Més de 2.700 persones s’han beneficiat en 2019 del monitor flaix de glucosa finançat per Sanitat

760

Actualitat Diària

Un total de 2.744 persones amb diabetis mellitus tipus 1 s’han beneficiat del finançament del monitor “flaix” de glucosa per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en 2019. Així ho ha destacat la titular del departament, Ana Barceló, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Diabetis aquest dijous, 14 de novembre.

“La Comunitat Valenciana ha sigut pionera a finançar des de 2017 dispositius de mesurament continu de glucosa per a pacients amb diabetis”, ha ressaltat la Consellera, qui també ha recordat que, des de 2018, el seu departament també finança els dispositius de mesurament de glucosa sense burxades (Flaix) per a evitar que tots els menors de 4 a 18 anys amb diabetis tipus 1 hagen de punxar-se huit vegades al dia per a conéixer la seua glucèmia i millorar la seua qualitat de vida.

Segons Barceló, “gràcies a aquesta experiència, hem col·laborat amb el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i cal recordar que, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) va aprovar el finançament a nivell estatal i amb els mateixos criteris que en la Comunitat dels dispositius flaix de glucosa”.

A més, també s’ha ampliat el finançament, prioritzant l’accés a aquesta mesura, per a persones amb diversitat funcional cognitiva, discapacitat visual, dones gestants o que planifiquen gestació i a persones amb hipoglucèmies freqüents.

D’aquesta manera, en 2019, a més dels 1.235 menors que s’han beneficiat d’aquesta tecnologia, s’ha ampliat el finançament del monitor flaix de glucosa també per als adults, mesura que ha aconseguit 1.509 persones. Fins hui s’ha realitzat una inversió d’1.913.284 euros en aquests dispositius.

Tal com va acordar el Consell Interterritorial del SNS, en una primera fase, el finançament de dispositius flaix de glucosa per a persones amb diabetis mellitus tipus 1, s’està subministrant als grups prioritaris (diversitat funcional cognitiva, discapacitat visual, dones gestants o que planifiquen gestació i a persones amb hipoglucèmies freqüents), la qual cosa suposa el 50% d’aquesta població en la Comunitat Valenciana. Posteriorment, s’ampliarà a la resta de pacients amb aquesta malaltia.

Aproximadament, hi ha 18.000 persones en la Comunitat Valenciana amb diabetis mellitus tipus 1 (trastorn crònic en el qual el pàncrees produeix molt poca insulina o directament no la produeix. La insulina és una hormona necessària per a permetre que la glucosa ingresse a les cèl·lules per a produir energia. Les persones amb una diabetis tipus 1 necessiten tractament amb insulina per a mantindre les seues concentracions de glucosa en sang dins de la normalitat).

En la Comunitat Valenciana hi ha un total de 407.794 persones amb diabetis mellitus (tipus 1 i 2): 44.676 a Castelló, 220.459 a València i 142.630 a Alacant.

Educació terapèutica en diabetis

El monitor flaix de glucosa es prescriu acompanyat d’un programa d’educació de diabetis específic dirigit a pacients i familiars per a oferir-los capacitació i apoderament en la presa de decisions.

El doctor Francisco José Pomares, especialista en Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant i coordinador del Pla de Diabetis de la Comunitat Valenciana, ha explicat que “les persones amb diabetis mellitus tipus 1 han de prendre moltes decisions al cap del dia relacionades amb els menjars, l’administració de la dosi d’insulina, l’activitat física i tot relacionat amb el mesurament de glucosa”.

Segons Pomares, “d’aquesta manera, es redueix el nombre de burxades per a mesurar la glucosa i es limita a situacions molt concretes, i a més de millorar el control de la diabetis i reduir les hipoglucèmies, també suposa una millora en la qualitat de vida”.

Per a obtindre el màxim benefici, aquest recurs s’acompanya d’un programa d’entrenament específic que es desenvolupa en sessions grupals per professionals d’infermeria especialitzada en educació terapèutica. Un altre avantatge és l’anàlisi de les dades mitjançant una app. Amb això el pacient i els seus familiars poden veure a cada moment com es troba, i els professionals poden tindre accés a les dades i donar els consells més apropiats en relació al tractament.

Al mateix temps, s’obrin noves oportunitats en el futur com és la possibilitat de realitzar telemedicina, amb l’estalvi de temps per a les persones amb diabetis i treballar perquè aquests resultats es puguen descarregar automàticament en la història clínica electrònica.

Formació de més de 80 professionals d’infermeria

Sanitat també està formant a infermers/as com a educadors en diabetis tant per a Pediatria com per a adults, a través de l’Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (EVES) per a poder oferir educació terapèutica en diabetis en tots els departaments de salut.

Al llarg d’enguany, s’ha completat el Programa d’Educació Terapèutica en Diabetis VALCAS, un programa dirigit a professionals d’infermeria, inclosa Atenció Primària per a poder oferir a les persones i les seues famílies més coneixements i recursos amb l’objectiu de millorar el control de la diabetis i la seua qualitat de vida a qualsevol persona amb diabetis.

Per a la seua difusió entre professionals s’ha desenvolupat formació en cursos específics a més de 80 professionals d’infermeria de la Comunitat Valenciana i s’espera ampliar aquesta xifra l’any vinent.

Previndre la diabetis mellitus tipus 2

Hi ha dos tipus principals de diabetis. Ambdues fan que la concentració de glucosa en sang siga més alta del normal, però ho fan de diferents formes. La diabetis tipus ocorre quan el sistema immunitari ataca i destrueix les cèl·lules del pàncrees encarregades de fabricar insulina. Les persones amb aquesta mena de diabetis necessiten insulina per a mantindre les seues concentracions de glucosa en sang dins de la normalitat.

La diabetis tipus 2 és diferent. Una persona amb una diabetis tipus 2 continua fabricant insulina, però el seu cos no respon a aquesta hormona amb normalitat.

A diferència de la diabetis mellitus tipus 1, la diabetis mellitus tipus 2 es pot previndre mantenint uns hàbits de vida saludables, com seguir la dieta Mediterrània (consum de més fruites, verdures i hortalisses.

D’igual manera, és recomanable consumir llegums, fruita seca, peixos, carns d’ocell o amb poc greix i lactis, sobretot fermentats, com el iogurt), evitar aliments processats, realitzar exercici físic, consumir aigua, realitzar un consum moderat d’alcohol i evitar begudes ensucrades, etc.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací