Actualitat Diària
El president de la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana (Fecoreva), José Antonio Andújar, ha reclamat avui que l’aigua de reg “ha d’arribar a tota Espanya”, per la qual cosa “hem de plantejar-nos com a compromís que les autopistes de l’aigua arribin a tot el territori nacional”, ha subratllat.
Andújar s’ha pronunciat d’aquesta manera en la inauguració la jornada commemorativa del Dia Mundial de l’Aigua, que s’ha celebrat aquest matí en la Cambra de Comerç de Castelló, organitzada per Fecoreva, amb el suport de la fundació Cajamar i la Diputació Provincial de Castelló.
Per al president de Fecoreva, “en un dia com avui, els regants hem de reclamar que l’escassetat de recursos hídrics no sigui un problema enlloc d’Espanya”, i això s’aconsegueix “amb les autopistes de l’aigua o interconnexió de conques, alguna cosa en el que hem de començar a treballar de debò i plantejar-nos com a compromís, per a aconseguir convèncer a tots els partits polítics”.
En acte d’obertura han intervingut també el president de la Federació Nacional de Comunitats de Regants d’Espanya (Fenacore), Andrés del Camp; el president de Cajamar, Eduardo Baamonde; el vicepresident de la Diputació Provincial de Castelló, Vicent Sales, i el president del Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS), Lucas Jiménez.
Per part seva, l’ex ministre d’Agricultura i catedràtic emèrit de la UPM, Jaime Lamo d’Espinosa, per a qui “el regadiu és la clau de l’agricultura a Espanya”, ha cridat l’atenció sobre el fet que “cada dia necessitem més terres i més aigua per a produir més aliments, perquè la població mundial va en augment, però la veritat és que cada vegada disposem de menys terra cultivables i menys recursos hídrics”. Motiu pel qual, “hem de millorar l’eficiència i canviar d’estratègia”, ha afegit.
En aquest sentit, Lamo d’Espinosa considera que la interconnexió de conques és “absolutament necessària”, i que per tant “cal seguir en aquesta direcció”. Per això, ha defensat el Pacte Nacional de l’Aigua i ha advocat per instaurar una “política d’Estat de l’Aigua”.
A més de Jaime Lamo d’Espinosa, han pronunciat sengles conferències el catedràtic d’Economia Agrària de la Universitat de Còrdova, Julio Berdel, qui ha exposat una ‘Comparativa dels models de gestió de l’aigua en situacions d’escassetat: Espanya, els Estats Units, Austràlia’. I l’ex catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de La Rioja, Antonio Fanlo, que ha parlat en la seva intervenció sobre la ‘Singularitat hidrològica d’Espanya. Directiva Marco de l’Aigua i canvi climàtic’.
Puig posa d’exemple a les comunitats de regants
L’esdeveniment ha finalitzat amb el lliurament de la Medalla de Plata de la Federació al President de la Generalitat, Ximo Puig, en reconeixement a la seva destacada labor en defensa dels interessos del regadiu valencià.
El President ha destacat que “ningú pot donar lliçons sobre aprofitament i ús eficient de l’aigua al camp valencià”, i ha assenyalat a les comunitats de regants com a exemple a seguir en ús eficient i sostenible dels recursos hídrics”.
Així mateix, Ximo Puig ha ressaltat la necessitat de treballar per l’aprofitament de tots els recursos disponibles i deixar de costat “lluites estèrils que no condueixen a cap costat”. El President ha finalitzat la seva intervenció subratllant que “el futur de la Comunitat Valenciana depèn de l’aigua”.