emocional, els de teràpia hipopressiva i reeducació del sòl pelvià, disseny i patronatge, dansa oriental conscient i dansa oriental amb vel, tots ells “molt demandats per les usuàries, que a més de divertir-se, augmenten la seua autoestima i la seua salut física i emocional”.

Per a inscriure’s als tallers, les interessades podran preinscriure’s a la Casa dels Mundina del 8 al 14 de gener i també de manera virtual, enviant un correu a casadona@vila-real.es. El 15 de gener es farà el sorteig i publicació de l’ordre de matrícula i del 17 al 27 de gener es formalitzarà la inscripció en la Casa dels Mundina.