Actualitat Diària

Les torres guaita d’Oropesa, testimonis muts de la història de la localitat

L’Ajuntament ha iniciat un procés de negociació per a adquirir La Colomera

Oropesa, com tants municipis de la província, traspua història, però també bellesa. I és que per això és un de les destinacions turístiques preferides per a milers de persones cada any. L’Ajuntament és conscient d’això i, tal vegada, aqueixa és una de les raons per les quals ha anunciat la seua intenció d’adquirir una de les torres guaita amb les quals compta la localitat: La Colomera. El procés de negociació està en marxa i la intenció és que veïns i turistes puguen descobrir el passat històric del municipi, a més de visitant la Torre del Rei i La Corda, descobrint La Colomera. Al cap i a la fi, quan un viatja desitja assaborir la zona amb els cinc sentits i el màxim possible… veritat?

Tàrsila Galdón/Actualitat Diària

Igualment, tampoc és tot turisme i economia, ja que les torres guaita d’Oropesa són testimonis muts de la seua història. En aquest reportatge quasi cobren major sentit les paraules dels nostres majors… ‘Si les pedres parlaren’. Doncs una mica, sí. Sembla ser que l’Ajuntament d’Oropesa també desitja fer honor a aqueixa història, però… de quina història parlem? En aquest reportatge tractarem de fer un viatge al passat per a relatar la història d’aquestes tres torres.

La Colomera

És impossible no començar per la torre que està sent notícia aquests dies. Com les seues germanes, aquesta torre està declarada Bé d’Interés Cultural i la seua construcció es remunta al segle XVI. La raó principal per la qual es va erigir aquesta edificació situada en un terreny escarpat i envoltada de vegetació autòctona és senzilla: ajudar a la principal (la Torre del Rei) en la seua funció de vigilància del litoral.

La Torre La Corda

No és aqueix l’únic nom amb el qual es coneix la torre, ja que molts també la denominen com ‘Barranc de la Dóna’ o ‘La Renegada’. Igual que la torre de la Colomera, es va construir en el segle XVI, concretament entre 1553 i 1554. La Corda està situada enmig del Cap d’Oropesa, sobre un penya-segat. És quasi apassionant aprofundir en la seua història i saber, per exemple, que va ser el Duc de Maqueda (virrei de València) qui va manar construir les diferents torres.

Aquesta construcció va estar encomanada a Joan Bernardí de Cervelló. La raó? Doncs que les Corts Valencianes (en 1552) van decidir que era necessari vigilar el litoral davant els atacs dels pirates barbarescos. La veritat és que sona una mica a fantasia, però a vegades la realitat supera la ficció. Sense cap dubte, davant aquesta tan estranya situació sanitària, aquesta afirmació sembla cobrar major sentit.

Però seguim…

Els mestres d’obra d’aquesta torre van ser Joan de Barea, Joan de la Font i Stefano Vinon. Per a la construcció de les torres van fer falta calçiners (els qui reduïen a calç viva els minerals calcaris), fusters i corders. Una vegada va estar construïda la torre, el seu ús va tindre, ja que la custodiaven tres homes equipats amb arcabussos, encara que a la fi de segle ja només van ser dos.

Torre del Rei

Aquesta torre és més antiga que les altres dues, ja que va ser construïda en 1413 (s.XV) per ordre del rei Ferran I. La veritat és que, tècnicament, es va acabar en 1428 i no va ser fins al s.XVI que no es va completar amb altres dues dependències. El seu estil pot semblar una miqueta eclèctic (renaixentista i militar) perquè l’any 1497 Joan de Cervelló va adquirir el senyoriu d’Oropesa i va obtindre el títol de Baronia. Així doncs, Cervelló va manar a construir una torre nova i més gran que va deixar en el seu interior la torre més vella.

L’any 1568 el rei Felip II va adquirir la torre i després, en el s.XVII es va reformar el seu entorn per a deixar-la totalment exempta. A partir d’aquest moment, va començar a denominar-se Torre del Rei. Pel que respecta a la seua vigilància, a la fi del s.XVI, la torre era defensada per dos guardes armats, una guàrdia extraordinària que pagava el virrei i un atajador.

I… es va produir el setge

Oropesa va patir en 1811 un setge per part de les tropes franceses i la torre va patir molts danys. De fet, a partir de llavors va ser abandonada. No va ser fins a finals del s.XX que no va ser recuperada per a la població.

Actualment, l’edifici està format per les seues dues torres i la torre vella és de planta quadrada (i es troba a l’interior de la torre nova). Així doncs, se sospita que degué tindre dues plantes: una inferior i una altra superior. Així mateix, la planta principal està dividida en dues sales comunicades per un portal d’arc de mig punt i la planta superior està formada per una gran terrassa que permet recollir aigua de la pluja.

Horaris de visites

Encara no és possible visitar les tres torres en el seu conjunt, però sí la torre de la Corda i la Torre del Rei. La Torre La Corda (situada al costat de l’àrea d’esbarjo de Bovalar) es poden visitar aquest estiu tots els dimarts, dijous i dissabtes d’11.00 a 13.00 hores. La Torre del Rei, per part seua, estarà oberta al públic de dimarts a diumenge, de 18.00 a 21.00 hores.