Els operaris han començat les labors en el districte marítim de la localitat amb prospeccions entre les 08.00 i les 12.00 hores
Actualitat Diària
L’empresa Facsa, concessionària del servei de clavegueram i aigua potable a Almassora, ha iniciat hui els treballs per a la detecció de la Covid-19 en aigües residuals. Els operaris han començat les labors en el districte marítim de la localitat amb prospeccions entre les 8.00 i les 12.00 hores. Posteriorment els treballs es desplaçaran a diferents punts del nucli urbà per a descartar la presència de coronavirus.
Tal com han assenyalat fonts de l’empresa, els treballs continuaran la setmana vinent en l’Om Blanc amb carrer Illes Columbretes per a recollir totes les aigües sectoritzades de la zona nord de la platja, a continuació es desplaçaran a Illes Balears amb Pitiüses (zona Benafelí) i finalitzaran l’anàlisi de la platja en el sector que afecta l’avinguda Mediterrània amb carrer Venècia per a detectar la possible presència de Covid-19 en el Xopar.
La investigació del projecte Covid Water té un cost de 4.387,80 euros per a l’Ajuntament d’Almassora, que autoritza la realització de 20 preses de mostres, material com a neveres i plaques de fred, el transport setmanal de les mostres al laboratori, l’anàlisi del SARS-CoV-2 en laboratori acreditat i la gestió del mostreig, revisió de resultats, emissió d’informes i trasllat de resultats al consistori.
El primer test afecta a l’encreuament de l’avinguda Mediterrània amb el carrer Migjorn per a recollir totes les aigües residuals des del parc de Pitillo fins a Vora Riu. Els operaris tenen un termini màxim de 12 setmanes per a completar la revisió de tot el clavegueram municipal. Una vegada obtinguts, l’empresa combinarà els resultats amb uns altres d’índole poblacional, epidemiològics i sanitaris en una eina digital per a analitzar tendències i predir possibles rebrots.
La informació obtinguda serà integrada en l’eina digital Covid Water, que combina avançats sistemes d’informació geogràfica amb recursos d’intel·ligència artificial i anàlisi massiva de dades, la qual cosa permetrà generar una alerta primerenca a Almassora sobre la possible presència de persones infectades pel virus, independentment que manifesten o no símptomes.
Amb això, totes dues parts esperen contribuir a millorar la prevenció de futurs rebrots i col·laborar en l’aportació d’indicadors que faciliten la presa de decisions per a frenar l’expansió del virus. Així ho van acordar l’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, i el director general de Facsa, José Claramonte, durant la signatura del conveni el dijous passat.