Destaca que el Consell “duplicarà i fins i tot triplicarà les deduccions fiscals per fills i adopcions a la Comunitat Valenciana”
Actualitat Diària
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que blindarà per llei l’educació gratuïta i universal de 0 a 3 anys i ha avançat noves rebaixes fiscals per a rendes mitjanes i baixes durant el Debat de Política General celebrat en les Corts Valencianes.
Després d’un any del govern del canvi, el cap del Consell ha mostrat el compromís de l’executiu valencià de “continuar mirant cap avant” reforçant la sanitat, l’educació, les polítiques socials i la llibertat “per a consolidar tots els drets adquirits durant este últim any”.
Així, ha detallat alguns dels projectes i iniciatives que posarà en marxa l’executiu valencià per a mantindre la Comunitat Valenciana en la senda del canvi iniciat pel Consell i que han sigut dissenyades per a “cuidar, protegir, incentivar, fomentar i millorar la vida dels més de cinc milions d’habitants d’Alacant, Castelló i València”.
De la mateixa manera, ha reiterat la seua oferta de diàleg a totes les forces polítiques parlamentàries per a configurar un front comú per a reclamar el finançament, les infraestructures i l’aigua que necessita la Comunitat Valenciana.
Avanços en la reforma fiscal
En el seu discurs, el president ha detallat les noves deduccions fiscals per a rendes amb límits de 30.000 euros en les declaracions individuals i de 47.000 euros en les conjuntes.
En este sentit, ha explicat que “es duplicaran i fins i tot triplicaran les deduccions fiscals per fills i adopcions a la Comunitat Valenciana”, i per a fer-ho s’elevarà la quantia en funció de les càrregues familiars dels contribuents. D’esta manera, es passarà dels 300 euros actuals als 600 si es tracta del primer fill; de 750 en el cas del segon i de 900 euros en el tercer i successius. La mesura suposarà un estalvi de 9,7 milions d’euros.
El cap de l’executiu valencià ha manifestat que estes millores també es traslladaran a la deducció per acollida, “els beneficiaris de la qual augmentaran en incloure totes les modalitats com la delegació de guarda amb finalitats d’adopció”, ha remarcat.
A més, s’inclourà les famílies d’acollida com a beneficiàries d’altres deduccions del tram autonòmic de l’IRPF que estaven limitades a altres modalitats de família com: la deducció per custòdia no ocasional en escoles infantils i centres de primer cicle d’Educació Infantil de fills o acollits menors de 3 anys, la deducció per conciliació del treball amb la vida familiar i la deducció per adquisició de material escolar, “de manera que el tractament fiscal siga homogeni i equitatiu per a tots els models de família existents en l’actualitat”, ha emfatitzat el president.
En matèria fiscal també ha confirmat la congelació per tercer any consecutiu del rebut del cànon d’aigua per a l’any 2025.
De la mateixa manera, Carlos Mazón ha ratificat la seua aposta pel sector primari valencià amb l’eliminació de les taxes a la Generalitat dels vaixells de pesca en els ports de la Comunitat i ha assenyalat que “a partir del pròxim 1 de gener cap vaixell de pesca pagarà taxes en els nostres ports.” També ha anunciat la rebaixa en un 60 % de l’impost de transmissions patrimonials per a les propietats agrícoles, que passa del 10 al 4 % “amb la finalitat de facilitar el relleu generacional, la incorporació de nous agricultors, l’activitat agrícola i el major abaratiment de l’activitat agrària”.
El cap del Consell ha anunciat, a més, una bonificació específica del 50 % de l’impost corresponent als actes jurídics documentats associats als projectes d’interés autonòmic per a “reforçar l’atracció de grans inversions”.
Reforç de la inversió en polítiques socials
En matèria sanitària ha anunciat un decret d’Atenció Primària i Comunitària que entrarà en vigor a principis del 2025 amb el qual es modernitzarà este servici “i d’esta manera es garantirà l’equitat, l’accessibilitat i la capacitat de resolució de problemes assistencials”. Així, ha assegurat que amb esta iniciativa s’impulsarà una transformació digital ordenada i eficient basada en l’ús de la tecnologia i de la intel·ligència artificial, a més de potenciar la promoció de la salut, i l’educació sanitària, així com el desenrotllament de programes de prevenció i cribratge, entre altres mesures.
