Actualitat Diària
La Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Vila-real acaba d’adjudicar una vintena de parcel·les lliures als horts urbans. El regidor de l’àrea, Josep Pasqual Sancho, ha indicat que “enguany vencia el contracte d’una trentena d’espais, per la qual cosa han tornat a ser sortejats entre persones interessades que encara no havien tingut mai l’oportunitat de disposar d’un terreny en el recinte i també entre aquells que optaven a la renovació del contracte”.
En total han sigut 21 les adjudicacions a usuaris individuals. A més, hi havia una parcel·la disponible per a col·lectius, que gestionarà a partir d’ara Càritas Interparroquial sota un projecte liderat per la parròquia dels Sants Evangelistes per a afavorir persones sense treball i sense recursos, oferint-los la possibilitat de desenvolupar una activitat que puga servir-los per a la socialització, integració i aprenentatge de l’agricultura ecològica. “Enguany s’han complit tres anys des de l’engegada dels horts urbans i fins al moment el funcionament ha sigut molt satisfactori”, apunta Sancho.
Les persones i col·lectius que s’integren en Fila 13, d’acord a l’ordenança vigent, es comprometen a treballar amb abonament orgànic, així com a respectar les instal·lacions per a evitar molèsties, danys o perjudicis a altres beneficiaris sota el principi d’autoconsum i el principi de prevenció ambiental, que implica la no utilització de productes fertilitzants ni de productes fitosanitaris.
D’altra banda, per a continuar i millorar la gestió dels horts urbans s’ha previst la creació del Consell dels Horts. “La intenció és poder fer un millor seguiment de la gestió dels horts, amb la finalitat d’acreditar la conformitat de les tasques realitzades pels usuaris i tenir un millor control de les seues necessitats”, assegura l’edil de l’àrea.
En total, els horts urbans Fila 13 compten, després de la seua ampliació en 2016, amb 43 parcel·les d’al voltant de 40 metres quadrats, tres més de 73 metres per a associacions i una més per a compostatge. Sabem que una gran part dels espais està ocupada per veïns majors de 45 anys; mentre que la resta són jubilats i són estudiants o treballadors a temps parcial, que gaudeixen aprenent a conrear els seus propis productes per a autoconsum d’una manera sana i ecològica”, conclou l’edil.