El gener va instar a la Generalitat a la millora del seu manteniment davant els últims episodis d’inundacions, goteres i fallades elèctriques
Actualitat Diària
Després del temporal marítim del mes de gener, la zona de la Porteta, enfront de la muralla renaixentista de la zona nord del tómbol de Peníscola “va quedar molt danyada, amb efectes visibles de l’impacte del temporal sobre la pedra i amb una obertura en el ferm” ha explicat el regidor d’Urbanisme, Jorge Rovira.
A mitjan mes de febrer, el regidor va visitar la zona juntament amb els tècnics del Servei Territorial de Cultura desplaçats a la localitat, a qui el mateix alcalde, Andrés Martínez, durant la visita, va sol·licitar una intervenció d’emergència per part de la Conselleria.
“Des de la Conselleria, en aquell moment, no sols es va confirmar la necessitat d’intervindre en la zona, sinó que se’ns va traslladar el compromís d’actuació per part de l’administració autonòmica; una vegada més, no compleixen” ha constatat.
El regidor, després de posar-se en contacte amb la Direcció Tècnica en Matèria de Conservació de la Conselleria i, havent reiterat la petició per escrit, sense obtindre resposta, ha insistit: “davant la perillositat que aquest espai no es repare, per l’abandó de la Conselleria de Cultura, ja estem treballant des de l’Ajuntament per a tractar de dur a terme la reparació nosaltres mateixos; nosaltres no abandonarem el nostre patrimoni a la seua sort”.
L’arquitecta conservadora del conjunt historicoartístic, Pepa Balaguer, va realitzar un informe tècnic que contempla la reconstrucció de la zona danyada “actuacions que no s’han executat i que s’han d’executar ja”.
Atenent les competències en matèria de conservació i recuperació del patrimoni de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, de la Conselleria de Cultura, i l’informe tècnic que el mateix personal de la Conselleria que insisteix en la necessitat d’actuació en la zona per la perillositat d’afonament que presenta el ferm, des de l’Ajuntament se censura a la Generalitat “la seua falta de compromís amb el patrimoni local”.
Palau de Congressos
A més a l’inici de l’any, mitjançant el ple municipal, l’ajuntament va elevar a Cultura la petició unànime de millora de la gestió del Palau de Congressos de la ciutat.
Com a conseqüència de les pluges produïdes en diferents episodis, durant els últims mesos s’ha posat de manifest el greu estat de deterioració de l’immoble, en el qual s’han produït filtracions de l’aigua de pluja en diferents estades de l’edifici, especialment la sala principal i el garatge, que ha arribat a inundar-se en diverses ocasions, així mateix es va produir una fallada generalitzada de la instal·lació elèctrica de l’immoble a la fi de l’any passat.
“Aquesta situació no és nova, sinó que està reiterant-se al llarg dels últims anys, a causa d’una evident falta de manteniment de l’immoble i de les seues instal·lacions” s’argumentava en la moció.
Cal afegir-hi el que “considerem una inadequada gestió cultural de l’edifici” afegia el text, que incloïa com a queixa la falta de promoció que s’ha realitzat de l’espai per a allotjar Congressos, per part de la Generalitat, propietària i competent per a això.
Per tot això, la moció conjunta requeria fa sis mesos a l’administració autonòmica, gestora i propietària de l’immoble, la millora del seu manteniment davant els últims episodis d’inundacions, goteres i fallades elèctriques.
A més, es proposava incloure Peníscola en el Circuit Cultural Valencià, “vista la manca de programació cultural impulsada per part de la Conselleria competent en el Palau” tal com valorava el regidor de l’àrea de Cultura en el consistori, Ramón Simó, que valorava així la possibilitat de millorar la programació cultural d’aquest espai, programant-la des de l’Ajuntament, amb la col·laboració econòmica de l’Institut Valencià de Cultura.
De la mateixa manera, es va proposar a la Generalitat, sense perjudici dels requeriments anteriors, valorar la possibilitat de cedir la titularitat d’aquest espai a l’administració local i que totes dues administracions estudiaren la fórmula més adequada de gestió de l’immoble.
“Mentre la Generalitat anuncia la reobertura i la programació de teatres, auditoris i palaus en la resta de la Comunitat, a Peníscola el Palau porta un any tancat, segueixen les goteres, l’olor d’humitat és insuportable, falten equipaments i la programació és quasi inexistent des de fa anys” ha denunciat Simó, qui ha insistit que no ha canviat res des de la petició que l’Ajuntament va fer a la Generalitat el mes de gener passat.
El 8 de novembre passat va tindre lloc la reunió entre l’alcalde de Peníscola, acompanyat per membres de l’equip de govern del consistori, i el director de CulturArts, Abel Guarinos per a reclamar mesures urgents de millora del manteniment de l’edifici. En aquesta trobada es van posar sobre la taula les problemàtiques del Palau de Congressos, la gestió i la propietat del qual és de la Generalitat.