Actualitat Diària

L’UJI concentra dins les seues parets els somnis de l’estudiantat de selectiu

La segona convocatòria extraordinària de selectivitat ha començat hui a les 9:30 h amb l’examen d’Història d’Espanya

Tàrsila Galdón/Actualitat Diària

Riures nerviosos, rostres de satisfacció i també, moltes ganes de comentar l’examen d’Història d’Espanya que ha començat hui a a les 9:30 h a la Universitat Jaume I de Castelló. La Facultat d’Humanes ha estat ocupada per 407 estudiants de distintos centres educatius que, per segona vegada, s’hi han jugat el seu futur acadèmic en aquest examen d’accés a la Universitat. Odontologia, Art i Videojocs, Infermeria, Educació o Economia…són molts els graus desitjats pels alumnes, distints somnis que hui s’hi han concentrat en una facultat que, pot ser, serà la llar dels pròxims alumnes de l’any vinent.

Molts dels alumnes sortien de l’aula i, desesperats, corrien a buscar els seus companys per tal de comentar l’examen d’Història d’Espanya, un dels exàmens més densos de la Selectivitat. Amb tot, no era l’examen el protagonista de la conversa dels joves estudiants. Molts, ja fantasejen amb el seu estiu, que, pràcticament, està quasi al seu abast. L’alumna Balma Rico, del centre Violant de Casalduch de Benicàssim, que vol estudiar educació o economia, ha manifestat amb emoció: “Festivals, platja, piscina…tinc planejat passar tot el dia en la platja”



No obstant això, encara no ha arribat l’estiu per a ells, ja que la segona convocatòria de selectivitat se celebra del 2 al 4 de juliol a la Facultat d’Humanes de l’UJI. Els alumnes ja tenien en les seues mans el prototip d’examen, que, com sempre, té dues opcions. La primera opció tenia dos textos: el primer, un decret del 24 de Setembre de 1810 i el segon, un article del 20 d’Octubre de 180, del mitjà ‘El Conciso’. Els alumnes havien d’identificar les idees principals dels textos i situar-les en un context històric. A més a més, també havien de contestar una última pregunta que abordava la Constitució de Cadis i també la Constitució de 1812.

La segona opció, del s.XX, presentava un primer text de la Declaració de la Junta d’Espanya de l’any 1974 i altre text, que dotava als alumnes una Llei de l’any 1977. Així doncs, com en la primera opció, els alumnes havien de desenvolupar els textos i respondre a una última pregunta sobre el franquisme i la II República. Amb la quantitat de preguntes que hi ha, contra tot pronòstic, els alumnes han tingut temps més que suficient per abordar l’examen: “m’han sobrat com 20 minuts”, ha assegurat Manuel Martinavarro Peris, de l’institut IES Vila-Roja d’Almassora referint-se a que tenen més d’una hora i mitja per a l’examen.

Aquest examen no ha despertat cap passió per l’alumnat, tots han coincidit que era bastant “senzill”, ha assegurat Carla González de l’IES Caminàs de Castelló, encara que confessava també: “La veritat és que no m’havia estudiat molt bé les Constitucions”. Encara així, ja res pot pertorbar el seu estiu que ella ha planjeat amb molta festa i “pujar al poble”. Com en la primera convocatòria, els professors dels centres, s’hi ofereixen per tal d’acompanyar als alumnes que no controlen del tot la geografia de la Universitat. Més d’un alumne s’hi ha perdut buscant els serveis, sense reconéixer tampoc els banys inclusius “m’havia paregut confós i no m’he atrevit a entrar”, informava un alumne amb una mica de vergonya. Ruben Garcia, de la Salle ha emés la seua pròpia opinió sobre la selectivitat: “L’ideal seria que fóra una prova justa per a tot el món, objectiva”, al mateix temps una de les seues companyes, la professora Judith Guimerà, del mateix centre ha coincidit amb el seu company: Tal volta caldria barrejar els horaris de les assignatures més complicades amb les més senzilles, perquè els nens estan sotmesos a molta pressió i estrés”.

En aquesta prova de Selectivitat són moltes les cares d’una mateixa moneda, i el Tribunal també viu el selectiu des del seu propi punt de vista. Vicent Roselló, procedent d’un institut de Nules, ja fa uns 11 anys que està com a Tribunal en les proves d’accés a la Universitat i admiteix que els alumnes estan “molt cansats”, ja que cal pensar que passen molt de temps estudiant, i que ja han fet “recuperacions en juny i ara, amb la calor…se nota”, informa també el professor davant un ambient carregat per una calor quasi insuportable.

Amb tot, des del Tribunal asseguren que molts dels alumnes aconseguiran un lloc a la seua carrera desitjada i que ara, hauran d’esperar a les notes, i si ho necessiten acudir a les revisions que es podran realitzar els dies 12, 15 i 16 de juliol.