De descàrrega gratuïta, recull nou fitxes i cadascuna d’elles facilita informació sobre les estafes per internet
L’Oficina de Seguretat de l’Internauta, OSI, ha publicat una guia online per a ajudar els ciutadans a defensar-se dels fraus digitals i poder conéixer millor com actuar davant cada situació. La guia es pot descarregar gratuïtament, i incorpora nou fitxes amb nou casos concrets
Actualitat Diària
En la societat del segle XXI ha arribat un moment en el qual ja és quasi impossible concebre la vida sense les tecnologies digitals i les aplicacions d’Internet.
El problema, és que la tecnologia avança massa ràpid i encara que les noves generacions naixen amb ella, tres quartes parts de la població no acaben de comprendre molts dels seus secrets i tenen por a les constants amenaces que també es presenten amb l’ús d’internet.
L’Oficina de Seguretat de l’Internauta, dependent de l’Institut Nacional de Ciberseguretat, ha publicat una guia online, que recull diversos casos pràctics perquè l’usuari puga detectar i protegir-se dels fraus més comuns que sacsegen la xarxa en aquests moments.
La guia pot baixar-se gratuïtament a través dl enllace d’OSI: En ella, l’usuari trobarà 9 fitxes que descriuen 9 casos de frau en concret, com phishing, falsos préstecs, botigues online fraudulentes, falsos lloguers, fals suport tècnic, falses ofertes d’ocupació, sextorsión, perfils falsos i fraus en compravenda de productes.
Però a través del mateix enllaç, també es pot accedir directament a cadascun d’aquests fraus de manera intuïtiva i visual:
Com indica OSI i també es pot llegir en https://www.infospyware.com/articulos/que-es-el-phishing/
“L’acabe Phishing és utilitzat per a referir-se a un dels mètodes mes utilitzats per delinqüents cibernètics per a estafar i obtindre informació confidencial de manera fraudulenta com pot ser una contrasenya o informació detallada sobre targetes de crèdit o una altra informació bancària de la mata.
L’estafador, conegut com phisher, es val de tècniques d’enginyeria social, fent-se passar per una persona o empresa de confiança en una aparent comunicació oficial electrònica, en general un correu electrònic, o algun sistema de missatgeria instantània, xarxes socials SMS/MMS, arran d’un malware o fins i tot utilitzant també trucades telefòniques.
En aquest apartat OSI compte un cas concret i descriu com buscar préstecs i ajudes en la xarxa sense córrer el risc que es produïsquen enganys o resultats no desitjats
Comprar per internet s’ha convertit en una alternativa per a moltes persones. Buscar allò que es vol, amb unes característiques determinades, o trobar anuncis en la qual s’ofereixen gangues que semblen irresistibles. Però també en aquest cas, cal saber si es pot confiar o no en l’anunci, o si l’usuari pot estar confiant dades a una empresa fraudulenta
Un altre frau que es produeix molt més habitualment del que sembles, és aquell que es produeix quan l’usuari busca llogar un habitatge d’estiu o per a tot l’any en la xarxa. En situacions com aquesta i tal com recomana OSI, cal ser molt caut amb aquesta mena d’anuncis, revisar a fons les condicions i no avançar pagaments alegrement.
La necessitat aguditza l’enginy, per això molts ciutadans busquen en internet suporte tècnic quan tenen problemes amb els seus electrodomèstics o quan els ordinadors es posen rebels. EL problema és que també els estafadors estan ‘al lloro’ d’aquestes necessitats i també li posen el seu enginy a la cosa. Des d’OSI i des d’Incibe es difon contínuament informació en la qual es recomana tindre les aplicacions actualitzades i ser cauts a l’hora de confiar els nostres dispositius a estranys.
I si la necessitat estreny… com no buscar treball o respondre a les ofertes d’ocupació que arriben per la xarxa?. Les ofertes fraudulentes d’ocupació, no són noves, però ara, a més es colen dins de casa a través dels ordinadors.
No no és un error gramatical. Es coneix pel nom de sextorsión a “La extorsió sexual, consisteix en l’amenaça de revelar informació íntima sobre una víctima llevat que aquesta pague al extorsionist. En aquesta era digital connectada, aquesta informació podria incloure missatges de text sexuals (en anglés coneguts com sexts), fotos íntimes i, fins i tot, vídeos. Els delinqüents solen demanar diners, però a vegades busquen material més comprometedor (envia més o divulgarem els teus secrets).
Pot ser que el més interessant de la sextorsión siga que la gran majoria de víctimes són adolescents, i no és que se’ls conega per tindre molts diners, però aquesta part de la població representa a la víctima perfecta per a aquests extorsionistes”. (https://latam.kaspersky.com/blog/sextortion-stats/7471/)
Crear un perfil fals en internet és relativament fàcil. Una adreça e correu, una foto que pot ser pròpia o aliena, unes dades… Qui sabrà que l’usuari no és qui diu ser?. Els perfils falsos es poden denunciar, però el millor és poder protegir-se i ser prudent abans de passar dades personals a persones desconegudes.
Fraus en compravenda de productes
I sense tan fàcil és crear un perfil fals, més fàcil és encara caure en les xarxes dels qui utilitzen aqueixos perfils per a oferir productes fraudulents per la xarxa.