Igualment, ha avançat que els Centres d’Informació i Coordinació d’Urgències Sanitàries (CICU) d’Alacant i Castelló “estaran plenament operatius en el pròxim mes d’octubre”. Disposaran amb una dotació de 2 milions d’euros, passaran de les 109 places actuals fins a les 153, i es crearan 13 places de metges coordinadors, 14 d’infermeria i 17 locutors.
La creació de l’anell radiològic servirà “per a millorar la comunicació i l’intercanvi d’informació entre els departaments de salut”. En salut mental, es licitaran 18 hospitals de dia amb 450 places assistencials, als quals se’n sumaran altres 18 específics per a població infantil i juvenil, que conformaran la columna vertebral del nou pla de salut mental i amb el qual “la Comunitat Valenciana passarà d’estar a la cua en recursos públics destinats a la salut mental a situar-se com la tercera autonomia millor dotada per a atendre estes patologies amb eficiència i amb equitat”.
En l’àmbit de les polítiques socials, ha assegurat que “abans que acabe l’any” s’obriran els tres primers centres d’atenció integral i multidisciplinària a víctimes de violència sexual de la Comunitat Valenciana en cada una de les 3 capitals de província “que prestaran un servici les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”.
En l’àmbit legislatiu, ha manifestat que s’impulsarà la llei de voluntariat, “que suposarà un pas important en l’actualització, reconeixement i promoció del voluntariat en la nostra Comunitat”, i la llei del tercer sector “com una mostra més del compromís del Consell per dignificar i valorar l’acció de les entitats del tercer sector”.
Durant el seu discurs, Carlos Mazón s’ha compromés a licitar “1.500 vivendes protegides abans del 31 de desembre”, que es construiran sobre sòl públic cedit per ajuntaments adherits al Pla VIU amb una reserva del 40 % per als jóvens.
Finalment, ha anunciat un nou decret de convivència en centres educatius que reforce l’autoritat dels docents i en substitució de l’actual “que a més de no tindre una orde que el desenrotlle, no està donant resposta als problemes de convivència que es generen en els centres”.
Aigua, Territori i Medi Ambient
En matèria hídrica ha anunciat la posada en marxa d’un pla d’inversions en col·laboració amb diputacions i ajuntaments “per a garantir la qualitat de les aigües residuals, les infraestructures necessàries i l’ús eficient de l’aigua”. Este pla suposarà un import pròxim als 90 milions en el cas de les tres diputacions provincials, als quals se sumaran actuacions amb els ajuntaments de València i Castelló per valor de més de 10 milions, mentres que en el cas de Benidorm arribaran els 14,5 milions.
També ha avançat una llei de l’horta “verdaderament eficaç que resolga el fracàs de normativa sobre la matèria que va deixar el Botànic”. El nou marc normatiu inclourà incentius i avantatges “perquè un dels símbols de la nostra identitat continue sent un mode de vida rendible i sostenible”, ha assenyalat el president.
De la mateixa manera, ha avançat que la nova llei de costes de la Comunitat Valenciana es remetrà en breu a les Corts per al seu debat “i aportarà equilibri i protecció en el marc de les nostres competències, davant de la inseguretat i destrellats de la llei nacional”.
Ha destacat que s’impulsarà la declaració del nou parc natural en la serra d’Escalona “després de quasi 20 anys sense que s’haja declarat un nou parc natural en el nostre territori”, a més d’anunciar una nova llei d’ordenació del territori a la Comunitat Valenciana “més simple, més clara i amb més protecció” que facilite la construcció de vivendes, la creació d’indústria i dinamització de l’activitat econòmica.
Amb la nova estratègia de lluita contra el despoblament en el nostre territori es posarà en marxa un pla d’ocupació per als municipis amb menys de 2.000 habitants, amb una dotació inicial de 10 milions d’euros per a la contractació de persones que estiguen aturades.
