Actualitat Diària

Oltra confirma que la Generalitat es persona en la visita del Papa a València 2006

ActualitatDiària

El ple del Consell ha autoritzat l’exercici de les accions penals i civils necessàries parell la defensa dels drets de la Generalitat en les diligències prèvies obertes pel Jutjat d’Instrucció nº5 de València respecte als contractes realitzats per la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, constituïda amb motiu de les activitats celebrades al juliol de 2006 durant la visita del Papa Benedicto XVI a València. 

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assenyalat que, amb l’acord adoptat pel Consell, “volem posar llum a la foscor d’aquests nombres i esbrinar quants despeses, entre molts altres, es van fer mitjançant contractes presumptament il·legals que suposen una lesió patrimonial per a la Generalitat”

“El que la majoria de la gent crèiem que era la V Trobada Mundial de les Famílies, algunes persones li van donar una altra connotació gens edificant per al poble valencià, que era el saqueig de les arques públiques”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha afirmat que la Generalitat “es persona en aquest procediment obert per a recuperar tots els diners que es va desviar i del que els valencians i valencianes hem sigut indegudament privats. Des del Consell ens hem proposat recuperar tots aqueixos diners desviats presumptament de manera il·legal”.

Es tracta d’un procediment en el qual estan afectades la pràctica totalitat de les conselleries de l’antic Consell i empreses públiques de la Genrliat com Vaersa o Cacsa, i el seu muntant econòmic pot ser de gran importància”.

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior al ple del Consell, que aquesta setmana s’ha celebrat a Castelló amb motiu de l’inici de les festes de la Magdalena. 

La vicepresidenta ha recordat que la visita del Papa a València l’any 2006 “va tenir un cost de 22,2 milions d’euros. A més, a principis de 2010, la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies acumulava unes pèrdues que ascendien a prop de 7 milions d’euros”.

Oltra ha repassat alguns dels costos derivats d’aquest esdeveniment, que incloïa, entre uns altres, “3,1 milions d’euros en el lloguer d’urinaris, 1,5 milions en la construcció d’un altar-escenari o 1,7 milions en allotjaments per a assistents pertanyents als membres de la cúria eclesiàstica”.

Així mateix, ha explicat que cal tenir en compte que no solament la Generalitat “es va veure obligada a fer aportacions per a extingir els deutes generats, sinó que diverses empreses públiques, com la Ciutat de les Arts i les Ciències, Canal 9, o la Societat Gestora per a la Imatge Estratègic i Promocional de la Comunitat Valenciana, entre unes altres, i diferents conselleries van haver de pagar les despeses de la visita, la qual cosa elevaria substancialment la xifra total”.

Cal recordar que el jutjat nombre 5 de València investiga des de 20016 suposades irregularitats en les contractacions per les quals es dirà a declarar a diversos membres de l’anterior Consell.



Aquest procés té el seu origen en la peça separara del cas Gürtel, investigada per l’Audiència nacional i pendent de judici, sobre el presumpte cobrament de 3 milions d’euros en mossegades en el contracte amb RTVV de 7,5 milions d’euros per a la cobertura audiovisual de la visita del pontífex.

Dia Internacional de la Dona 

D’altra banda, el ple del Consell també ha aprovat una declaració institucional de suport a les accions convocades per al 8 de març, Dia Internacional de la Dona. 

La vicepresidenta ha assenyalat que el Govern valencià “considera necessari i urgent lluitar contra les diferents formes d’atac permanent contra les dones, contra la desigualtat de gènere i visibilizar la situació de discriminació que les situa, encara avui, en una situació d’inferioritat, tot açò amb l’objectiu de sensibilitzar a la societat valenciana”.

En aquest sentit, ha afirmat que el 8 de març d’enguany “marcarà un abans i un després en la lluita per al reconeixement dels drets de les dones i, per açò, el Consell recolza les activitats previstes i la mobilització duta a terme per les organitzacions sindicals i el moviment feminista”.

En aquesta línia, ha informat que el 8 de març les dones que integren el Consell no participaran en la sessió de control al Govern que se celebrarà en Els Corts, ni tampoc en la reunió preparatòria del ple del Consell ni tindran agenda pública. A més, tot el Consell, dones i homes, participarà en la manifestació prevista per a aqueix dia.

Oltra ha explicat que, amb aquesta absència, “volem fer visible, de forma simbòlica, la qual cosa suposa que les dones deixen de treballar, alguna cosa que quedarà molt palesa en aquest cas perquè som el primer Consell paritari de la història, el primer Govern valencià amb el mateix nombre d’homes que de dones”.

D’aquesta forma, “volem visibilizar que quan les dones paren, la meitat de la societat mancada, que es veja que si les dones deixen de treballar la societat es ressent”, ha puntualitzat.

Promoció de la Magdalena 

Entre la resta els assumptes tractats en el ple celebrat avui a Castelló, el Consell ha acordat destinar 33.000 euros per a la promoció de les festes de la Magdalena a través d’un conveni de màrqueting entre la Agència Valenciana del Turisme i la Federació Gestora de Gaiates de Castelló.