Actualitat Diària
La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que, des de la Generalitat i les institucions democràtiques, “defensem la llibertat, la democràcia i el compliment de les lleis”.
“En aquest sentit, -ha reafirmat- estem del costat dels drets humans, de la democràcia, de la llibertat i, en definitiva, del costat de la felicitat de les persones, siguin les que siguin les seves circumstàncies, la qual cosa inclou la identitat de gènere o l’orientació sexual”.
Per això, “treballem per educar una societat per a la llibertat, una societat en la qual no hi ha més adolescents insultats, ni més vides ni llibertats robades” i perquè “no hi hagi cap nen, nena o adolescent que no s’atreveixi a la seva casa a plantejar un tema com la seva orientació sexual o identitat sexual”.
Oltra ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa que ha ofert durant la 37 Fira del Llibre de Castelló de la Plana per a defensar la tolerància i la diversitat després de la paralització cautelarísima, per part d’un jutjat, de la distribució de 32 publicacions de temàtica LGTBI en instituts de la província de Castelló a instàncies d’una denúncia presentada per l’associació Advocats Cristians.
Oltra ha denunciat que la situació generada “no sols és una taca per a una trentena de llibres o un atac contra el col·lectiu LGTBI”, sinó que constitueix “un assaig general que porta a determinats grups feixistes a saber si aquest camí es pot o no recórrer”.
“Per això, som aquí la Generalitat, l’Ajuntament de Castelló de la Plana i les institucions que defensem la democràcia i la llei, perquè aquí és on es divideixen les aigües entre les persones demòcrates i les que no ho són; entre les persones que estan del costat dels drets humans i les que estan amb els estats totalitaris”, ha ressaltat.
En aquesta línia ha recordat que actes com el celebrat aquest dilluns a Castelló de la Plana no són només per a “defensar la democràcia i per a diagnosticar primer aquesta escalada cap al feixisme”, sinó també per a “defensar la llei”.
Llei d’Igualtat LGTBI
En aquest sentit, Oltra s’ha referit a Llei valenciana d’Igualtat de les persones LGTBI, que en el seu article 24 diu que es duran a terme “actuacions específiques en els centres educatius, per a garantir que totes les persones que conformen la comunitat educativa puguin exercir els drets fonamentals que empara la legislació autonòmica, estatal i internacional, els centres educatius”.
“Aquestes actuacions -continua l’article- inclouran, en el projecte educatiu i en tots els documents que regulen la vida del centre, la promoció de la igualtat en la diversitat i la no discriminació de les persones LGTBI”.
En aquest sentit, la llei diu que s’organitzaran, dins del pla de formació del centre, “cursos de formació sobre diversitat sexual, familiar, de gènere i de desenvolupament sexual impartits per persones expertes”. A més, es “fomentaran activitats de sensibilització amb la col·laboració de col·lectius LGTBI i de mares, pares i familiars de LGTBI”.
Oltra ha recordat que a això se suma el recollit en l’article 34 d’aquesta mateixa norma en la qual es parla sobre la “promoció d’una cultura inclusiva” i s’especifica que “totes les biblioteques de titularitat de la Generalitat i les biblioteques de titularitat municipal hauran de comptar amb un fons bibliogràfic i filmográfico específic en matèria de diversitat sexual,