Un altre dels anuncis del president ha sigut la pròxima aprovació d’un decret per a “la concessió directa d’ajudes” destinades a les persones afectades del tren atrapat en l’incendi de Bejís. L’import total ascendirà a un màxim de 18.000 euros per perjudicat (500 euros al mes per danys físics i 250 euros al mes per danys psicològics).
En la província d’Alacant, ha destacat la creació d’una seu permanent de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE) “en una primera fase de vertebració i extensió d’este organisme”.
Impuls a la indústria i sectors productius
El cap del Consell ha avançat l’elaboració d’un nou pla estratègic de l’aeroport de Castelló per a arribar al mig milió de passatgers a l’any i avançar en la construcció del pol industrial afavorint l’arribada de noves empreses relacionades amb el sector aeronàutic, a més d’impulsar el creixement de les ja instal·lades. A més, s’ha referit a la posada en marxa d’un pla estratègic aeroespacial “per a mantindre’ns en l’avantguarda d’este sector.”
Una altra de les línies d’actuació serà la creació d’‘Ivace+I Industrial Àrea HUB’ per a desenrotllar nou sòl industrial a la Comunitat Valenciana amb un pla d’impuls de sòl industrial que promourà “noves ubicacions de sòls industrials assequibles i atractives per al teixit productiu”.
En el capítol turístic, ha concretat la posada en marxa del Programa Viatja +65, un bo l’objectiu del qual és incentivar la demanda turística interna a la Comunitat Valenciana de majors de 65 anys en els períodes de temporada baixa “per a compensar les deficiències del programa IMSERSO del Govern d’Espanya”.
Aposta per la cultura
En matèria cultural, el president ha anunciat un pla de rehabilitació del patrimoni cultural que preveu un augment progressiu d’ajudes destinades a la rehabilitació dels béns d’interés cultural (BIC) i els béns de rellevància local. Així, ha explicat que s’augmenta en un 500 % l’import per projecte, que passa dels 40.000 d’anys anteriors a 200.000 euros per ajuda, “amb l’objectiu d’esmenar l’abandó dels nostres béns més valuosos i el desinterés per conservar-lo i recuperar el que s’ha patit durant anys”.
De la mateixa manera, s’impulsarà un pla estratègic d’indústries culturals amb el suport de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques i amb la participació de totes les empreses culturals valencianes, “per a aconseguir un futur més clar i menys dependent de l’Administració”.
En l’àmbit musical ha recordat la creació de la Direcció General d’Indústria Musical Valenciana, dependent de la Presidència de la Generalitat, per a dinamitzar el sector.
També ha avançat un nou decret de bous al carrer amb el qual es millorarà la seguretat en la celebració de festejos taurins, el benestar animal, i es reduirà la burocràcia, la qual cosa consolidarà estos festejos tradicionals com un motor econòmic del nostre territori. Este decret inclourà el servici de guàrdia de veterinari gratuït.
Menyspreu del Govern de Pedro Sánchez
En la seua intervenció, el cap del Consell ha retret “la indiferència, l’oblit i la burla” del Govern central cap a la Comunitat Valenciana i ha lamentat que la interlocució amb l’executiu central haja sigut “inexistent”, al mateix temps que ha assegurat que “continuaré reclamant tot el que els cinc milions d’alacantins, valencians i castellonencs necessiten i es mereixen”.
En este sentit, s’ha referit a l’infrafinançament que patix el nostre territori des de fa 15 anys com “la major burla de totes” i ha recordat que “l’actual model ens condemna a rebre 233 euros menys per habitant que la mitjana de la resta d’autonomies” per la qual que ha tornat a demandar el “fons transitori d’anivellament”. Així mateix, ha assegurat que “continuarem reclamant els 1.782 milions d’euros anuals fins a l’any 2027 que els experts de la comissió mixta Consell-Corts han calculat per a anivellar el desajustament i que ha provocat que més de 78 % del deute de la Comunitat Valenciana es dega a l’infrafinançament”.
