Actualitat Diària
La crisi sanitària provocada per la COVID-19 que estem vivint ha provocat importants canvis socials en tota la població. Des de l’inici de la pandèmia un dels segments de la societat que més ha preocupat ha estat el dels menors. Molts pares s’han mostrat intranquils davant la possibilitat que els més petits poguessin contagiar-se de COVID-19 sobretot per la incertesa dels efectes que aquest virus pot produir en ells.
El que sí que és cert és que els nens i nenes estan donant un exemple a tota la societat. El seu món ha canviat de la nit al dia, han de portar en classe i al carrer la màscara, no poden anar al parc a jugar, no poden practicar els seus esports favorits al costat dels seus amics, no poden abraçar, besar, ni quedar amb molts amics i familiars com solien fer. Tot això sense comptar els mesos que van passar confinats a casa sense poder sortir ni acudir als centres educatius. Però, així i tot, els més petits de la casa estan donant una lliçó a la resta de la població amb la seva actitud exemplar obeint les normes sanitàries de distanciament social sense protestar.
Ara l’empresa Bioinicia, juntament amb el CSIC, ha creat les màscares PROVEIL® KIDS per a nens, amb les quals es pretén protegir al màxim als menors i fer-los la vida una mica més fàcil en aquests temps de pandèmia i la venda de la qual es realitza a través de la seva botiga electrònica proveil.es.
“Ens hem adonat que els nens són un col·lectiu molt vulnerable perquè han d’acudir al col·legi, ja des de fa uns mesos, on tenen un contacte amb altres companys i per tant la possibilitat d’infeccions creuades s’incrementen d’una manera important”, assenyala José María Lagarón Científic del CSIC i fundador de l’empresa Bioinicia.
“La protecció d’ells ha estat una cosa en la qual ens hem volgut centrar des de fa força temps i volíem fer una màscara que fos millor que les que ells habitualment utilitzen, que poden ser potser teixides, que no tenen la protecció, que igual són més boniques, etcètera, però amb les quals no van protegits en general perquè les màscares higièniques no han de complir una norma”.
L’objectiu principal d’aquesta màscara és protegir amb la màxima seguretat. “Nosaltres el que vam fer va ser dissenyar una màscara que tingués les mateixes propietats de protecció que la quirúrgica més restrictiva del tipus IIR, que és la protecció que tenim aquí, i addicionalment el que hem volgut és que compleixi també la norma. Al final perquè els nens vagin protegits hem de seguir les recomanacions dels organismes notificats que certifiquen els productes. Llavors el que hem vist en alguns casos és que en algunes màscares les gomes són excessivament llargues i per tant no compleixen, independentment que siguin tèxtils o no siguin tèxtils, o que a vegades les tèxtils els cauen de la cara”.
Per a Lagarón el primer “és complir la norma; segon, fer un producte que tingués les propietats protectores el més exigent possibles. La màscara PROVEIL® per a nens es fabrica en una sala blanca, igual que les quirúrgiques, el que passa és que com les quirúrgiques no existeixen per a nens, perquè surt com una higiènica amb una certificació UNEIX 0064-2”.
“Complim amb tot i a més les hem fet cosides, la qual cosa alenteix el procés de fabricació, però pensem que d’aquesta manera redunda en una millora en la resistència mecànica de la màscara i en la impossibilitat que la puguin trencar d’una manera fàcil. A vegades jugant els nens s’enganxen amb uns altres i l’acaben trencant i si es trenca en classe, la resta de la jornada laboral perquè estan sense protecció. Per això aquesta és una màscara molt pensada”, afirma el científic.
Diferències entre les màscares higièniques del mercat i les màscares higièniques Proveil® per a nens
Per a José María Lagarón la diferència principal entre les màscares que han desenvolupat i les màscares que es poden trobar en el mercat és que “utilitzem un filtre que es diu de nanofibras, que és un procés de filtració mecànic i el que fa és que manté aquestes propietats de filtració durant més temps. Addicionalment té una altra sèrie d’avantatges: evacua millor la calor, la humitat, la respiració, el CO₂ i per tant genera un major confort”.
Aquest model de màscara és un avanç important amb el qual els nens surten guanyant en comoditat i també les famílies respecte a la durada i no haver de portar diverses màscares al col·legi.
“Una dels avantatges de les nanofibras i d’aquesta filtració mecànica és que la filtració és permanent. En principi el que podem observar és que els nivells de protecció es mantenen durant més temps, de manera que no faci falta canviar-la cada quatre hores com ocorre amb les màscares convencionals, sinó que puguin tenir un temps de vida major. Addicionalment també es poden desinfectar amb dissolucions alcohòliques que la tecnologia convencional tampoc permet”.
A més, per a la seva desinfecció i poder tornar a utilitzar-les “les màscares amb filtres de nanofibra es poden desinfectar de dues formes: una d’elles és ruixant-la amb esprai d’alcohol d’almenys un 70%. Es ruixa per l’interior i/o per l’exterior i després es deixa assecar a l’aire durant una hora perquè s’evapori l’alcohol. La segona forma és mitjançant immersió en una dissolució alcohòlica, sempre al 70%, i després es deixa assecar almenys durant cinc o sis hores a l’aire.
Lagarón assenyala que les màscares PROVEIL per a nens es poden tornar a utilitzar. “Hem mesurat que en general almenys fins a dues jornades de treball, laborals o escolars es poden utilitzar i si no hi ha dificultats per a la respirabilidad, potser es poden utilitzar fins i tot durant més dies. Sempre per a evitar que la contaminació de bacteris, etcètera pugui generar un problema en la salut del nen per simplement aspirar aquests bacteris, és convenient desinfectar-les entre dia i dia d’ús”.