Actualitat Diària
Naturgy avança en la consecució del seu Pla Estratègic 2018-22, amb el qual va establir les bases de la seua estratègia de creació de valor a llarg termini. Una mostra de la bona marxa de la companyia són els resultats registrats, que superen el consens de mercat fins al 30 de setembre, amb un EBITDA ordinari que va aconseguir els 3.397 milions d’euros, un 5% més que l’any anterior, i un benefici net ordinari de 991 milions d’euros. Aquests resultats es van donar malgrat la falta de creixement dels negocis regulats i l’alentiment dels negocis liberalitzats en un escenari energètic més advers que el de l’exercici anterior.
La companyia ha aconseguit superar així les previsions del consens de les 15 signatures d’analistes que han participat en la seua elaboració i que estimaven un Ebitda mitjana reportada de 3.267 milions d’euros i un benefici net de 893 milions d’euros.
Els primers nou mesos de 2019 han estat marcats per una decidida aposta per les energies renovables, amb una inversió pròxima als 400 milions d’euros, la major de la seua història, la qual cosa mostra el sòlid pla industrial del grup, que s’ha convertit en un dels principals inversors en tecnologies netes durant aquest exercici, demostrant el seu ferm compromís amb la transició energètica. D’aquesta forma, durant el tercer trimestre de 2019, Naturgy s’ha convertit en la primera empresa a connectar a la xarxa la totalitat de la potència adjudicada en l’última subhasta fotovoltaica d’Espanya, 250 MW.
En el seu conjunt, la companyia ha invertit més de 1.100 milions d’euros en el període, que s’han destinat principalment al desenvolupament de projectes renovables, on destaquen els 290 MW de projectes solars i eòlics llocs en operació a Espanya en el període. Amb tot, la capacitat instal·lada al país ascendeix ja a prop de 1,5 GW, un 25% més.
La companyia també ha invertit en el desenvolupament de 180 MW d’energia eòlica a Austràlia i 324 MW de capacitat eòlica i solar a Xile, que entraran en operació abans del tercer trimestre de 2020 i del primer trimestre de 2021, respectivament.
Els resultats de Naturgy en el tercer trimestre de 2019 mostren el sòlid pla industrial del grup tant a nivell nacional com internacional. En els nou primers mesos de l’any, la companyia energètica va reduir el seu deute net en 176 milions d’euros, malgrat les importants inversions escomeses i els seus compromisos de remuneració a l’accionista.
Així mateix, gràcies als seus esforços en matèria de sostenibilitat, medi ambient i millors pràctiques socials i de govern corporatiu (ESG), Naturgy ha aconseguit ser, per tercer any consecutiu, líder mundial en el sector de gas utilities de l’índex Dow Jones Sustainability Index World (DJSI World), índex de referència global a mesurar millors pràctiques corporatives de ESG.
Optimització
D’altra banda, Naturgy progressa en l’optimització de la seua cartera de negocis. D’aquesta manera, la companyia ha reinvertit els recursos generats per la venda d’actius a Xile per a aconseguir el control conjunt de Medgaz a múltiples atractius, confirmant la seua disciplina de capital i projecte industrial a llarg termini.
El president de Naturgy, Francisco Reynés, va assenyalar “l’habilitat de Naturgy per a optimitzar l’assignació de capital i recursos del grup en aquelles àrees que maximitzen la creació de valor
L’1 d’octubre de 2019, el grup va completar la venda de Transemel, una subsidiària de transmissió d’electricitat a Xile, per un preu (100%) de 155 milions d’euros i un “Enterprise Value” de 182 milions d’euros, equivalent a aproximadament 23,5 x EV / EBITDA 2018.
Així mateix, el passat 15 d’octubre de 2019, Naturgy va arribar a un acord per a l’adquisició d’un 34,05% de Medgaz per 445 milions d’euros. L’operació transformarà la seua participació financera del 14,95% en Medgaz en una participació estratègica que permetrà el control conjunt de Medgaz amb Sonatrach. L’adquisició s’ha acordat a un múltiple equivalent a 6.9 x el EBITDA esperat en 2021, que inclou el programa d’expansió aprovat de 2bcm del gasoducte actual.
“En el seu conjunt és una operació molt atractiva per a Naturgy, tant per tractar-se d’un actiu d’infraestructures estratègic, on incrementem la nostra posició de control notablement, com pels termes financers aconseguits en l’acord, que suposen un preu atractiu per a uns dividends estables i predictibles a llarg termini que compleixen amb els nostres criteris de generació de valor per a l’accionista”, va assenyalar Francisco Reynés, president de Naturgy.
L’operació, en paraules del president, “demostra que la companyia no sols se centra en la millora i inversió en els negocis existents per a la creació de valor, sinó també en la rotació d’actius i l’optimització de l’assignació de capital, com demostra per exemple la venda de la nostra subsidiària Transemel a Xile a un múltiple atractiu, que ha generat uns recursos de magnitud similar als invertits en l’operació de Medgaz, a un múltiple menor”.
Naturgy també avança en la implementació del seu pla d’eficiències i l’optimització de la seua cartera de negocis.
D’una banda, el grup ha accelerat el seu pla d’eficiències i espera aconseguir tancament de 2019, com a mínim 150 milions d’euros, enfront de la previsió inicial de 100 milions.
Compromís estable amb els seus accionistes
Naturgy segueix plenament compromesa amb la remuneració a l’accionista. El Consell d’Administració va aprovar el segon dividend a compte de resultats de l’any en curs de 0,473 euros per acció, que es distribuirà el pròxim 12 de novembre. Aquest dividend se suma al programa de recompra d’accions, en línia amb el compromís adquirit en el seu Pla Estratègic 2018-2022.
A més durant el tercer trimestre, la companyia va completar l’amortització de 16.567.195 accions pròpies equivalents al 1,7% del capital, amb el corresponent increment del benefici per acció.
Resultats per negocis
Per unitats de negoci, Gas&Power va registrar un EBITDA ordinari de 964 milions, un 3,9% menys, malgrat el sòlid acompliment de les vendes de gas, electricitat i serveis, així com de la generació internacional d’energia mentre el negoci de GNL internacional es va veure afectat per menors volums i marges en el període, si bé les excepcionals condicions de mercat en 2018 no poden ser extrapolables a aquest exercici.
El negoci d’Infraestructures EMEA va aconseguir un EBITDA ordinari de 1.480 milions d’euros.
El resultat del negoci d’Infraestructures Llatinoamèrica Zona Sud (Xile, l’Argentina i el Brasil, principalment) va créixer fins a aconseguir un EBITDA de 716 milions d’euros mentre que en el cas d’Infraestructures Llatinoamèrica Zona Nord (Mèxic i Panamà) el resultat del negoci va ser de 281 milions d’euros.