Actualitat Diària
La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que la xarxa de centres d’atenció primerenca desenvolupada pel seu departament atén en aquests moments a 4.188 xiquets i xiquetes amb problemes del desenvolupament, la qual cosa suposa un increment del 80 per cent respecte de l’atenció que existia en 2015.
Oltra ha comparegut en la sessió de control de les Corts Valencianes, on ha sigut interpel·lada pel grup parlamentari Ciutadans sobre la política general de la Conselleria d’Igualtat sobre l’atenció especialitzada als trastorns del neurodesarrollo i la coordinació amb altres departaments del Govern valencià per a garantir la seua atenció.
La vicepresidenta ha explicat que a més de la xarxa d’atenció directa, el departament que dirigeix destina més de 4 milions d’euros a programes de foment de l’autonomia personal, finança, amb més de 5 milions d’euros, centres per a persones adultes amb trastorn de l’espectre autista (TEA) així com entitats que es dediquen a l’atenció d’aquest col·lectiu.
“Paral·lelament estem coordinant actuacions d’atenció primerenca per a les persones professionals que treballen en els centres d’atenció primerenca, que són els que programen les actuacions amb altres professionals de l’àmbit sanitari o educatiu, per a garantir la continuïtat i la qualitat de les intervencions”, ha explicat.
Protocol de derivació i seguiment
La vicepresidenta també ha indicat que, al costat de la Conselleria de Sanitat Universal, s’ha posat en marxa un protocol per a la derivació i seguiment de l’atenció prestada en els centres d’atenció primerenca, que ha contribuït, entre altres aspectes, a millorar la detecció i derivació, que es fa de forma “més ràpida i centralitzada”.
Així mateix, gràcies al protocol s’ha optimitzat el procés d’atenció, establint normes, terminis i tràmits des de l’inici del procés, i s’han millorat els documents de treball, elaborant i unificant la informació que ha de presentar-se, tant a l’inici del procés com en el seguiment i en finalitzar el mateix.
Oltra ha indicat que una altra de les qüestions importants que garanteix el protocol és que és la família la que tria el centre al qual es deriva al xiquet o xiqueta amb problemes desenvolupe, i on rebrà l’atenció ambulatòria que requerisca així com les prestacions assistencials adequades a les seues necessitats.
D’altra banda, ha explicat que s’està treballant amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en un protocol de coordinació entre professionals de totes dues conselleries per al desenvolupament de l’atenció primerenca. “Aquest protocol tindrà la finalitat d’establir mecanismes de col·laboració des d’un principi de complementarietat de les actuacions i amb la finalitat de prestar una atenció global, eficaç i de qualitat”, ha indicat.
La vicepresidenta ha apuntat que l’objectiu és que en els centres educatius l’atenció a xiquets i xiquetes amb TEA es realitze a través d’un informe tècnic amb una proposta de pla d’actuació personalitzat fonamentat en la major inclusió possible, amb diferents modalitats atés el grau d’afectació de l’alumnat amb TEA, ja siga a l’aula ordinària, en la unitat específica de comunicació i llenguatge o en els centres d’educació especial.
En l’àmbit educatiu, Oltra també ha destacat la creació d’una direcció general d’Inclusió Educativa que s’encarregarà de desenvolupar el decret d’educació inclusiva així com l’increment en el nombre de professionals per a atendre la inclusió de l’alumnat amb necessitats educatives especials, arribant en aquests moments als 3.500.
La titular d’Igualtat també s’ha referit a les 214 aules específiques de comunicació i llenguatge amb les quals es compten actualment i ha recordat que en el seu departament s’està treballant la creació de la figura de la persona assistent terapèutica recuperadora infantil (PATRI), “amb la qual es vol possibilitar la vida independent i autònoma d’aquests xiquets i xiquetes, així com garantir el seu dret a l’educació i a la inclusió social”, ha conclòs