Actualitat Diària
Durant el passat cap de setmana s’han registrat diverses tempestes de pedra localment intenses que han afectat diversos cultius situats en diferents punts del nord-est i est de la península.
La Comunitat Valenciana és la que més ha sofert les conseqüències d’aquestes tempestes. Les pedres van caure amb intensitat sobre produccions de cítrics de la província de Castelló (sobretot, mandarina i una mica de taronja). Entre les zones que registren els majors danys estan els termes de Benicarló, Peníscola, Calig i Vinaròs, a la comarca Litoral Nord, i Borriana, Castelló i Vila-real, a la comarca de la Plana. En total, han resultat afectades aproximadament 4.000 hectàrees de cultiu assegurat. Altres produccions que també han sofert sinistres són les d’olivar i ametller, així com el cultiu de síndria.
A continuació, a Catalunya, les pitjors conseqüències de les tempestes s’han viscut a la província de Tarragona, on s’estima que poden registrar-se danys en 4.000 hectàrees d’arròs de la comarca de Baix Ebre. També Lleida s’ha vist afectada, amb danys en raïm de vi en els municipis de Maldá, Sant Martí de Maldá i Verdú (comarca de Segarra) i en fruita (préssec, pera i poma, fonamentalment) a les comarques Les Garrigas i Segriá.
Finalment, altres comunitats que s’han vist embolicades en aquestes calamarsades, encara que amb menors conseqüències, són Aragó, amb danys en fruita i raïm de vi a les comarques de Calataiud i l’Almunia, a Saragossa, i Sota Cinca, a Osca; i Castella-la Manxa, on les pedres poden haver danyat a cereals d’hivern pendents de recol·lecció (fonamentalment, blat i alguns ordis tardans) a les comarques orientals de la província de Guadalajara.
Els perits estan començant a realitzar les primeres visites a les parcel·les afectades, per la qual cosa, per a una òptima planificació de les taxacions, és important que els agricultors remetin els comunicats de sinistre tan aviat constatin els danys en les seves collites.
Enguany, la pedra és el risc que més danys està causant sobre els cultius. La primavera va presentar una gran inestabilitat meteorològica, amb setmanes de tempestes gairebé diàries i altres de sol i temperatures excessivament elevades. Especialment convuls va ser el mes de juny, que va registrar més de 380.600 hectàrees sinistrades per pedra d’un total superior a 490.000 hectàrees durant tot el mes.