Actualitat Diària

87 vila-realencs van aconseguir entrar al mercat laboral en 2018 de mà dels programes de suport i formació de Tots Units

L’Ajuntament manté un conveni de 54.000 euros anuals amb entitat i empresa d’economia sostenible pionera a la província que presenta la Memòria de l’exercici passat. En el cas concret de la ciutat, ja que podria dir-se que és un servei comarcal, ha atés a un total de 198 persones amb primera alta en el servei i ha oferit formació a 143 vila-realencs i quant a la borsa de treball, dels 189 inscrits en 2018, un total de 115 són de la ciutat

Actualitat Diària

La Fundació Tots Units va oferir ajuda, orientació i formació a un total de 733 persones, de les quals 388 van acudir per primera vegada als recursos de l’entitat per a la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió. El regidor d’Economia, Xus Madrigal, ha acompanyat 3ls seus responsables -el seu president, Enric Reverter, i la gerent, Charo Castelló– en la presentació de la memòria anual de Tots Units i de l’empresa d’inserció Reciplana. Un document que, assenyala Madrigal, revela el “paper importantíssim i insubstituïble de l’entitat per a servir de suport a les persones que més dificultats tenen i ajudar-los a eixir de l’exclusió i que forma part del nostre projecte de ciutat”.

“A Vila-real estem molt orgullosos de la labor de Tots Units, amb qui mantenim un a llarga col·laboració que es remunta a 1999 i un conveni de col·laboració de 54.000 euros, en el marc de l’aliança amb la societat que hem establert en els últims anys amb més de tres milions d’euros en ajudes directes a entitats”, agrega el regidor d’Economia. Amb aquest conveni, recursos propis i l’ajuda d’altres administracions, Tots Units ha pogut atendre per primera vegada en l’últim any a un total de 388 usuaris, aproximadament un 30% més que l’exercici anterior, i ha facilitat la inserció laboral de 115 persones.

Enric Reverter explica que les línies de treball de l’entitat es basen en l’acollida i orientació, així com en la formació ocupacional per a dotar de competències a les persones i en l’acompanyament i intermediació en l’accés al mercat laboral i recorda el naixement de Tots Units com a instrument, dins de Càritas Diocesana, per a afavorir la inserció de persones amb dificultats, ja siga col·lectius procedents de l’exclusió com persones en atur de llarga durada expulsades del mercat laboral per la crisi. Per a això, cobren especial rellevància les accions formatives –tallers prelaborals, certificats de professionalitat, POEJ-, amb 205 usuaris i 64 insercions al mercat de treball després de la formació. Aquests programes han permés a 101 alumnes realitzar pràctiques no laborals en empreses. Per part seua, els serveis d’intermediació laboral han atés  189 persones i han col·laborat amb 83 empreses. “En aquesta àrea, fem de pont entre les necessitats del mercat laboral i les persones que acudeixen a nosaltres a la recerca de treball”, agrega.

En el cas concret de Vila-real, Tots Units ha atés a un total de 198 persones amb primera alta en el servei (el 60% del total) i ha oferit formació a 143 vila-realencs (70%), amb l’obtenció de 100 carnets de professionalitat. Quant a la borsa de treball, dels 189 inscrits en 2018, un total de 115 són de la ciutat, amb 87 insercions en el mercat laboral de les 115 aconseguides durant l’any passat.

“En Tots Units tenim una doble missió: d’una banda, assessorar i acompanyar a persones amb dificultats o en exclusió en itineraris que els porten a l’autonomia personal a través de l’ocupació; però ho fem també a través de programes i projectes de cura del medi ambient”, apunta Charo Castelló. Referent a això, la gerent ha desgranat també les dades del balanç de serveis a la comunitat prestats per l’entitat, amb la gestió de voluminosos, joguets, envasos, aparells electrònics, roba, amb la qual s’aconsegueix un 80% de recuperació dels residus gestionats.

En la línia de gestió ambiental, cobra especial rellevància Reciplana Recuperacions, l’empresa d’inserció de Tots Units i primera empresa d’economia social de la Comunitat Valenciana. En el seu informe d’activitat, Reciplana va gestionar la recollida d’1.142.000 quilos de tèxtil, 364.600 de paper i cartó i 203.020 de residus RAEE, entre altres. L’empresa compta amb 15 contractes d’inserció i un 100% d’incorporacions a l’ocupació ordinària, en finalitzar els contractes. “Això permet trencar els circuits de l’exclusió i acabar amb totes les etiquetes”, conclou Castelló.