El cap del Consell ha explicat que esta situació s’agreujarà encara més si “el Govern culmina el colp d’estat fiscal per a mantindre Pedro Sánchez en la Moncloa” amb eixe concert econòmic específic per a Catalunya que “posa en risc els pilars de l’Estat autonòmic i tot el sistema descentralitzat de prestacions de servicis públics que són la sanitat, l’educació o la dependència”.
El president s’ha referit a la falta de diàleg per a desenrotllar projectes essencials com els corredors mediterrani i cantàbric, l’ampliació dels aeroports d’Alacant i València, l’enterrament del pas a nivell d’Alfafar, o l’execució del 80 % pendent del Pla de millores de rodalia.
En matèria hídrica, ha retret les “constants mentides sobre les aportacions insuficients a l’Albufera” o les vint-i-cinc retallades al transvasament Tajo-Segura “per raons ideològiques”. També el “silenci” respecte als més de 1.200 milions d’euros d’inversió en infraestructures hídriques que el Govern deu a la Comunitat Valenciana per a dur a terme actuacions vitals com les millores dels embassaments d’Arenós o San Diego, entre altres.
D’igual manera, en servicis socials, ha criticat que “ens neguen a les comunitats autònomes l’oportunitat de participar en la reforma de la llei d’estrangeria”, al mateix temps que refusen revisar els criteris del pla de resposta davant contingències migratòries. Així mateix, ha reclamat més recursos per a atendre els menors no acompanyats i ha recordat que “els nostres centres d’acollida estan al 160 % de la seua capacitat”. A més, ha remarcat que el Govern central deu a la Generalitat 3.400 milions d’euros per al finançament del sistema de dependència.
Als ministeris de Sanitat i Ciència ha reclamat l’augment de places MIR i l’homologació dels títols als metges extracomunitaris, a més de l’aportació dels 926 milions d’euros per a compensar els gastos derivats de l’atenció sanitària dels pacients desplaçats.
Mazón ha indicat que la Comunitat Valenciana “tampoc existix quan demana consensuar projectes en matèria d’energies renovables” i ha lamentat que no es paralitzen actuacions com la planta fotovoltaica de San Miguel de Salinas “amb un brutal impacte ambiental que suposarà, a més, la destrucció de cultius de taronges i llimes”. El cap del Consell ha qualificat d’“insuficients” les ajudes per al sector ceràmic del Govern central que a més “van arribar tard i malament”.
Igualment, ha reivindicat la constitució d’una mesa bilateral que permeta l’activació del PERTE de semiconductors i avançar en la creació d’un clúster valencià de microelectrònica i semiconductors que suposarà una inversió de 12 milions d’euros.
A més, ha lamentat que el Ministeri de Cultura no pose solució al greuge pressupostari davant d’altres autonomies “per als nostres teatres i museus” o el suport al sector audiovisual, així com la negativa al préstec de la Dama d’Elx.
Seixanta setmanes del canvi en la Comunitat
El president de la Generalitat ha rendit comptes de l’acció de govern de l’últim any i ha destacat que “este Consell complix i governa per a tots amb gestió, rigor i eficàcia per a ajudar a resoldre problemes en compte de generar-los i millorar la vida dels ciutadans de la Comunitat en tots els àmbits”.
En este sentit, ha posat el focus en una “sanitat pública centrada en l’eficàcia, l’equitat i l’atenció adaptades a les necessitats de les persones amb més recursos i més mitjans”. Així, ha enumerat mesures com la creació de la Direcció General d’Atenció Primària, l’ús de la intel·ligència artificial en el diagnòstic del càncer, el Pla de salut mental o noves infraestructures sanitàries com el projecte de l’Hospital General de Castelló que “per fi avança perquè els seus ciutadans tinguen l’hospital que es mereixen”.
Així mateix, ha assenyalat la millora del conveni del personal investigador o el programa de fidelització dels MIR perquè a partir de 2025 “se’ls oferisca un contracte d’un a tres anys”. Mazón ha apuntat que les accions del govern del canvi han permés “la reducció de les llistes d’espera de prioritat I en un 60 % o la disminució en un terç de les llistes de prioritat II en un any”.
