Actualitat Diària
Convertir l’Hospital Provincial de Castelló en un centre sanitari de referència a nivell nacional i impulsar un nou institut d’investigació són dues de les claus que ha defensat el president de la Diputació, José Martí, després de celebrar la sessió ordinària del Patronat de la Fundació de la Comunitat Valenciana Hospital Provincial de Castelló, en el qual s’ha aprovat per unanimitat el Pla Estratègic 2020-2023.
José Martí, davant els patrons presents, ha posat en valor “l’inici hui d’un projecte sens dubte il·lusionant, perquè establim les bases per a posar en marxa un nou institut d’investigació i formació biomèdica que reforçarà el treball sanitari que es realitza en un Hospital Provincial que ja és una referència en els tractaments oncològics, oftalmològics i de salut mental”.
Martí, president de la Fundació Hospital Provincial de Castelló, no ha dubtat a qualificar de “històrica” la reunió “perquè s’ha presentat el que ha de ser un gran projecte per a la província, que no és un altre que un institut d’investigació sanitària que es portarà avant a l’Hospital Provincial de Castelló”.
El president de la Diputació assegura que “estem davant una actuació il·lusionant, que dóna sentit a la vocació de sentit públic de les institucions perquè, com ha comentat algun dels patrons, “la qual cosa en el seu moment va significar la Universitat Jaume I per a Castelló, pot suposar el mateix amb el que hui comencem”.
Sobre aquest tema, ressalta que el futur institut d’investigació biomèdica “té més significació en l’actual context d’emergència sanitària per la Covid-19”, encara que recorda que “és un projecte que ja s’estava forjant aquests mesos i que implicarà altres institucions com la Conselleria de Sanitat i a l’UJI, a més de la necessària col·laboració dels patrons”. José Martí reconeix que el camí no serà ràpid, però “la Diputació estarà ací donant suport a la investigació sanitària”.
Carlos Ferrer, responsable de l’Institut Oncològic i director general de la Fundació, ha assenyalat per la seua part que “estem davant una aposta de futur per a Castelló i per a la investigació”. Al seu judici, la província “té grans grups de treball que, si aconseguim espentar-los en la mateixa direcció, pot tindre un retorn en forma d’un institut d’investigació acreditat que ens col·loque a l’altura de qualsevol província espanyola”.
Ferrer ha destacat a més l’impacte que ja està generant el projecte del nou institut, “perquè hi ha molt d’investigador de Castelló que treballa fora i ja s’ha interessat en aquest projecte, per la qual cosa fins i tot podríem recuperar talent que s’ha anat a treballar fora”. Per al director general de la Fundació, “és important també veure la unanimitat de tots els patrons, que representen als pobles, institucions sanitàries i sectors empresarials, per a poder desenvolupar un projecte molt important per a Castelló”.
El nou centre, recollit en el Pla Estratègic 2020-2023, té l’objectiu últim de rebre l’acreditació com a Institut d’Investigació Sanitària per part de l’Institut de Salut Carles III, per la qual cosa es convertiria en el primer de la província enfront dels dos que hi ha a València i un a Alacant.
D’altra banda, el Patronat de la Fundació Hospital Provincial ha donat el vistiplau per unanimitat als comptes anuals de 2019, així com a l’habitual conveni de col·laboració entre el Consorci Hospitalari i la Fundació en matèria d’investigació. El patronat, que ha estat presidit per José Martí, ha comptat entre altres amb la presència de la diputada provincial delegada de l’Hospital Provincial, Xaro Miralles, així com del director general d’Investigació de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Javier Burgos. I al costat d’ells, el director general de la Fundació, Carlos Ferrer, així com la seua administradora general, María José Madrid.