Sanz, que ha visitat les excavacions junt a l’alcalde, creu que aquest projecte “ens ajuda a conéixer la nostra història”
Actualitat Diària
El Servei d’Arqueologia de la Diputació de Castelló ha tret a la llum les restes de l’antic Palau de Ceyt Abu Ceyt d’Argelita, datat de l’Alta Edat Mitjana. Ha sigut a través d’una campanya d’excavacions prèvies a la remodelació de la plaça de l’Església, ara ajornada, d’on ja es coneixia l’existència de vestigis de l’antic edifici senyorial, enderrocat el 1942. La diputada de Cultura, Ruth Sanz, i també responsable de l’àrea d’Arqueologia, ha conegut hui ‘in situ’ els avanços en els treballs, que es van iniciar a finals del mes de juny per part de professionals de la institució provincial.
A dia de hui, s’han completat quasi tres exploracions i la setmana que ve s’espera que comence l’última. Tal i com han explicat els encarregats de les excavacions, els sondejos han posat de manifest l’excepcionalitat i el bon estat de conservació de les restes, que corresponen a l’estructura del soterrani i les antigues cavallerisses. “Ara, una vegada acabe la Diputació la seua intervenció, seran els experts els que dictaminaran com integrar les restes a l’actual trama urbana del municipi”, ha afegit Sanz.
Junt a la diputada de Cultura també ha estat l’alcalde de la localitat, Aitor Balfagón, qui ha explicat la importància de l’antic palau dins de la història d’Argelita, ja que allí va morir segons la tradició Ceyt Abu Ceyt, antic senyor de les terres de l’Alt Millars en època de Jaume I.
En opinió de Sanz, “és important recuperar de baix les pedres el nostre patrimoni perquè ens ajudarà a conéixer i a comprendre més la nostra història com a poble”.
Actualment, de l’antic conjunt palatí només resten dues torres, una de planta circular i l’altra quadrada, en molt bon estat de conservació. Ambdues edificacions estan catalogades com a Bé d’Interés Cultural. Junt a l’església parroquial conformen un triangle arquitectònic de gran valor històric i patrimonial.