El màxim representant de l’executiu valencià també ha destacat que “s’han assentat les bases sòlides d’una educació lliure, universal i que multiplica les oportunitats per a les famílies i els alumnes, i d’esta manera s’acaba amb la doctrina en les aules i la imposició de la llengua”. En esta línia, ha fet referència a l’educació infantil gratuïta i universal de 0 a 3 anys amb 72.000 places disponibles que “ja és una realitat a la Comunitat Valenciana”, la recuperació de l’assignatura de Música en 3r de l’ESO o l’augment de les hores lectives en Matemàtiques i idiomes.
Igualment, ha explicat que en estes seixanta setmanes del canvi s’han augmentat les aules específiques per a atendre l’alumnat amb necessitats especials, s’ha ampliat la cobertura de beques en l’àmbit universitari amb la creació de la beca Manuela Solís, la recuperació dels premis a l’excel·lència acadèmica o les noves beques GV-Talent. De la mateixa manera, el president ha destacat l’aposta per la Formació Professional “amb 8.024 places més respecte al curs passat” i amb la possibilitat d’accedir a les pràctiques en empreses des del primer curs o comptar amb els autònoms com a formadors. En este sentit, també ha apuntat la inversió de 35 milions d’euros en el Battery Campus de Sagunt que “reforça la nostra aposta per la creació d’ocupació sostenible”.
En la seua intervenció, el cap del Consell ha destacat “el rècord històric d’inversió en el sistema de dependència amb més de 680 milions d’euros davant dels 567 del Botànic”. “Així -ha continuat- hem atés més de 161.000 persones, 21.741 més que en el mateix període de l’any anterior, un èxit històric quant al nombre de persones ateses”. El president també ha avançat que “ja hem posat les bases per a oferir 5.135 places en els pròxims dos anys en residències de majors” i ha lamentat “la inoperància” de l’anterior govern que en set anys “només va aconseguir augmentar el nombre de places a un ritme de 37 per any”.
El president ha enumerat altres avanços en matèria social encaminats a l’accés a la vivenda com el Pla VIU que ja compta amb 220 municipis adherits en el que suposarà “la major licitació de vivenda pública de l’última dècada en esta legislatura que beneficiarà més de 20.000 persones”.
Igualment, ha ressaltat el programa de garanties de l’IVF per a facilitar l’accés al crèdit a jóvens d’entre 18 i 45 anys que en dos mesos ha rebut “17 sol·licituds cada dia”. Així mateix, ha fet referència al Decret de vivenda de protecció pública que inclou una reserva mínima del 40 % de les promocions per a menors de 35 anys o famílies monoparentals, i la creació d’un mòdul dinàmic i d’actualització anual amb un nivell màxim que permetrà abaratir les vivendes fixant un preu inferior en els municipis en els quals es donen les circumstàncies per a fer-ho.
Les rendes baixes i mitjanes, beneficiàries de les desgravacions
El màxim responsable del Govern Valencià ha assegurat que el Consell ha posat en marxa la “major reforma fiscal dirigida especialment a les rendes baixes i mitjanes” i ha asseverat que “estem ingressant més de manera més justa, amb més persones treballant, la qual cosa garantix i sosté l’estat del benestar”. En este sentit, ha lamentat la política fiscal del Botànic i ha destacat que “en estes 60 setmanes del Consell del canvi els valencians s’han estalviat 199 milions d’euros en impostos”.
Així, durant este any s’ha suprimit l’impost de successions i donacions, s’han posat en marxa deduccions fiscals per a rendes mitjanes i baixes per gastos sanitaris, que han beneficiat el primer any 288.002 persones que han estalviat una mitjana de 100 euros per declaracions, o per a gastos esportius amb 248.606 beneficiaris amb un estalvi mitjà de 92 euros. Així mateix, ha subratllat la rebaixa del 25 % en l’impost de transmissions a jóvens menors de 35 anys, famílies nombroses i monoparentals, persones amb discapacitat i dones víctimes de violència de gènere que ha permés un estalvi mitjà per als beneficiaris de 1.282,80 euros.
