Actualitat Diària

Més de cent entitats avalen la candidatura de Castelló com a Ciutat de la Ciència i la Innovació

Marco agraeix el suport del teixit social, acadèmic i econòmic castellonenc per a optar a un reconeixement que impulsarà “la promoció i el desenvolupament innovador de la capital”

Actualitat Diària

Més de cent entitats han remés el seu suport a la candidatura de Castelló per a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa Innpulso). Una distinció que atorga el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a aquelles ciutats que juguen un important paper en la promoció dels seus territoris com a element crucial per al desenvolupament econòmic i social.

El teixit empresarial i associatiu local, al costat d’institucions i organismes públics, s’han bolcat amb la candidatura, presentada per l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l’Ajuntament de Castelló i que persegueix incloure a la capital de la Plana en aquest macrofòrum entre ajuntaments on compartir experiències i projectes innovadors.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha revisat la memòria que reuneix els pilars que sustenten la candidatura. Projectes i actuacions en matèria d’innovació ja vigents i també aquells que veuran la llum en el mitjà termini que han fet de Castelló “una ciutat amable i sostenible, amb projecció de futur”. Al seu judici, aquest reconeixement “suposaria un gran impuls per a l’increment i la qualitat de l’ocupació, i el creixement econòmic sostenible de la ciutat”.

En total són ja més d’un centenar els suports que suma la candidatura. El gruix, 61, procedeixen d’empreses i cooperatives de diferents sectors econòmics. S’uneix una desena d’organitzacions públiques, des de les universitats Jaume I (i organismes associats) i la Cardenal Herrera CEU, a la Agència Valenciana de Innovació, el CdT o la Cambra de Comerç, entre altres. Completen el llistat d’avals al voltant de 20 associacions i fundacions vinculades als sectors sociosanitari, comercial i del foment de la inclusió social i la igualtat d’oportunitats, i d’altres organitzacions com el Parc Científic i Tecnològic de l’UJI (Espaitec), la Escola d’Art i Superior de Disseny o el Centre Europeu d’Empreses Innovadores, entre altres.

Marco ha recordat que Castelló “reuneix els requisits necessaris per a ser Ciutat de la Ciència i la Innovació 2018, un reconeixement que enfortiria el nostre compromís per la innovació i les polítiques de suport al teixit empresarial, aprenent de les millors pràctiques de la resta de municipis que conformen la xarxa”.

En aquest sentit, ha citat el paper que han jugat els fons europeus Feder en aquesta aposta ferma per l’innovador. Els 20,2 milions d’euros cofinançats per Europa i l’Ajuntament han activat ja en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat diferents operacions en aquest camp per a fer de Castelló una ciutat capdavantera. Accions a les quals s’uniran unes altres en l’horitzó 2020.

També s’ha referit als cursos i fires de Castelló Crea (l’Agència de Desenvolupament Local); el finançament a projectes d’innovació social; les beques Talent Ciutat de Castelló; la marca Castelló Gastronòmic per a la promoció del territori de cara al turisme “i l’ús innovador que se li ha atribuït al nostre cavall de Troia, la ceràmica, mitjançant parades del Tram amb bancs calefactors, jocs interactius, semàfors i passos de zebra intel·ligents i revestiment en instal·lacions esportives que absorbeixen l’òxid de nitrogen”.

S’uneixen iniciatives com l’estratègia Transforma Castelló, la participació en el projecte internacional Unalab per a desenvolupar accions urbanes innovadores, la reestructuració de les línies d’autobús i la millora d’accessibilitat i els camins escolars.

Quant als serveis públics i transparència informativa, destaquen els processos de participació ciutadana per a definir projectes urbanístics, l’assemblea ciutadana per a rendir comptes sobre la gestió municipal o la incorporació del Pla d’Implantació de l’Administració Electrònica.

Xarxa Innpulso

A través de la Xarxa Innpulso, més de 60 ciutats participen en la cerca de solucions als reptes de la ciutat del futur. Per a passar a formar part d’aquesta xarxa, es tenen en compte una sèrie de criteris dividits en tres blocs -ciutadania, organització i empresa- que es valoren en el seu conjunt amb un total de 60 punts.