Actualitat Diària

Més de 50 projectes de recerca desenvolupats en Vithas han estat realitzats per dones

Actualitat Diària

La Fundació Vithas gestiona un nombre important de projectes de recerca, que creixen cada any, tant amb finançament intern com amb finançament extern procedent de convocatòries publiques i privades, ja siguin aquestes competitives o no competitives. Molts d’aquests projectes estan encapçalats o compten amb la implicació de destacades dones. Professionals de nombroses especialitats que dediquen el seu esforç a la labor assistencial i a la recerca, a través de treballs de diversa índole en els quals es reflecteixen importants avanços vinculats amb patologies o tractaments concrets.

Malgrat que la incursió de la dona en l’àmbit científic continua sent lenta, són ja moltes les professionals que estan deixant una empremta destacada en el camp de la recerca. Bona mostra d’això són els 53 projectes de recerca que en l’últim any s’han desenvolupat dins de Vithas i que han estat liderats o han comptat amb la participació de dones.

Estudis de recerca traslacional i clínica els resultats de la qual s’han publicat en prestigioses revistes de gran impacte, donen bona mostra de l’alta qualitat de la producció científica que les professionals desenvolupen en els diferents hospitals Vithas.

El Dr. Pedro Rico, director general de Vithas i president de la seva Fundació, ha subratllat “el compromís de la nostra organització amb la igualtat d’accés i promoció de les nostres professionals en tots els àmbits, i molt particularment en la recerca traslacional, que és un eix estratègic de Vithas com a palanca imprescindible de l’avanç de la ciència mèdica. Sé que encara queda molt talent científic per descobrir entre les dones i les nenes, per la qual cosa confio que l’exemple de les nostres investigadores les inspiri i motivi per a fer el salt a l’apassionant món de la ciència”.

Aposta per una recerca traslacional d’excel·lència

L’al·lergòloga Amparo Conde, professional de l’Hospital Vithas Sevilla, ha liderat un assaig clínic multicèntric aleatoritzat de doble simulació controlat amb placebo de cerca de la dosi més eficaç per al tractament de rinitis/rinoconjuntivitis per al·lèrgia enfront del pol·len de gramínies. En la mateixa especialitat, la Dra. Clara Pérez, de l’Hospital Vithas Xanit Internacional, dirigeix un projecte sobre immunoteràpia amb al·lergògens.
Oncologia és una altra de les especialitats en les quals s’estan realitzant destacades aportacions en matèria investigadora, com la duta a terme per la Dra. Ana Galeote, oncòloga de Vithas Xanit Internacional. Com a investigadora principal, la Dra. Galeote ha dirigit un estudi observacional enfocat en l’avaluació de les estratègies de tractament en pràctica clínica i l’evolució clínica dels pacients amb càncer d’ovari avançat a Espanya.

Per part seva, la Dra. María Teresa Truchuelo Díez, dermatòloga de l’Hospital Vithas Madrid Arturo Soria, ha exercit d’investigadora principal en cinc estudis observacionals centrats en determinar la tolerància i eficàcia de diversos fàrmacs i procediments emprats en el tractament de l’envelliment cutani.

A més, dins de l’àrea de ginecologia, s’ha iniciat recentment un assaig multicèntric, doble cec, de doble simulació i aleatoritzat sobre l’eficàcia anticonceptiva, la tolerabilitat i la seguretat d’un nou fàrmac. La Dra. Maite Izquierdo, responsable de la Unitat Matern Fetal de Vithas València 9 d’Octubre és la investigadora principal d’aquest projecte.

Les publicacions d’articles en revistes científiques d’abast nacional i internacional, les quals s’han incrementat notablement al llarg de l’últim any, són un altre dels canals que s’han fet eco de la labor investigadora de doctores com Victoria Alejandra Jiménez-García (Vithas Sevilla), Carmen Martínez (Vithas Almeria), María Pilar Aparisi (Vithas València 9 d’Octubre), Belén Moliner (Vithas NeuroRHB), Carolina Colomer (Vithas NeuroRHB), Loles Navarro (Vithas Neuro RHB), Noemí García (Fundació Vithas-UFV), Anabel Granja (Vithas Sevilla), Ana Tauste (Vithas Almeria), Noemí Burguera (Vithas Alacant), Ana Garate (Vithas Vitòria), Ane Bilbao (Vithas Vitòria), Paula Díez (Vithas Vitòria), Sara Bermúdez (Vithas Sevilla), Isabel Corrales (Vithas València 9 d’Octubre) i Pilar Chisbert (Fundació Vithas). Oncologia, oftalmologia, radiologia, dermatologia, nefrologia, traumatologia o neurociències, són algunes de les especialitats que major nombre de publicacions han aglutinat en els últims mesos.

Bretxa de gènere en la ciència

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. A pesar que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat de manera considerable, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps.

En l’actualitat, menys del 30 per cent dels investigadors a tot el món són dones. Els prejudicis i els estereotips de gènere que s’arrosseguen des de fa anys continuen mantenint a nenes i dones allunyades dels camps relacionats amb la ciència. És per això que el 22 de desembre de 2015 l’Assemblea General de la UNESCO va decidir establir l’11 de febrer com a Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, amb l’objectiu de reconèixer el rol crític que juguen en aquest àmbit i afavorir així mateix el seu accés i la participació plena i equitativa en la ciència.

Els hospitals Vithas són hospitals segurs

Els 19 hospitals de Vithas són hospitals segurs per a pacients i professionals gràcies a la implantació d’estrictes protocols de seguretat enfront de la covid-19. Entre les mesures implementades destaca l’establiment de dos circuits diferenciats: un per a les persones amb símptomes compatibles amb la covid-19, i un altre per a la resta de pacients.

Addicionalment, subministrem màscares i gel hidroalcohòlic a totes les persones que acudeixin a l’hospital per qualsevol motiu. A més, el Grup està realitzant test massius de detecció del virus en tot el personal, que està dotat de totes les mesures d’autoprotecció necessàries.

Una seguretat que sempre ha estat reforçada gràcies a que tots els hospitals Vithas implementen els estrictes protocols de la Joint Commission International, organisme de referència mundial que acredita la seguretat del pacient i l’excel·lència assistencial.
Per a més informació: https://preparadosparacuidarte.com/