En esta línia ha recordat la congelació de les taxes universitàries per als cursos 2023-2024 i 2024-2025, el manteniment de la gratuïtat del transport públic de la Generalitat per a menors de 31 anys fins a finals d’any, i la rebaixa del 50 % per a la resta dels usuaris.
Més inversió, millors infraestructures i defensa de l’aigua
El cap del Consell ha subratllat l’aposta per “continuar avançant cap a una societat capaç de crear més riquesa i atraure inversions, amb unes infraestructures sostenibles, donant suport als sectors productius per a continuar creant ocupació com a eix prioritari de tota la nostra acció política, al mateix temps que vam demostrar amb fets que és possible mantindre l’equilibri entre l’activitat i la protecció del territori”.
De fet, el president ha reivindicat que “som la comunitat autònoma que més ocupació ha generat en l’últim any amb la creació de 97.700 nous llocs de treball, un augment del 4,3 %, més del doble que la mitjana d’Espanya, que és d’un 2 %”. Així mateix, ha revelat que la Comunitat Valenciana és la regió que “lidera la creació d’ocupació femenina, amb 60.000 noves dones incorporades al mercat laboral, i en l’ocupació juvenil on sumem 32.300 nous jóvens ocupats incorporats en l’últim any”.
En este context, s’ha referit als projectes territorials estratègics en àrees com la mobilitat, la logística, l’energia o la biotecnologia i ha recordat que “ja hem compromés inversions per valor de 9.000 milions d’euros que generaran al voltant de 7.000 ocupacions”. Així mateix, ha assegurat que “l’objectiu és la sobirania energètica i posicionar la Comunitat Valenciana com a líder energètic a Espanya amb projectes com el clúster de l’hidrogen verd a Castelló”.
Igualment, ha apuntat el suport al sector agrari per a “donar resposta a les seues necessitats amb mesures com el pla de 17 milions d’euros per a pal·liar els efectes de la sequera en l’agricultura de secà i la ramaderia, la inversió de més de 32 milions d’euros en assegurances agràries, el pla extraordinari per al subministrament d’aigua en les explotacions ramaderes o els sis milions destinats al sector pesquer afectat per la paralització temporal de l’activitat.
En matèria d’aigua, Mazón ha assenyalat la posada en marxa del “major pla d’inversions en depuració d’aigües amb 60 milions d’euros o les obres dels trams I i II del posttransvasament Xúquer-Vinalopó amb un pressupost conjunt de 33 milions d’euros”. Així mateix, ha ressaltat els 12,6 milions d’euros per a la modernització de regadius en la Séquia Reial del Xúquer o la candidatura del Parc Natural de l’Albufera com a reserva de la biosfera.
En l’àrea d’infraestructures, ha apuntat a l’inici l’estació intermodal de Sagunt, amb una inversió de 98 milions d’euros, l’estació intermodal d’Alacant amb un pressupost de 100 milions o la vertebració de la comarca del Baix Segura. D’igual manera, ha indicat l’inici de les rondes d’Elx o Castelló, el tramvia Gandia-Oliva-Dénia o les millores en el TRAM d’Alacant, entre altres.
En referència als sectors productius, ha avançat la presentació en els pròxims dies de l’Estratègia per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana, al mateix temps que ha recordat la creació dels hubs tecnològics en els ports de Castelló o Alacant o l’impuls de mesures concretes com la Mesa de l’Automoció. Igualment, ha apuntat la derogació de la taxa turística o el decret de les vivendes d’ús turístic.
Finalment, el president ha destacat el conveni de col·laboració amb l’FVMP per a col·laborar en la promoció i difusió del Circuit Cultural València perquè “la major quantitat de municipis de la Comunitat Valenciana puguen adherir-se a este programa”. De la mateixa manera, ha mostrat el seu compromís per a “donar suport a la producció de l’audiovisual valenciana, una indústria clau i tractora del talent” i ha posat com a exemple la promoció de la Ciutat de la Llum “per a aprofitar encara més el seu potencial, el seu impacte i la projecció de la nostra terra”.