ActualitatDiària
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació ha rebut el Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural / Premis Europa Nostra per la restauració dels esbossos de Joaquín Sorolla de ‘Visió d’Espanya’, de l’Hispanic Society of Amèrica de Nova York.
L’estreta col·laboració entre l’Hispanic Society of Amèrica de Nova York, la Fundació Cultural Bancaixa i la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), ha permés la restauració i exhibició de 32 esbossos que Joaquín Sorolla va realitzar per a la seua monumental sèrie pictòrica “Visió d’Espanya”.
L’IVCR+i va restaurar 32 d’aquests esbossos entre maig de 2013 i desembre de 2014 a València. Aquesta restauració ha sigut el resultat d’un treball multidisciplinari en què han intervingut restauradors de paper i pintura, físics, químics, fotògrafs i historiadors de l’art de l’IVCR+i, així com altres institucions que col·laboren habitualment amb l’Institut.
“Aquest projecte mostra una reflexió sobre l’evolució d’una obra d’art posant el focus d’atenció en el procés i no sols en el resultat final. Aquest conjunt mostra l’interés de l’Amèrica del Nord per un artista fonamental per a la cultura europea del segle XX. Aquest treball ha sigut dut a terme per un institut europeu que ha respost a aquest interés d’una forma exemplar. El vincle entre les dues institucions és digne de menció”, ha afirmat el jurat que ha concedit el premi.
La Comissió Europea i Europa Nostra, que és la més important xarxa en matèria de patrimoni europeu, han anunciat hui el nom dels guanyadors de l’edició 2018 del Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural / Premis Europa Nostra. Els 29 guardonats, procedents de 17 països, han sigut premiats per les seues impressionants realitzacions en els àmbits de la conservació, la investigació, l’especial dedicació i la sensibilització i pedagogia.
Els guanyadors rebran el premi durant una cerimònia d’alt nivell que se celebrarà el 22 de juny a Berlín, en ocasió de la primera Cimera Europea del Patrimoni Cultural. Els premis es lliuraran al Berlín Congress Center el 22 de juny i comptaran amb la presència de 1.000 persones. La cerimònia serà coorganitzada per Tibor Navracsics, comissari europeu d’Educació, Cultura, Joventut i Esports, i Plácido Domingo, el reconegut cantant d’òpera i el president d’Europa Nostra.
El premi va ser creat el 2002 per la Comissió Europea i gestionat des d’aleshores per Europa Nostra. Reconeix i fomenta les millors pràctiques relacionades amb la conservació del patrimoni, la seua gestió, investigació, educació i comunicació. D’aquesta manera, contribueix a reforçar el reconeixement públic del patrimoni cultural com un recurs estratègic per a la societat i l’economia europees. El premi està patrocinat pel programa de la Unió Europea ‘Creative Europe’.
L’exposició de Sorolla
L’exposició ‘Sorolla íntim, esbossos de Visió d’Espanya’ va ser la culminació d’aquest treball, que es va exposar amb gran èxit en diverses ciutats espanyoles i que va permetre mostrar tant el procés creatiu de Sorolla, a través dels seus esbossos, com la complexa intervenció de restauració realitzada pels professionals de l’IVCR+i, que van utilitzar la tècnica japonesa SOKO i els criteris més respectuosos i avançats en conservació i restauració.
Gràcies a la tasca d’institucions espanyoles i americanes s’ha donat a conéixer àmpliament un artista europeu i s’ha projectat i emfatitzat la imatge d’un Sorolla més innovador. Els fràgils papers amb què Sorolla va aprehendre l’Espanya d’inicis del segle XX tenen assegurat un llarg futur que podran apreciar i estudiar futures generacions.
Sorolla, nascut a València en 1863, va gaudir en vida d’un gran reconeixement i èxit internacional. Després d’un temps treballant a Madrid, París i Londres, va conéixer Archer Milton Huntington, el qual el va convidar als Estats Units com a membre de l’Hispanic Society of America de Nova York.
El 1911, Huntington va encarregar a Sorolla la sèrie de taules a l’oli coneguda com a ‘Visió d’Espanya’, destinada a il·lustrar, a les parets de la Biblioteca de l’Hispanic Society, les diverses regions i tradicions d’Espanya.
Huntington va estipular en el contracte que tot el procés creatiu, inclosos els esbossos de les pintures, passaria a formar part de les col·leccions de l’Hispanic Society. Sorolla va viatjar durant nou anys per l’Estat espanyol amb rotllos de paper que penjava amb xinxetes, en els quals esbossava del natural els aspectes que més li interessaven de la pluralitat espanyola. Durant aquest temps va arribar a realitzar 170 esbossos.